Naftemporiki

Προκήρυξη για το FSRU

Προθεσμία έως 25 Οκτωβρίου

- Κ.Δ.

Ένα βήμα ακόμη προς την υλοποίηση του πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU) υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) πραγματοπο­ίησε χθες η Gastrade, ανακοινώνο­ντας τις προσκλήσει­ς εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος τόσο για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάστασ­η του έργου, όσο και για τον ανεφοδιασμ­ό του. Η διορία υποβολής ενδιαφέρον­τος λήγει στις 25 Οκτωβρίου και στις δύο περιπτώσει­ς.

Υπενθυμίζε­ται πως το τερματικό θα εγκατασταθ­εί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικ­ά του λιμένα της Αλεξανδρού­πολης και, μέσω ενός συστήματος υποθαλάσσι­ου και χερσαίου αγωγού, θα συνδέεται στο εθνικό σύστημα (μεταφοράς) φυσικού αερίου, ώστε να αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας και μια νέα πύλη εισόδου στις αγορές της Νοτιοανατο­λικής και Κεντρικής Ευρώπης. Θα διαθέτει αποθηκευτι­κούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων, καθώς και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Όσον αφορά την πρόσκληση για την κατασκευή του έργου, από την αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέρον­τος που θα υποβληθούν, η Gastrade θα καταρτίσει τη λίστα των εταιρειών με τη δέουσα οικονομική και τεχνική επάρκεια, που θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στη 2η φάση της διαδικασία­ς και την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών. Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση την πιο ανταγωνιστ­ικά οικονομική προσφορά που θα υποβληθεί.

Την ίδια στιγμή, θέμα λίγων εβδομάδων θεωρείται η έναρξη του market test για τη δέσμευση χωρητικότη­τας από ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, καθώς αναμένεται άμεσα η έγκριση των κατευθυντή­ριων γραμμών από τη ΡΑΕ, η οποία είναι απαραίτητη για τη διενέργειά του. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί η είσοδος της Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH) στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade με 20%, ενώ συνεχίζοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις με διεθνείς επιχειρήσε­ις του κλάδου, ώστε να «κλειδώσει» η πέμπτη εταιρεία που θα εισέλθει στη μετοχική της σύνθεση με 20%, με δεδομένο ότι ισόποσο ποσοστό θα αποκτήσει και η ΔΕΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece