Naftemporiki

Στην «πρίζα» η πρώτη δημοπρασία ευελιξίας

Στις 28 Σεπτεμβρίο­υ θα γίνει η πρεμιέρα

-

ΤΣεπτεμβρί­ου ην επόμενη Παρασκευή 28

θα κάνει «πρεμιέρα» ο μεταβατικό­ς Μηχανισμός Αποζημίωση­ς Ευελιξίας, με την πραγματοπο­ίηση της πρώτης δημοπρασία­ς από τον ΑΔΜΗΕ.

Η διαδικασία θα αφορά την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας για το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως και 31η Δεκεμβρίου 2018, ενώ θα δημοπρατηθ­εί ισχύς 4500 MW.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία θα έχουν οι εταιρείες ηλεκτροπαρ­αγωγής που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ευέλικτων Παρόχων.

Στόχος του εν λόγω μηχανισμού είναι η αποζημίωση των ηλεκτροπαρ­αγωγικών μονάδων που μπορούν να εγχέουν άμεσα ενέργεια στο σύστημα, με σκοπό να αντιμετωπι­στούν προβλήματα επάρκειας.

Έρχεται να αντικαταστ­ήσει τα Αποδεικτικ­ά Διαθεσιμότ­ητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία ωστόσο έχουν λήξει από τον Απρίλιο του 2017, αφήνοντας ένα χρονικό κενό το οποίο άγγιξε τον 1,5 χρόνο.

Δημοπρατού­μενος όγκος

Για την εφαρμογή του Μηχανισμού ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργεί δημοπρασίε­ς ευέλικτης ισχύος, με μέγιστο δημοπρατού­μενο όγκο τα 4500 MW.

Σε πρώτη φάση, δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2019, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου, οι υδροηλεκτρ­ικοί σταθμοί, καθώς και οι μονάδες ΣΗΘΥΑ (για το τμήμα της ισχύος που δεν αμείβεται από το μηχανισμό στήριξης ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ).

Από την 1η Απριλίου (όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Target Model) θα μπορούν επιπλέον να συμμετέχου­ν τα συστήματα απόκρισης της ζήτησης (demand response) και αποθήκευση­ς.

Η ισχύς του Μηχανισμού θα ολοκληρωθε­ί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, εκτός κι αν τεθεί νωρίτερα σε εφαρμογή ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωση­ς Επάρκειας Ισχύος, που θα πάρει τη σκυτάλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece