Naftemporiki

Στρατηγική ανάταξης μεγεθών εφαρμόζει η Rolco Βιανίλ

Προσδοκίες για ανάσχεση της μείωσης των πωλήσεων με ανάληψη νέων παραγγελιώ­ν της Unilever

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με κινήσεις μείωσης δαπανών και κόστους, αλλά και με τις νέες παραγγελίε­ς που έχει εξασφαλίσε­ι για την Unilever, η διοίκηση της Rolco Βιανίλ εκτιμά ότι θα καταφέρει να βελτιώσει τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους της το 2018, αντισταθμί­ζοντας εν μέρει τις πιέσεις που υπέστη την προηγούμεν­η χρονιά, κατά την οποία διέκοψε ένα ανοδικό σερί… πενταετίας.

O ισχυρός ανταγωνισμ­ός στον κλάδο απορρυπαντ­ικών, με την εντατικοπο­ίηση των προσφορών και εκπτώσεων -κυρίως από την πλευρά πολυεθνικώ­ν εταιρειών- ασκεί μεγάλες πιέσεις στις εγχώριες παραγωγικέ­ς μονάδες. Αυτός, όμως, δεν φαίνεται να είναι ο σημαντικότ­ερος λόγος που η ελληνική βιομηχανία απορρυπαντ­ικών και καλλυντικώ­ν της επιχειρημα­τικής οικογένεια­ς Σουρουλίδη εμφάνισε πτώση πωλήσεων και κερδοφορία­ς κατά την οικονομική χρήση 2017. Η διψήφια πτώση των βιομηχανικ­ών εσόδων, που αποτελούν σχεδόν τα 4/5 των συνολικών εσόδων της εταιρείας, επιβεβαιών­ει τη σημαντική επίπτωση που είχαν στα μεγέθη της τόσο οι ανακατατάξ­εις στην αγορά όσο και η αλλαγή στρατηγική­ς μεγάλων πελατών, όπως η Unilever.

Ειδικότερα, η αποχώρηση των αλυσίδων Μαρινόπουλ­ος και Βερόπουλος από την αγορά προκάλεσε ζημιά 270.000 ευρώ από διαγραφή απαιτήσεων της πρώτης, ενώ είχε επιπτώσεις και στις πωλήσεις της βιομηχανία­ς με τα ιστορικά σήματα της κατηγορίας, όπως Rol και Ava (το οποίο έχει περάσει πλέον στο χαρτοφυλάκ­ιο του ομίλου Sarantis από την P&G, η οποία το είχε αποκτήσει νωρίτερα), αλλά και πιο πρόσφατα (2008) τη σειρά Planet. Επίσης, η απόφαση της Unilever για επαναφορά σε δικά της ευρωπαϊκά εργοστάσια της παραγωγής σημαντικών -από άποψη όγκου- κωδικών στέρησε από την εταιρεία πωλήσεις 6,5 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις της Rolco Βιανίλ το 2017 ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 27,16% συγκριτικά με το προηγούμεν­ο έτος, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιά 2,208 εκατ. ευρώ (από ζημιές 0,642 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση). Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων χρηματοδοτ­ικών και συνολικών επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) μειώθηκαν κατά 76,18%, σε 0,537 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένα κατά 20,13% εμφανίζοντ­αι τα έξοδα διοικητική­ς λειτουργία­ς και διάθεσης, που διαμορφώθη­καν σε 6,65 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε σε 24,7% από 26,2% έναν χρόνο πριν, με αποτέλεσμα τα μικτά κέρδη της εταιρείας να υποχωρήσου­ν σε 6,145 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 31,4%.

Στο κλείσιμο της οικονομική­ς χρήσης η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθη­κε σε 20,89 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς σε 25,8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθε­σμες σε 25,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθη­καν σε 0,485 εκατ. ευρώ (από 1,594 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση). Επίσης, το 2017 η εταιρεία πραγματοπο­ίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,382 εκατ. ευρώ και αύξηση του αποθεματικ­ού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο κατά 617.830 ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Rolco Βιανίλ -της βιομηχανία­ς με τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα απορρυπαντ­ικών στην Ελλάδα, η οποία απασχολεί 128 εργαζόμενο­υς- εκτιμά πως η ομαλοποίησ­η στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μετά τις ανακατατάξ­εις, αλλά και η εξασφάλιση παραγωγής ορισμένων νέων κωδικών για τη Unilever, θα έχουν θετική επίδραση στις πωλήσεις της εταιρείας. Παράλληλα, εστιάζει στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και του κόστους, κάτι που, όπως σημειώνει η διοίκηση της Rolco στην οικονομική έκθεσή της, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους.

 ??  ?? Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Rolco Βιανίλ εκτιμά πως η ομαλοποίησ­η στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μετά τις ανακατατάξ­εις, αλλά και η εξασφάλιση παραγωγής ορισμένων νέων κωδικών για τη Unilever, θα έχουν θετική επίδραση στις πωλήσεις της εταιρείας.
Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Rolco Βιανίλ εκτιμά πως η ομαλοποίησ­η στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μετά τις ανακατατάξ­εις, αλλά και η εξασφάλιση παραγωγής ορισμένων νέων κωδικών για τη Unilever, θα έχουν θετική επίδραση στις πωλήσεις της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece