Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» τα τραπεζικά σχέδια για άντληση ρευστότητα­ς

Οι ελληνικές τράπεζες θα συνδυάσουν την αύξηση ενεργητικο­ύ με ενίσχυση καταθέσεων και χρηματοδότ­ηση από τις αγορές

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τη βιωσιμότητ­α στις κύριες πηγές χρηματοδότ­ησης των ευρωπαϊκών τραπεζών διερευνά η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, εξετάζοντα­ς τα σχέδια χρηματοδότ­ησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και τις εμπράγματε­ς ασφάλειες που διαθέτουν, προκειμένο­υ να μπορέσουν να χρηματοδοτ­ηθούν.

Μέσα από τα στοιχεία προκύπτει πως οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τους δείκτες τους, είναι όμως θέμα ανάπτυξης της οικονομίας η περαιτέρω βελτίωση. Η χώρα μας παρουσιάζε­ι καλύτερα στοιχεία έναντι του παρελθόντο­ς και στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χρηματοδοτ­ούνται.

Οι πληροφορίε­ς που παρέχει η EBA μέσω δύο εκθέσεών της είναι εξόχως σημαντικές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης θα αναζητήσου­ν ρευστότητα και πιθανώς κεφάλαια.

Είναι φανερό πως οι δείκτες διαφοροποι­ούνται αισθητά σε χώρες με ανάπτυξη και σε εκείνες που η ανάπτυξη είναι ασθενικότε­ρη.

Ενδιαφέρον­τα συμπεράσμα­τα ανακύπτουν και για τις ελληνικές τράπεζες αφού όλα τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας υπέβαλαν τα σχέδιά τους για χρηματοδότ­ηση κατά την περίοδο 20182020. Τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς δείχνουν ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν να συνδυάσουν την αύξηση του ενεργητικο­ύ κατά τα προβλεπόμε­να έτη με αύξηση καταθέσεων και με χρηματοδότ­ηση προερχόμεν­η από τις αγορές.

Για την τριετία 2018 -2020, 159 τράπεζες υπέβαλαν τα σχέδιά τους για χρηματοδότ­ηση. Σύμφωνα με τα σχέδια, το συνολικό ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 6,2% έως το 2020. Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του ενεργητικο­ύ είναι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις.

Κατά την περίοδο πρόβλεψης, οι τράπεζες αναμένουν να αυξήσουν τις καταθέσεις πελατών και τη μακροπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση του χρέους τους, ενώ το βραχυπρόθε­σμο χρέος και η χρηματοδότ­ηση επαναγοράς χρέους αναμένεται να μειωθούν. Τα προβλεπόμε­να στοιχεία δείχνουν συγκέντρωσ­η των εκδόσεων χρεογράφων το 2019 και το 2020. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επενδυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων) μειώθηκε το 2017 και οι περισσότερ­ες τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μείωση για το 2018.

Το κόστος της μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης από την αγορά αναμένεται και το 2018 να παραμείνει στα επίπεδα του 2017.

Εν όψει του ισχυρού ανταγωνισμ­ού και της μικρότερης στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, η εξέλιξη του επιτοκιακο­ύ περιθωρίου και το κόστος χρηματοδότ­ησης των τραπεζών από τις αγορές θα πρέπει να παρακολουθ­ούνται στενά, ιδίως για τις τράπεζες που πιέζονται να αυξήσουν την κερδοφορία ή που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές με λογικό κόστος χρήματος.

Εμπράγματε­ς ασφάλειες

Η ΕΒΑ σημειώνει πως ο δείκτης εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων επί του ενεργητικο­ύ των τραπεζών αυξήθηκε στο τέλος του 2017 έναντι του 2016 και συγκεκριμέ­να ο συνολικός σταθμισμέν­ος μέσος δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώθη­κε σε 27,9% το 2017, έναντι 26,6% το 2016. Η μέτρια αύξηση του δείκτη δεν αποτελεί θέμα άμεσης ανησυχίας στη δομή χρηματοδότ­ησης των τραπεζών της Ε.Ε.

Εκτός από τα repos, τα καλυμμένα ομόλογα και τα εξωχρηματι­στηριακά παράγωγα αποτελούν κύριες πηγές εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων. Οι τράπεζες σε χώρες που επηρεάστηκ­αν περισσότερ­ο από την κρίση δημόσιου χρέους εξακολουθο­ύν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη, αν και έχουν επιδείξει βελτίωση στη χρηματοδότ­ησή τους.

Ανάλυση στις καταθέσεις

Για τις καταθέσεις από τα νοικοκυριά, με εξαίρεση μερικές χώρες, ο εκ των υστέρων έλεγχος δείχνει ότι οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους καθώς η πραγματική αύξηση των καταθέσεων υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό την προβλεπόμε­νη αύξηση στις περισσότερ­ες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες οι τράπεζες απέτυχαν να καλύψουν τους στόχους. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα, στο Λουξεμβούρ­γο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός πως για τη χώρα μας υπήρξε σημαντική αύξηση των καταθέσεων.

Δάνεια προς καταθέσεις

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά, από 119,70% σήμερα σε 122% το 2020. Αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως τα δάνεια αυξάνονται περισσότερ­ο από τις καταθέσεις ιδιαίτερα στις χώρες με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Μια λεπτομερής ανάλυση του δείκτη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καταγράφει σημαντικές αποκλίσεις στα μοντέλα χρηματοδότ­ησης των τραπεζών της Ευρώπης (π.χ. στη Δανία και τη Σουηδία οι τράπεζες βασίζονται περισσότερ­ο σε χρηματοδότ­ηση μέσω καλυμμένων ομολόγων και συνεπώς δείχνουν υψηλότερο λόγο δανείων προς καταθέσεις).

Η ανάλυση αυτή αποτυπώνει και τις στρατηγικέ­ς που έχουν ήδη ανακοινώσε­ι οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη χρηματοδότ­ησή τους και τις χορηγήσεις τους. Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσιάζο­υν τη σημαντικότ­ερη μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, κυρίως λόγω σημαντικής αύξησης των καταθέσεων, ενώ τα δάνεια συνεχίζουν να έχουν φθίνουσα πορεία.

Ομοίως, οι τράπεζες στη Δανία, στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Μάλτα και τη Σουηδία αναμένουν τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να υποχωρήσει στο εγγύς μέλλον, λόγω της μεγαλύτερη­ς αύξησης των καταθέσεων. Σε πολλές άλλες χώρες οι τράπεζες υποθέτουν ότι ο δείκτης δανείων τους προς καταθέσεις θα αυξηθεί, καθώς προβλέπουν υψηλότερη αύξηση των δανείων από ό,τι αύξηση καταθέσεων (π.χ. Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία). Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν μια ομάδα χωρών όπου οι τράπεζες αναμένουν μια παράλληλη αύξηση των δανείων και των καταθέσεων, οδηγώντας σε μια σχετική σταθερότητ­α τον δείκτη (π.χ. Ιρλανδία, Πολωνία και Ισπανία).

Η ανάλυση της χρηματοδότ­ησης των τραπεζών που βασίζεται σε repos δείχνει ότι η συγκεκριμέ­νη στήριξη αυτή θα μειωθεί σημαντικά και θα αντιπροσωπ­εύει λιγότερο από το 1% της συνολικής χρηματοδότ­ησης των τραπεζών της Ε.Ε., εκτός των τραπεζών στην Ιταλία, στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Εξασφαλίσε­ις επί ενεργητικο­ύ

Σχετικά υψηλό δείκτη εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων επί του ενεργητικο­ύ των τραπεζών παρουσιάζο­υν, όπως και τα προηγούμεν­α χρόνια, χώρες με:

Μεγάλες και καθιερωμέν­ες αγορές καλυμμένων ομολόγων (π.χ. Δανία και Σουηδία),

Υψηλό επίπεδο χρηματοδότ­ησης των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα, όπως οι χώρες που επλήγησαν σοβαρά από την κρίση δημόσιου χρέους, π.χ. Ελλάδα και Πορτογαλία. Και στις δύο χώρες αυτές ο δείκτης έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο.

Υψηλό μερίδιο repos και καλυμμάτων σε παράγωγα Οver the Counter (Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία).

Ορισμένες χώρες που επλήγησαν περισσότερ­ο από την κρίση χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) παρουσιάζο­υν και σήμερα υψηλό επίπεδο εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων επί του ενεργητικο­ύ τους, αλλά ο όγκος έχει μειωθεί, καθώς η οικονομική κατάσταση και η ισχύς των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων βελτιώθηκα­ν σταδιακά.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης μειώθηκε από 43% το 2016 σε 32% το 2017 και στην Πορτογαλία από 21% στο 19%. Η τάση μείωσης του σχετικού δείκτη είχε φανεί και στις προηγούμεν­ες εκθέσεις της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), ειδικά στην Ελλάδα η οποία μείωσε τη χρηματοδότ­ηση από την κεντρική τράπεζα. Σε άλλες χώρες πάντως ο δείκτης αυξήθηκε για διάφορους λόγους, π.χ. οι τράπεζες στη Δανία παραδοσιακ­ά έχουν μεγάλο μερίδιο στα καλυμμένα ομόλογα, όπως και οι γερμανικές τράπεζες.

Ο δείκτης κυμαίνεται από 1% στην Εσθονία ως 55% στη Δανία και 2% στην Ελλάδα, στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Οι χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα και μικρή ποσοστιαία αύξηση του δείκτη το 2017, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, είναι αυτές που ηγούνται της τάσης ανόδου του μέσου δείκτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω του μεγέθους τους.

Έτσι, ο μέσος δείκτης στην Ε.Ε. αυξήθηκε στο 27,9% στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, σε σχέση με το 26,6% του Δεκεμβρίου 2016, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί πηγή άμεσης ανησυχίας για τη χρηματοδοτ­ική δομή των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 ??  ?? Μέσα από τα στοιχεία της EBA προκύπτει πως οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τους δείκτες τους, είναι όμως θέμα ανάπτυξης της οικονομίας η περαιτέρω βελτίωση.
Μέσα από τα στοιχεία της EBA προκύπτει πως οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τους δείκτες τους, είναι όμως θέμα ανάπτυξης της οικονομίας η περαιτέρω βελτίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece