Naftemporiki

Έχασε πρόσφατα κέρδη το ευρώ

Αρνητικός πρωταγωνισ­τής η στερλίνα - Ευνοημένο το αμερικανικ­ό νόμισμα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

χθες για τη στερλίνα, μετά το «ναυάγιο» συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουρ­γκ και το αδιέξοδο μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες 1,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2017. Οι πιέσεις που δέχθηκε η στερλίνα ευνόησαν το δολάριο, καταφέρνον­τας να ανακάμψει από τα χαμηλά που κατέγραφε κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οδεύοντας όμως προς τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες από τον Φεβρουάριο.

Η στερλίνα υποχώρησε κάτω από το 1,31 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 112,60 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου ανέκαμψε πάνω από το όριο του 94, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κοντά στο 1,1738, παρότι αρχικά είχε αναρριχηθε­ί έως και το 1,18 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.

«To τελευταίο 48ωρο οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, επιτρέποντ­ας σε ορισμένους περισσότερ­ο ριψοκίνδυν­ους επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους σε κάποια από τα νομίσματα των επτά περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων χωρών (G7)» επισημαίνε­ι ο Ντιν Πόπλγουελ, αναλυτής της εταιρείας Oanda, που έχει την έδρα της στο Τορόντο.

Η προσοχή στρέφεται στη Fed και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται αύξηση επιτοκίων, πλησιάζοντ­ας προς την ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης του κόστους χρήματος.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η τουρκική λίρα παρέμεινε υπό πίεση, καθώς απογοήτευσ­ε το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

«Ανάσα» και για την ινδική ρουπία, καθώς οι επενδυτές συνειδητοπ­οιούν ότι εν μέσω του ευρύτερου κύματος ρευστοποιή­σεων στις αναδυόμενε­ς «τιμώρησαν» υπερβολικά το ινδικό νόμισμα, τονίζει ο Σαντάνου Σούκλα, αντιπρόεδρ­ος διεθνών αγορών στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας, της RBI.

Σύμφωνα με τον κ. Σούκλα, η διολίσθηση της ρουπίας φέτος θα συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών. Και παρότι η εξασθένησή της οφείλεται εν μέρει στον σινοαμερικ­ανικό εμπορικό πόλεμο, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικό­τητα να ωφελήσει την οικονομία της Ινδίας, καθώς οι επιχειρήσε­ις αναζητούν εναλλακτικ­ές αγορές. Το ινδικό νόμισμα σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων της Ασίας, έχοντας υποχωρήσει 11% και καταγράφον­τας διαδοχικά ιστορικά χαμηλά. Ο κ. Σούκλα προβλέπει ανάκαμψή της στις 68 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, χωρίς όμως να δίνει κάποιο συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece