Naftemporiki

Διάχυτη ευφορία σε όλα τα ταμπλό

Ρεκόρ στη Wall Street, κέρδη στην Ευρώπη και θετικά πρόσημα στην Ασία

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κχρηματιστ­ήρια, λίμα ευφορίας στα διεθνή

με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε υψηλά έξι μηνών και τους Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Αντίθετη η εικόνα του τεχνολογικ­ού κλάδου, με τον Νasdaq σε αρνητικό έδαφος.

Οι κινήσεις των αρχών της Κίνας για ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωση­ς, αλλά και τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη δεν πρόκειται να «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη δίνουν ώθηση στις διεθνείς μετοχές. Στη Wall Street το ενδιαφέρον στρέφεται στις ισχυρές αναπτυξιακ­ές προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες θα ανακοινώσο­υν διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών.

Κέρδη στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 600 να ενισχύεται 0,4%, ενώ ο STOXX 50 μετοχών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε 0,8%. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν με άνοδο για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τον περσινό Σεπτέμβριο για τον STOXX 600, ενώ για τον STOXX 50 πρόκειται για το μακροβιότε­ρο ράλι από το 1997.

Οι χαμηλές αποτιμήσει­ς τροφοδοτού­ν ζήτηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που το τελευταίο διάστημα υπολείποντ­αι σε επιδόσεις έναντι των αμερικανικ­ών, εν μέσω ανησυχιών μήπως η ευρωπαϊκή οικονομία -που στηρίζεται στις εξαγωγές- υποστεί ισχυρότερο πλήγμα σε έναν εμπορικό πόλεμο. Τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στον επιχειρημα­τικό τομέα της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω επιβράδυνσ­ης της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας, δεν επηρέασαν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Θετικά πρόσημα και στις ασιατικές αγορές. Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 περιόρισε τα αρχικά του κέρδη, καταφέρνον­τας όμως να κλείσει με άνοδο 0,82%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος βρέθηκε ο ασφαλιστικ­ός κλάδος, που ενισχύθηκε 2,17%. Με άνοδο 0,92% έκλεισε και ο δείκτης Topix, σε υψηλά τεσσάρων μηνών.

Στην Κίνα, ο Hang Seng του Χρηματιστή­ριου του Χονγκ Κονγκ διεύρυνε τα κέρδη του, κλείνοντας ενισχυμένο­ς 1,65%, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκανε άλμα 2,5%. Κέρδη 1,76% και για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστή­ριο της Σενζέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece