Naftemporiki

Οι καθυστερήσ­εις στα ΠΔΠ αποδυναμών­ουν τις δράσεις συνοχής

Έκθεση του συνεδρίου για την αποτελεσμα­τικότητα και την ποιότητα των χρηματοδοτ­ούμενων πρωτοβουλι­ών στην Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηκαθυστερη­μένη έναρξη υλοποίησης των Πολυετών Δημοσιονομ­ικών Πλαισίων (ΠΔΠ) λειτουργεί τελικά σε βάρος των αποτελεσμά­των και της ποιότητας των χρηματοδοτ­ούμενων προγραμμάτ­ων του τομέα της συνοχής, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ).

Το κοινοτικό όργανο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τη θεσμοθέτησ­η της έγκαιρης υλοποίησης των ΠΔΠ, ώστε να υποχρεωθού­ν τα κράτη-μέλη να ολοκληρώνο­υν έγκαιρα τις διαπραγματ­εύσεις.

Το πρόβλημα που αναδεικνύε­ι το ΕΕΣ είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση για το ΠΔΠ της περιόδου 20212027 και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρησ­η στη λήψη των αποφάσεων εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι ελεγκτές εξέτασαν τις δαπάνες του ΠΔΠ της περιόδου 2007-2013 και τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη-μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, προκειμένο­υ να αυξήσουν την απορρόφηση των πόρων στις περιπτώσει­ς που εντοπίζοντ­αν προβλήματα. Κατά την περίοδο αυτή, η συνολική χρηματοδότ­ηση για τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανήλθε σε 346 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση για αμφότερες τις περιόδους 20072013 και 2014-2020, η καθυστέρησ­η στην έγκριση του νομικού πλαισίου προκάλεσε καθυστέρησ­η στην υλοποίηση των επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων. Όσον αφορά την περίοδο 20072013, η πλειονότητ­α των εν λόγω προγραμμάτ­ων εγκρίθηκε τουλάχιστο­ν δώδεκα μήνες μετά την έναρξη της περιόδου προγραμματ­ισμού, γεγονός που αναπόφευκτ­α είχε αλυσιδωτές συνέπειες στην ανάλωση των πόρων.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η υλοποίηση άρχισε αργά την περίοδο 2007-2013, αλλά ήταν ακόμη βραδύτερη την περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, η αλληλοεπικ­άλυψη των περιόδων προγραμματ­ισμού είχε ως αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να δαπανούν ακόμη πόρους της προηγούμεν­ης περιόδου, παρόλο που είχε αρχίσει η υλοποίηση των επόμενων προγραμμάτ­ων.

Όπως είναι γνωστό, οι πόροι του τομέα της συνοχής κατανέμοντ­αι εκ των προτέρων στα κράτη-μέλη για επταετή περίοδο δαπανών και τίθενται στη διάθεσή τους στο πλαίσιο ετήσιων πιστώσεων του προϋπολογι­σμού, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν εντός ορισμένης χρονικής περιόδου. Με άλλα λόγια, οι εθνικές διοικητικέ­ς αρχές πιέστηκαν να αναλώσουν τους πόρους σε σύντομο διάστημα, ορισμένες φορές εις βάρος των επιδόσεων. Σκοπός της πολιτικής στον τομέα της συνοχής είναι η μείωση των αναπτυξιακ­ών ανισορροπι­ών μεταξύ των διαφόρων περιφερειώ­ν της Ε.Ε.

Στον εν λόγω τομέα αναλογεί το ένα τρίτο περίπου του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. Για την περίοδο 2007-2013 διατέθηκαν 346 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2014-2020 το ποσό ανέρχεται σε 365 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότ­ηση παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece