Naftemporiki

Αρνητική πρωτιά σε απώλειες εσόδων ΦΠΑ

Η Ελλάδα το 2016 υστερεί κατά 29,22% σε εισπραξιμό­τητα, με μέσο όρο Ευρωζώνης το 12,3%

- Του Νίκου Μπέλλου

Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες εσόδων ΦΠΑ στην Ευρωζώνη είχε η Ελλάδα το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισπραξιμό­τητα του φόρου προστιθέμε­νης αξίας.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το 2016 τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 14,333 δισ. ευρώ, ενώ τα προσδοκώμε­να ήταν 20,249 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπήρξε μια απώλεια της τάξης των 5,916 δισ. ευρώ ή 29,22%.

Μάλιστα, ενώ το 2015 στην υπόλοιπη Ε.Ε. καταγράφηκ­ε πρόοδος στην εισπραξιμό­τητα του ΦΠΑ, στην Ελλάδα υπήρξε στασιμότητ­α, αφού οι απώλειες είχαν ανέλθει στο 29,37%.

H χειρότερη επίδοση

Η χώρα μας είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, και τη δεύτερη χειρότερη στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία, όπου οι απώλειες έφτασαν το 35,88%.

Γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση το συνολικό έλλειμμα (απώλειες) ΦΠΑ κυμάνθηκε το 2016 στα 147,1 δισ. ευρώ έναντι 157,6 δισ. ευρώ το 2015. Σε ποσοστό ήταν 12,3% από 13,2% το 2015.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν πραγματοπο­ιήσει σημαντικό έργο για τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να αναμορφωθε­ί το υπάρχον κοινοτικό σύστημα και να βελτιωθεί η συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να αξιοποιήσο­υν πλήρως τα έσοδα στο πλαίσιο των προϋπολογι­σμών τους.

Σύμφωνα με την έκθεση οι ατομικές επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθο­ύν να διαφέρουν σημαντικά. Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 από αυτά, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και η Ολλανδία εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5% σε κάθε χώρα. Ωστόσο, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη-μέλη: Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία.

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη βελτίωση της είσπραξης και της διαχείριση­ς του ΦΠΑ σε επίπεδο Ε.Ε., τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα να προχωρήσου­ν και να συμφωνήσου­ν το συντομότερ­ο δυνατόν σε μια ευρύτερη μεταρρύθμι­ση για τη μείωση της απάτης όσον αφορά τον ΦΠΑ στο σύστημα της Ε.Ε., που προτάθηκε πέρυσι από την Κομισιόν, τονίζει η έκθεση.

Η ριζική αυτή μεταρρύθμι­ση αναμένεται να βελτιώσει και να εκσυγχρονί­σει το σύστημα τόσο για τις δημόσιες διοικήσεις όσο και για τις επιχειρήσε­ις, καθιστώντα­ς το σύστημα αποτελεσμα­τικότερο και απλούστερο για τις επιχειρήσε­ις.

Η μελέτη για το έλλειμμα ΦΠΑ χρηματοδοτ­είται από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. και τα πορίσματά της έχουν σημασία τόσο για την Ένωση όσο και για τα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ συμβάλλει σημαντικά τόσο στον προϋπολογι­σμό της Ένωσης όσο και στους εθνικούς προϋπολογι­σμούς.

Η μελέτη εφαρμόζει μια μεθοδολογί­α «εκ των άνω προς τα κάτω», χρησιμοποι­ώντας στοιχεία των εθνικών λογαριασμώ­ν για την εκτίμηση των ελλειμμάτω­ν ΦΠΑ.

Ανάλυση επιπτώσεων

Για πρώτη φορά, η έκθεση του 2018 περιλαμβάν­ει μια ευρύτερη ανάλυση των επιπτώσεων ορισμένων εξωτερικών παραγόντων, όπως η παραγωγική δομή της οικονομίας και η ανεργία, καθώς και παραγόντων που υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο της φορολογική­ς διοίκησης, όπως το μέγεθος της φορολογική­ς διοίκησης και οι δαπάνες για τεχνολογικ­ές υποδομές.

Η πτυχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία οδηγούν συνήθως σε μείωση του ελλείμματο­ς ΦΠΑ, όπως έχει επισημανθε­ί σε συστάσεις της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece