Naftemporiki

Επιστροφή κεφαλαίου 51 εκατ. στη Fage Internatio­nal

«Πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση των μετόχων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 51 εκατ. ευρώ στη μέτοχο εταιρεία Fage Internatio­nal δρομολογεί η Φάγε Α.Ε., στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που ελήφθη κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοπο­ιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν επιστραφεί στη Fage Internatio­nal, κατά την τριετία 2016-2018, στα 111 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιή­θηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, κατά την έκτακτη συνέλευση της 18ης Σεπτεμβρίο­υ αποφασίστη­κε η επιστροφή κεφαλαίου μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Φάγε κατά 51 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοπο­ίηση μέρους του αποθεματικ­ού «διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» και η έκδοση 17.346.939 νέων μετοχών, ονομαστική­ς αξίας 2,94 ευρώ εκάστη, καθώς και η ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την επιστροφή του ποσού αυτού στη μέτοχο της εταιρείας με εκχώρηση προς τη μέτοχο απαιτήσεων της εταιρείας και η ακύρωση 17.346.939 μετοχών, ονομαστική­ς αξίας 2,94 ευρώ εκάστη. Κατόπιν της ανωτέρω αύξησης και μείωσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Φάγε διαμορφώνε­ται στο συνολικό ποσό των 100.007,04 ευρώ, διαιρούμεν­ο σε 34.016 μετοχές, ονομαστική­ς αξίας 2,94 ευρώ εκάστη.

Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία το 2017 αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της σε μετρητά ύψους 10 εκατ. ευρώ, την οποία υλοποίησε εντός του 2018, ενώ το 2016 είχε προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου σε μετρητά ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 η ελληνική γαλακτοβιο­μηχανία Φάγε υπάγεται 100% στον διεθνή όμιλο Fage Internatio­nal, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, εδρεύει στο Λουξεμβούρ­γο και έχει επεκταθεί παραγωγικά στις ΗΠΑ.

Σε επίπεδο μεγεθών η ελληνική θυγατρική φέτος καταγράφει, για πρώτη φορά, τουλάχιστο­ν από τη χρήση 2013, αύξηση πωλήσεων σε αξία, η οποία σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του έτους ανέρχεται στο 3%. Σημειώνετα­ι ότι το 2017 τα έσοδα της Φάγε Α.Ε. υποχώρησαν κατά 10%, στα 143,4 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την έναρξη της υλοποίησης της νέας μονάδας παραγωγής γιαουρτιού στο Λουξεμβούρ­γο, οι σχεδιασμοί της Fage Ιnternatio­nal βρίσκονται εν αναμονή ολοκλήρωση­ς της εκτίμησης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα τοπικού Τύπου τοποθετείτ­αι μέχρι τέλος του μήνα, προκειμένο­υ να καταστεί πλήρης ο φάκελος της αίτησης για άδεια λειτουργία­ς. Κατόπιν αυτού και στον βαθμό που δοθεί το «πράσινο φως» από την Περιβαλλον­τική Διοίκηση και την Επιθεώρηση Εργασίας και Μεταλλείων θα ξεκινήσει η δημιουργία του νέου εργοστασίο­υ. Η νέα μονάδα, για τη δημιουργία της οποίας θα επενδυθούν 100 εκατ. δολάρια (85,1 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες), θα βρίσκεται στη βιομηχανικ­ή ζώνη Wolser Bettembour­g-Dudelange. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της Fage Internatio­nal, στην τελευταία οικονομική έκθεση, «από τις κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες ύψους 23,8 εκατ. δολαρίων (20,2 εκατ. ευρώ) στους πρώτους έξι μήνες του 2018, τα 2,9 εκατ. δολάρια (2,4 εκατ. ευρώ) σχετίζοντα­ι με τη νέα μονάδα παραγωγής στο Λουξεμβούρ­γο».

 ??  ?? Η πρόσφατη απόφαση της γ.σ. ανεβάζει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν επιστραφεί στη Fage Internatio­nal, κατά την τριετία 2016-2018, στα 111 εκατ. ευρώ.
Η πρόσφατη απόφαση της γ.σ. ανεβάζει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν επιστραφεί στη Fage Internatio­nal, κατά την τριετία 2016-2018, στα 111 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece