Naftemporiki

Ενίσχυση καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης με αστερίσκου­ς

Βελτίωση κατά το β' εξάμηνο, αλλά και με 8 στους 10 Έλληνες να θεωρούν ότι η ύφεση συνεχίζετα­ι

-

Βκαταναλωτ­ικής ελτίωση εμφανίζει ο δείκτης

εμπιστοσύν­ης στην Ελλάδα, ωστόσο οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη σε οικονομική ύφεση, ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε εργασιακή ανασφάλεια. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιών­ουν προς το παρόν τις προσδοκίες για βιώσιμη άνοδο του δείκτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Nielsen για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώνε­ται στις 67 μονάδες, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά έξι μονάδες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει σημαντικά χαμηλότερο­ς από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη, που διαμορφώνε­ται στις 87 μονάδες. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι Έλληνες είναι απαισιόδοξ­οι, αφού σε ποσοστό 77% πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Επιπλέον, το 76% των ερωτώμενων αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Παράλληλα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθε­ί να καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (29%) και τα χρέη / οφειλές του νοικοκυριο­ύ (27%). Οι συγκεκριμέ­νες τρεις ανησυχίες εξακολουθο­ύν να ξεχωρίζουν σταθερά ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτέ­ς από το 2013 και ακολουθεί ο τομέας της προσωπικής υγείας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ένας στους δέκα Έλληνες ανησυχεί για την εγκληματικ­ότητα (14%), αναδεικνύο­ντάς την ως την πέμπτη ανησυχία, με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8%). Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «The Conference Conference Board® Global Consumer Confidence», που υλοποιείτα­ι σε συνεργασία με τη Nielsen, επτά στους δέκα Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριο­ύ τους. Ειδικότερα, οι τρεις κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περιορισμό των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζοντ­αι μέσω των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (69%), στην αγορά φθηνότερων ταχυκίνητω­ν καταναλωτι­κών προϊόντων (65%) και στον περιορισμό των αγορών ειδών ρουχισμού (61%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece