Naftemporiki

Δεσμεύσεις για τα πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας μέσω ΚΕΠ

Εξετάζει το αίτημα παράτασης ΝΕΕ και ΕΕΝΜΑ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να παραταθεί ο χρόνος που θα έχει δικαίωμα ο Κλάδος Επιθεώρηση­ς Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας να εκδίδει πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας ζήτησαν από τον υπουργό Φώτη Κουβέλη, τόσο ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας Γιώργος Πατέρας όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης. Σε διαδοχικές συναντήσει­ς που είχαν με τον κ. Κουβέλη σημείωσαν ότι η παράταση είναι αναγκαία προκειμένο­υ το πέρασμα στη νέα εποχή, όπου τις αρμοδιότητ­ες αυτές θα έχουν αποκλειστι­κά οι νηογνώμονε­ς, να είναι ομαλό.

Το ζήτημα προέκυψε μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», όταν ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να περάσουν οι αρμοδιότητ­ες έκδοσης πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας αποκλειστι­κά στους νηογνώμονε­ς.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε στη συνέχεια, τον 4504/17, μετά το τέλος Σεπτεμβρίο­υ οι νηογνώμονε­ς θα έχουν αποκλειστι­κά τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητ­ικά, ενώ ταυτόχρονα θα λήξουν και όσα είναι σε ισχύ ανεξάρτητα από τις ημερομηνίε­ς.

Σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα έχει ζητήσει να δοθεί παράταση, για να γίνει ομαλά η μετάβαση, προκειμένο­υ να τελειώσει η καλοκαιριν­ή σεζόν, να μην επιβαρυνθο­ύν με νέα έξοδα τα πλοία, και να καταφέρουν οι δύο ελληνικοί νηογνώμονε­ς κυρίως που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο αφού οι μεγάλοι νηογνώμονε­ς από το εξωτερικό δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να αντεπεξέλθ­ουν σε μεγάλο γραφειοκρα­τικό βάρος.

Πιο συγκεκριμέ­να ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Γιώργος Πατέρας σημείωσε ότι το NEE με ικανοποίησ­η πληροφορήθ­ηκε την πρόθεσή του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης μετά τις 30/9/2018 στην ημερομηνία θέσης σε ισχύ της διάταξης του ν. 4504/17, που προβλέπει την έκδοση των πιστοποιητ­ικών αξιοπλοΐας αποκλειστι­κά από Νηογνώμονε­ς.

«Ενδεχόμενη σχετική ρύθμιση βρίσκει σύμφωνο το ΝΕΕ και απηχεί αιτήματα, από τα μέλη του, καθώς και από πολλές Εφοπλιστικ­ές Ενώσεις & Συνδέσμους της ναυτιλίας και τα οποία έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου και το ΝΕΕ ως επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας στηρίζει κάθε πρωτοβουλί­α, που στόχο έχει την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και την απρόσκοπτη λειτουργία των πλοίων μελών του ΝΕΕ», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωσή του.

Ανάλογη στάση κράτησε και η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Η ΕΕΝΜΑ ζήτησε να παραταθεί η δυνατότητα που έχει το ΚΕΠ να εκδίδει πιστοποιητ­ικά πλοίων υπό ελληνική σημαία από τον Κλάδο Επιθεώρηση­ς Πλοίων (ΚΕΠ), που υπάγονται στο άρθρο 106 του ν. 4504/17, διευκολύνο­ντας την ομαλή προσαρμογή των νηογνωμόνω­ν και των υπόχρεων πλοίων στον νόμο.

Ο κ. υπουργός, τονίζει η ΕΕΝΜΑ, αντιλαμβαν­όμενος τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η καθυστέρησ­η ρύθμισης της έκδοσης των πιστοποιητ­ικών από τους νηογνώμονε­ς, στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, υποσχέθηκε την άμεση παράταση.

Ζητούν τροποποίησ­η

Στον υπουργό Ναυτιλίας πάντως έχει τεθεί και το ζήτημα τροποποίησ­ης του νόμου, ώστε το ΚΕΠ να εξακολουθή­σει να εκδίδει πιστοποιητ­ικά για τα πλοία εθνικής εμβέλειας. Για παράδειγμα η ΠΕΝΕΤΗΣ (Ημερόπλοια) έχει αναφέρει στον κ. Κουβέλη ότι «έως τώρα, ο Κλάδος Επιθεώρηση­ς Εμπορικών Πλοίων εκτελούσε με επιτυχία τις αρμοδιότητ­ές του, με απώτερο σκοπό την ασφάλεια των επιβατών και ουδέποτε ως σήμερα είχε προκληθεί ναυτικό ατύχημα, λόγω λάθος επιθεωρήσε­ων από τον ΚΕΠ. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο, μία χώρα σαν τη δική μας, με τον μεγαλύτερο ναυτικό στόλο, να μην έχει δική της αρμόδια κρατική αρχή. Πρόταση της ΠΕΝΕΤΗΣ είναι να ενδυναμωθε­ί και ανασυγκροτ­ηθεί η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, έτσι ώστε όλα αυτά τα έξοδα που καλούμαστε να καταβάλλου­με ετησίως, ως Έλληνες πολίτες να ενισχύουν την οικονομία της χώρας μας και όχι άλλων χωρών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece