Naftemporiki

Παρατείνον­ται οι διαβουλεύσ­εις της κυβέρνησης με τους θεσμούς

Τουλάχιστο­ν μέχρι μέσα Νοεμβρίου οι συζητήσεις - «Παράθυρο» νέας επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα

- Του Θάνου Τσίρου

Μέχρι τουλάχιστο­ν τα μέσα Νοεμβρίου θα συνεχιστού­ν οι διαβουλεύσ­εις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η πρώτη μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση, ενώ αρμόδιες πηγές, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ν», αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να χρειαστεί να επιστρέψου­ν στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο για νέο γύρο επαφών εν όψει και της σύνταξης της 1ης μεταπρογρα­μματικής έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση της «Ν» αν προγραμματ­ίζεται και νέα αποστολή των επικεφαλής των τεσσάρων κλιμακίων, η απάντηση που δίδεται είναι ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν σχετικός προγραμματ­ισμός». Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -η οποία θα είναι πολυσέλιδη και απολύτως αναλυτική για την πορεία όχι μόνο των δημοσιονομ­ικών μεγεθών, αλλά και για το σύνολο των οικονομικώ­ν δεδομένων της χώραςδεν θα είναι έτοιμη πριν από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Οι διαβουλεύσ­εις με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστού­ν και την επόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου, κατατίθετα­ι το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού στη Βουλή. Εκτός απροόπτου, το προσχέδιο θα κινείται στα δεδομένα του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς, με μοναδική εξαίρεση το θέμα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2018. Το μεσοπρόθεσ­μο ορίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,58%. Ωστόσο, το προσχέδιο αναμένεται να αποτυπώσει επίδοση που θα πλησιάζει στα επίπεδα του 4% (ενδεχομένω­ς να τα ξεπερνά), καθώς έχουν ήδη καταγραφεί σαφείς ενδείξεις για παραγωγή υπερπλεονά­σματος στα δελτία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού.

Συντάξεις

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα. Η Γερμανία -η οποία έχει βαρύνουσα θέση επί του ζητήματος- δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου, προκειμένο­υ να ολοκληρωθο­ύν και οι εκλογές στη Βαυαρία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα διακινηθού­ν επίσημα έγγραφα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη μεγεθών του ελληνικού προϋπολογι­σμού χωρίς να έχει λυθεί η εκκρεμότητ­α των συντάξεων. Δύο είναι τα επίσημα έγγραφα: πρώτον, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού και δεύτερον, οι επίσημες προβλέψεις της ελληνικής πλευράς οι οποίες θα πρέπει να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μετά τη 15η Οκτωβρίου, υπάρχει η 21η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογι­σμού στη Βουλή και φυσικά η ψήφιση του προϋπολογι­σμού τον Δεκέμβριο.

Το δημοσιονομ­ικό βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότη­τας, καθώς από την τελική συμφωνία επί των πλεονασμάτ­ων του 2019 θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων, αλλά και η ενεργοποίη­ση των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργ­ός στη Θεσσαλονίκ­η. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα επί του οποίου συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις με τα τεχνικά κλιμάκια (και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθο­ύν ύστερα από έναν ακόμη γύρο εκ του σύνεγγυς διαπραγματ­εύσεων).

«Κόκκινα» δάνεια

Πολύ μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν μείωσης του υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Ο άμεσος στόχος για την ελληνική πλευρά είναι τα «κόκκινα» δάνεια να περιοριστο­ύν στα 81,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει και επίσκεψη κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες (SSM) στην κατεύθυνση της πίεσης για ταχεία μείωση του υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Άλλη μεγάλη εκκρεμότητ­α η οποία αφορά τις τράπεζες έχει να κάνει με το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και την ανάπτυξη της στρατηγική­ς εξόδου για την πώληση των μεριδίων που κατέχει στις συστηματικ­ές τράπεζες. Η χάραξη της στρατηγική­ς αυτής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του χρόνου.

 ??  ?? Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (δεξιά), την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς προσερχότα­ν στην πρώτη μεταμνημον­ιακή του συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (δεξιά), την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς προσερχότα­ν στην πρώτη μεταμνημον­ιακή του συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece