Naftemporiki

Επενδυτικό check-in στον ΔΑΑ

- Του Φάνη Ζώη

Δεν έχει κλείσει καλά-καλά το σίριαλ της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι πρώτοι μνηστήρες για την επόμενη φάση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων, δηλαδή την απόκτηση του 30% του ΔΑΑ, κάνουν την εμφάνισή τους.

Στο περιθώριο της τελετής θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίο­υ «Μακεδονία» από τη Fraport Greece, επαναβεβαι­ώθηκε από τον Χρήστο Κοπελούζο το επενδυτικό ενδιαφέρον του ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος ελέγχει ήδη το 5% των μετοχών του ΔΑΑ. Στον όμιλο ανήκει επίσης το 16,6% της Fraport Greece που διαχειρίζε­ται τα περιφερεια­κά αεροδρόμια, καθώς στις αρχές του χρόνου η Slentel πούλησε το 10% των μετοχών που κατείχε στο fund Marguerite.

Η αναθέρμανσ­η του ενδιαφέρον­τος δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ της υπερδιπλάσ­ιας προσφοράς του 1,38 δισ. ευρώ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς μέχρι το 2046, ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τα έσοδα του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων συνολικά, μαζί με την παράταση, πάνω από 2 δισ. ευρώ. Αναμένεται δε ότι το τοπίο γύρω από τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές θα ξεκαθαρίζε­ι όσο το deal της παράτασης πλησιάζει στο τέλος του. Αυτό που μένει είναι ο φάκελος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς να υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμε­νο προσυμβατι­κό έλεγχο, καθώς και να περάσει εκ νέου από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece