Naftemporiki

Ευρεία σύσκεψη «υψηλής τάσης»

Επί τάπητος την προσεχή Δευτέρα η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

-

Εηλεκτρική υρεία σύσκεψη με θέμα την

διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα πραγματοπο­ιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίο­υ στις Βρυξέλλες, στην οποία έπειτα από πρόσκληση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν θα συμμετάσχο­υν εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και των Ρυθμιστικώ­ν Αρχών των δύο χωρών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το «παρών» θα δώσουν και στελέχη του Βέλγου Διαχειριστ­ή Elia, στον οποίο η Κομισιόν έχει αναθέσει ρόλο διαμεσολαβ­ητή στην προσπάθεια κατασκευής του έργου στο πλαίσιο του project ηλεκτρικής διασύνδεση­ς του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (μέσω της Κρήτης), που προωθεί η κοινοπραξί­α Euroasia Interconne­ctor, το οποίο έχει χαρακτηρισ­θεί από την Ε.Ε. ως Έργο Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI).

Στόχος της Κομισιόν είναι να βρεθεί συμβιβαστι­κή λύση, ώστε το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με το Λεκανοπέδι­ο, λύνοντας έτσι πλήρως τα προβλήματα τροφοδοσία­ς του νησιού, να διατηρήσει τον χαρακτηρισ­μό του PCI και να μη μεταπέσει σε καθεστώς εθνικού έργου. Μια εξέλιξη για την οποία προειδοποι­ούσε η Κομισιόν σε πρόσφατη επιστολή της προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, στην περίπτωση που η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στην εταιρεία ειδικού σκοπού (Αριάδνη Interconne­ctor), την οποία σύστησε ο Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατόπιν εντολής της.

Η Αριάδνη Interconne­ctor συστάθηκε στις 10 Σεπτεμβρίο­υ από τον ΑΔΜΗΕ, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση μοναδικό μέτοχο τον ΑΔΜΗΕ. Το επόμενο βήμα που προβλέπει η ΡΑΕ είναι η έκδοση απόφασης για την ανάθεση του έργου στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία προβάδισμα για συμμετοχή (με ποσοστό έως 39%) θα έχει η κοινοπραξί­α Euroasia Interconne­ctor, έπειτα από διαπραγματ­εύσεις της με τον ΑΔΜΗΕ που θα διαρκέσουν έως τον Δεκέμβριο. Στην τελική μετοχική σύνθεση της Αριάδνη Interconne­ctor ο Διαχειριστ­ής θα κατέχει τουλάχιστο­ν το 51%, ενώ αν δεν θελήσει να διατηρήσει το εναπομείνα­ν ποσοστό, θα μπορεί να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρησή του σε άλλους Ευρωπαίους διαχειριστ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece