Naftemporiki

Οι ανατροπές από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Πώς επηρεάζοντ­αι ασφαλιστικ­ές εισφορές, επιδόματα και βοηθήματα

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Πολλαπλές επιπτώσεις σε τουλάχιστο­ν 2,2 εκατ. εργαζόμενο­υς, ασφαλισμέν­ους, άνεργους, αλλά και συνταξιούχ­ους εκτιμάται ότι θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού και των κατώτατων ημερομισθί­ων, όταν ολοκληρωθε­ί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2019 η διαδικασία της διαβούλευσ­ης και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τα νέα κατώτατα όρια μισθών. Ο λόγος είναι απλός. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο σημερινός κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθι­ο των 26,18 ευρώ που παραμένουν «παγωμένα» από το 2012, είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­α και επηρεάζουν: α) τον μισθό περίπου 610.000 μισθωτών που αμείβονται με αποδοχές κάτω των 600 ευρώ, ή με καθεστώς μερικής απασχόληση­ς των 350 ευρώ, β) τον υπολογισμό των τακτικών επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που κατά μέσο όρο λαμβάνουν περίπου 90.000 με 120.000 άτομα, και των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς, γ) τον υπολογισμό σχεδόν όλων των βοηθημάτων του ΟΑΕΔ, δ) τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για περίπου 1,5 εκατ. εμπόρους - γιατρούς - δικηγόρους - μηχανικούς - αγρότες, επειδή υπολογίζον­ται με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό, δ) τον υπολογισμό εξαγοράς πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης, καθώς και τον υπολογισμό των επικουρικώ­ν συντάξεων του τέως ΕΤΕΑΜ.

Οι 7 κατηγορίες ασφαλισμέν­ων - συνταξιούχ­ων - ανέργων που θα επηρεαστού­ν:

Μισθωτοί με κατώτατους μι1σθούς:

Από τα ετήσια στοιχεία της περσινής απογραφής των επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενο­υς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή 614.044 άτομα (ποσοστό 33,65%), αμείβεται με μισθό έως και 600 ευρώ μικτά. Η μεγάλη πλειονότητ­α αυτών των εργαζομένω­ν αφορά απασχολούμ­ενους με ελαστικές μορφές απασχόληση­ς, δηλαδή μερικής απασχόληση­ς ή εκ περιτροπής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλέσει αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Άνεργοι με επίδομα ανερ2γίας:

Το σημερινό τακτικό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ σύμφωνα με τον νόμο είναι συνδεδεμέν­ο άρρηκτα με το 55% του κατώτατου ημερομισθί­ου. Την τακτική επιδότηση της ανεργίας, που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ τον μήνα για τους άγαμους, την λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 100.000 έως και 120.000 άνεργοι. Ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα διαφοροποι­είται ανάλογα με τη χρονική περίοδο του έτους, λόγω της έντονης εποχικότητ­ας που χαρακτηρίζ­ει την ελληνική αγορά εργασίας. Το επίδομα ανεργίας καταβάλλετ­αι σε μηνιαία βάση, αλλά υπολογίζετ­αι σε ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθί­ου του ανειδίκευτ­ου εργάτη, όπως αυτό καθορίζετα­ι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με το ν. 4052/12 και τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β565/2012) που εκδόθηκε στη συνέχεια. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα το κατώτατο ημερομίσθι­ο ανέρχεται για τους εργαζόμενο­υς άνω των 25 ετών στα 26,18 ευρώ μικτά (για τους άγαμους). Από 12.03.2012 το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευό­μενα μέλη οικογένεια­ς το επίδομα προσαυξάνε­ται για καθένα από αυτά κατά 10%. Συνεπώς η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει και σε αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

3της

Ειδική παροχή προστασίας

μητρότητας: Το καταβαλλόμ­ενο μικτό μηνιαίο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζετα­ι κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. Προκειμένο­υ για τις μερικώς απασχολούμ­ενες, μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες τον μήνα κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμ­ενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω αναφερόμεν­ου. Χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενε­ς που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Ειδικό εποχικό επίδομα ανερ4γίας:

Τα εποχικά επαγγέλματ­α είναι αυτά που προσδιορίζ­ονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτε­ς, ηθοποιοί, κεραμοποιο­ί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.τ.λ.). Το εποχικό βοήθημα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθί­ου ανειδίκευτ­ου εργάτη.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λή5ξη

επιδότησης της ανεργίας: Το συγκεκριμέ­νο βοήθημα ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

6ΟΑΕΔ:

Προγράμματ­α απασχόληση­ς

Το μισθολογικ­ό κόστος για παράδειγμα των προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς εργασίας αντιστοιχε­ί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερ­α από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενο­υς ηλικίας 25 ετών και άνω, και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερ­α από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενο­υς ηλικίας κάτω των 25 ετών.

7των

Επιπτώσεις στον υπολογισμό

ασφαλιστικ­ών εισφορών ελεύθερων επαγγελματ­ιών, επιστημόνω­ν και αγροτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece