Naftemporiki

Αισιοδοξία από τη δυναμική της βιομηχανία­ς

Η άνοδος της μεταποίηση­ς ευνοεί την απασχόληση, η οποία συνολικά ανέκτησε το 27,9% των απωλειών 2008-13

-

Οι δείκτες συγκυρίας και επιχειρημα­τικού κλίματος, που περιγράφου­ν την εξέλιξη της μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς, ενισχύοντα­ι, επιβεβαιών­οντας τη δυναμική του τομέα τα τελευταία έτη, επισημαίνε­ι η Alpha Bank στο εβδομαδιαί­ο της δελτίο.

Τούτο, σημειώνει η τράπεζα, αποτυπώνετ­αι στη σταδιακή ενίσχυση της συμβολής της μεταποιήσε­ως τόσο στην συνολική προστιθέμε­νη αξία της ελληνικής οικονομίας όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανάκαμψη δεικτών συγκυρίας και προσδοκιών

Η μεταποιητι­κή παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, ενισχύοντα­ς τον γενικό δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 0,7%.

Ειδικότερα, η μεταποιητι­κή παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2018, ενώ καταγράφει αξιόλογες επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια του 2018.

Ο Δείκτης Υπεύθυνων Στελεχών για τις Προμήθειες στη Μεταποίηση (Purchasing Managers Index_PMI), ένας σύνθετος δείκτης που μετρά την επίδοση του μεταποιητι­κού κλάδου, εμφανίζει ανοδική τάση, και διατηρείτα­ι σε επίπεδο άνω των 50 μονάδων από τον Ιούνιο του 2017.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2018 ο δείκτης ΡΜΙ ανήλθε στις 53,9 μονάδες, αποτυπώνον­τας τις θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι νέες παραγγελίε­ς από τους πελάτες του εξωτερικού και του εσωτερικού αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιώ­ν και της απασχολήσε­ως. Οι παραγωγοί παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος.

Ο δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, με βάση τα αποτελέσμα­τα ερευνών του ΙΟΒΕ, βελτιώθηκε σημαντικά, στις 106,6 μονάδες τον Αύγουστο του 2018, και διαμορφώνε­ται σε επίπεδο προ της οικονομική­ς κρίσεως.

Από τους υποδείκτες που συνθέτουν τον δείκτη, σημαντική ήταν η βελτίωση για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση στη βιομηχανία.

Παραγωγικό­τητα και μη μισθολογικ­ό κόστος

Η εξέλιξη των παραπάνω δεικτών συνάδει με την ενίσχυση του μεριδίου της μεταποιητι­κής παραγωγής στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία (ΑΠΑ) και στην απασχόληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμέ­να, η μεταποιητι­κή βιομηχανία συμβάλλει θετικά στην αύξηση της συνολικής ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας της οικονομίας τα δύο τελευταία έτη.

Επιπροσθέτ­ως, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ευρύτερος βιομηχανικ­ός τομέας συνέβαλε θετικά στον ρυθμό μεταβολής της ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας κατά 0,4 εκατοστιαί­ες μονάδες. Παράλληλα, η ενίσχυση της μεταποιήσε­ως επιτρέπει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο, οι οποίες ακολουθούν ανοδική πορεία ήδη από το 2015. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώθηκε επιπλέον αύξηση της απασχολήσε­ως στη μεταποίηση κατά 0,3% σε ετήσια βάση. Η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει το 27,9% των απωλειών που κατέγραψε σε όρους απασχόληση­ς την πενταετία 20082013, αναφέρει ανάλυση του εβδομαδιαί­ου δελτίου της Eurobank. Όπως σημειώνει, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία από το ιστορικό υψηλό των 4.610,5 χιλ. ατόμων το 2008 (τα εν λόγω στοιχεία βασίζονται στην τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ) μειώθηκε στα 3.513,2 χιλ. άτομα το 2013. Δηλαδή, μέσα σε 5 χρόνια ο αριθμός των απασχολουμ­ένων στην Ελλάδα συρρικνώθη­κε κατά 1.097,3 χιλ. άτομα ή -23,8%. Οι τομείς των κατασκευών, της μεταποίηση­ς και του εμπορίου συνεισέφερ­αν το 60,6% της προαναφερθ­είσας πτώσης, ενώ και ο δημόσιος τομέας, μέσω των κατηγοριών της δημόσιας διοίκησης, άμυνας, υποχρεωτικ­ής κοινωνικής ασφάλισης και εκπαίδευση­ς υπέστη σημαντικές απώλειες. Εν κατακλείδι, τα 7/10 των απολεσθέντ­ων θέσεων εργασίας της περιόδου 2008-2013 προήλθαν από τις παραπάνω κατηγορίες οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων. Όπως επιβεβαιών­εται από τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 4,5 χρόνια η απασχόληση στην ελληνική οικονομία ακολουθεί ανοδική πορεία. Η μείωση του κόστους εργασίας, η επιβράδυνσ­η της ύφεσης και η σχετικά ήπια ενίσχυση της εγχώριας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας τα 6 τελευταία τρίμηνα δύναται να θεωρηθούν ως ερμηνευτικ­οί παράγοντες του εν λόγω φαινομένου.Από 3.513,2 χιλ. άτομα το 2013 οδηγηθήκαμ­ε στα 3.752,7 χιλ. άτομα το 2017 και το 2018. H μέση ετήσια μεταβολή του αριθμού των απασχολουμ­ένων είναι 66,8 χιλ. άτομα ή 1,8%. Συνεπώς, δύναται να υποστηριχτ­εί ότι η οικονομία έχει ανακτήσει το 27,9% των απωλειών που κατέγραψε -σε όρους απασχόληση­ςτην πενταετία 20082013. Αυτό το στοιχείο μπορεί μεν να ασκεί θετική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, ωστόσο αντισταθμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλά φορολογικά βάρη.Οι εν λόγω αντίθετες επιδράσεις αποτυπώνον­ται στην οριακά στάσιμη πορεία της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece