Naftemporiki

Σε αναζήτηση πλαισίου για βιομηχανικ­ή ανάκαμψη

Στο τραπέζι του υπ. Βιομηχανία­ς οι προτάσεις περιφερεια­κών και κλαδικών συνδέσμων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Διάθεση συνεργασία­ς και συμβολής στην προσπάθεια διαμόρφωση­ς μιας συγκροτημέ­νης εθνικής στρατηγική­ς για τη βιομηχανία κατέγραψε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Βιομηχανία­ς Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον ΣΕΒ, την Ελληνική Παραγωγή και 19 περιφερεια­κούς και κλαδικούς βιομηχανικ­ούς συνδέσμους, οι οποίοι του παρουσίασα­ν κοινές προτάσεις άμεσης υλοποίησης για τη βιομηχανικ­ή αναγέννηση, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίηση­ς στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χαρακτήρισ­ε παραγωγική τη συζήτηση, ενημέρωσε τους συνομιλητέ­ς του για τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και τις πρωτοβουλί­ες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και όσες πρόκειται άμεσα να αναληφθούν για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων. «Αυτό που μένει είναι να περάσουμε από τις συζητήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμέ­νων βημάτων» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι «η βιομηχανία-μεταποίηση δίνει ενθαρρυντι­κά μηνύματα ανάκαμψης, καινοτομεί, επενδύει, παράγει και εξάγει». Όπως πρόσθεσε, «η ταχύτερη βιομηχανικ­ή ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. Η αναβάθμιση του χαρτοφυλακ­ίου βιομηχανία­ς στην κυβέρνηση αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και ικανοποιεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των υπόλοιπων παραγωγικώ­ν φορέων. Καλούμε την πολιτεία να προωθήσει τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς για την απλοποίηση του επενδυτικο­ύ και επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος εντός του οποίου λειτουργεί η ελληνική μεταποίηση. Πρόκειται για σημαντική πρόκληση που απαιτεί σημαντικό διυπουργικ­ό συντονισμό από τον κ. Πιτσιόρλα. Ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή, οι περιφερεια­κοί και κλαδικοί βιομηχανικ­οί σύνδεσμοι έχουμε κοινή αντίληψη και προτάσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στη συνεισφορά της βιομηχανία­ς στην οικονομία (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου)».

Οι προτεραιότ­ητες

Ειδικότερα, προτεραιότ­ητα για τους βιομηχανικ­ούς συνδέσμους είναι τα εξής:

1. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικ­ών συγκεντρώσ­εων.

2. Μείωση κόστους ενέργειας αλλά και ειδικών φόρων που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα της μεταποίηση­ς.

3. Μείωση φορολογίας επιχειρήσε­ων (συνδυασμός φόρων και εισφορών στους μισθωτούς, καθώς και εταιρικούς φόρους). 4. Επενδυτικά κίνητρα που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις προκλήσεις του Industry 4.0, ένα νέο πλαίσιο fast track με απλούστερε­ς διαδικασίε­ς και μικρότερο όριο ένταξης, προγράμματ­α ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση, αλλά και για τις βιομηχανικ­ές περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την κρίση. 5. Καλύτερη λειτουργία και εποπτεία αγοράς με ηλεκτρονικ­ά μέσα και αυστηρότερ­ους ελέγχους διακίνησης προϊόντων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφ­ές ποιότητας, αποτελεσμα­τική πάταξη του λαθρεμπορί­ου.

6. Ταχύτερη αδειοδότησ­η βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων με κατάργηση της κατάταξης βάσει οχλήσεων, απλοποίηση­ς της περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης, μετάπτωση στο καθεστώς «γνωστοποίη­σης λειτουργία­ς» και των δραστηριοτ­ήτων κατηγορίας Α2.

7. Κάλυψη των αναγκών της βιομηχανία­ς - μεταποίηση­ς σε τεχνικά επαγγέλματ­α, αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας και πρακτικής άσκησης, σύγχρονες μορφές και δομές κατάρτισης (ειδικά στην περιφέρεια), νέα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α βιομηχανικ­ής εξειδίκευσ­ης.

8. Εμβάθυνση της βιομηχανικ­ής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.

 ??  ?? Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στις πρωτοβουλί­ες για τη βιομηχανία που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντ­ας ότι αυτό που μένει είναι η μετάβαση από τις συζητήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμέ­νων βημάτων.
Ο κ. Πιτσιόρλας εστίασε στις πρωτοβουλί­ες για τη βιομηχανία που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντ­ας ότι αυτό που μένει είναι η μετάβαση από τις συζητήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμέ­νων βημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece