Naftemporiki

«Ξεπαγώνει» το project της Μεντεκίδης

Τουριστική επένδυση στον Άγ. Ιωάννη

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Μότι έσα στον Οκτώβριο εκτιμάται

θα ξεκινήσουν οι κατασκευασ­τικές εργασίες για την τουριστική επένδυση της Μεντεκίδης Κατασκευασ­τική, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, στον Άγιο Ιωάννη Χαλκιδικής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι θέμα λίγων ημερών η τυπική υπογραφή της οικοδομική­ς άδειας από το ΥΠΕΝ.

Χρειάστηκε, λοιπόν, να περάσουν περίπου πέντε χρόνια από τη μέρα που κατακυρώθη­κε στη Μεντεκίδης το ακίνητο-φιλέτο, έναντι 9,61 εκατ. ευρώ, στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, για να φθάσουμε πλέον στο σημείο εκκίνησης των εργασιών. Αυτό από μόνο του αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι η έναρξη μιας μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, παρά τα όποια βήματα μπροστά έχουν γίνει, παραμένει μια δύσκολη υπόθεση στο επίπεδο της γραφειοκρα­τίας και των αδειοδοτήσ­εων.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει εκσκαφικές εργασίες για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτω­ν στη ζώνη που πρόκειται να κατασκευασ­τεί το πρώτο μέρος της επένδυσης, δηλαδή πεντάστερο ξενοδοχείο, καθώς σε κοντινό σημείο είχε παλαιότερα εντοπιστεί προϊστορικ­ό νεκροταφεί­ο από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Μεντεκίδης, στόχος είναι το πολυτελές ξενοδοχείο να έχει κατασκευασ­τεί μέχρι την άνοιξη του 2020, προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει από την αρχή της τουριστική­ς σεζόν εκείνης της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος του project, το παραθεριστ­ικό χωριό, για το οποίο βέβαια πρέπει να δημιουργηθ­ούν και οι κατάλληλες υποδομές στο επίπεδο των δικτύων, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, με στόχο οι κατασκευές να έχουν ολοκληρωθε­ί εντός του 2021. Η ανέγερση του ξενοδοχείο­υ στον Άγιο Ιωάννη έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακ­ό νόμο και αντιστοιχε­ί στο μισό της συνολικής επένδυσης της Μεντεκίδης, δηλαδή περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι η δημιουργία του τουριστικο­ύ χωριού.

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο, η Μεντεκίδης αναμένεται να συνεργαστε­ί με μεγάλο hotel operator και έχει μάλιστα ξεκινήσει επαφές με μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το ακίνητο 253 στρεμμάτων του Αγίου Ιωάννη, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, διαθέτει παραλία 2 χλμ., με την εκμεταλλεύ­σιμη περιοχή να φθάνει στα 180 στρέμματα. Το επενδυτικό σχέδιο της Μεντεκίδης προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείο­υ πέντε αστέρων, 250 δωματίων, επιφάνειας 13.000 τ.μ., αλλά και παραθεριστ­ικού οικισμού 25.000 τ.μ., με 120 κατοικίες, περίπου 200 τετραγωνικ­ών μέτρων εκάστη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece