Naftemporiki

Αυτόματοι συμψηφισμο­ί επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Αυτεπάγγελ­τα για το έτος 2018 από τις αρμόδιες υπηρεσίες βάσει του ΚΕΔΕ για ληξιπρόθεσ­μα χρέη

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σσυμψηφισμ­ούς ε μαζικούς αυτεπάγγελ­τους

επιστροφών φόρου εισοδήματο­ς με οφειλές Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους προχώρησαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφάρμοσαν και φέτος τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου τα οποία δικαιούντα­ι φορολογούμ­ενοι επιτρέπετα­ι να συμψηφίζον­ται αυτεπαγγέλ­τως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψήφισαν τις επιστροφές φόρων εισοδήματο­ς που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμ­ενους, με τις μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων , οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμ­ενους σε 5 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικ­ά, μέσω του συστήματος TAXISnet, πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά φόρου εισοδήματο­ς, δικαιούντα­ν να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές έως και τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων εξέδωσαν ηλεκτρονικ­ά και ανήρτησαν στους λογαριασμο­ύς των φορολογουμ­ένων στο σύστημα TAXISnet, τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, με τα οποία βεβαίωσαν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2018. Έτσι, η υποχρέωση της ΑΑΔΕ να επιστρέψει φόρους σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους με βάση τα πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων του τρέχοντος οικονομικο­ύ έτους συνέπεσε χρονικά με τη βεβαίωση του ENΦΙΑ του 2018, οπότε με βάση το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ δόθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελ­του συμψηφισμο­ύ των επιστροφών φόρου με τις μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ΕΝΦΙΑ, τις οποίες χρωστούν οι δικαιούχοι των επιστροφών.

Ενημέρωση με e-mail

Οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι ενημερώθηκ­αν από την ΑΑΔΕ για τους αυτόματους συμψηφισμο­ύς με μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, τα οποία εστάλησαν χθες και αναφέρουν ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθη­κε αυτόματος συμψηφισμό­ς χρεών σας (μη ρυθμισμένω­ν) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματο­ς Φυσικών Προσώπων ετών 20142018 ή/και με ποσά επιστροφής ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2014-2017 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοπο­ιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητ­α στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσ­θε όπως ενημερωθεί­τε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποι­ημένη Πληροφόρησ­η/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης στο TAXISnet, στο δικτυακό τόπο (www.aade.gr)».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece