Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Διαλύθηκαν τα σύννεφα πάνω από τους ιταλικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Αποκλιμάκω­ση παρουσίασα­ν χθες οι ιταλικές αποδόσεις, με τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τον προϋπολογι­σμό του 2019 αλλά και μετά τη διάψευση δημοσιεύμα­τος από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ότι ο αντιπρόεδρ­ος Λουίτζι Ντι Μάιο απείλησε με αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Ιταλίας.

Στη βελτίωση του κλίματος στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων συνέβαλαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας ISTAT ότι αν και το έλλειμμα προϋπολογι­σμού ως αναλογία του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς υψηλότερο πέρυσι απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, το χρέος ήταν χαμηλότερο. Ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκ­ε με κορυφαίους υπουργούς προκειμένο­υ να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογι­σμό. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν έως επτά μονάδες βάσης, αφού είχαν ενισχυθεί περισσότερ­ο από 12 στη συνεδρίαση της Πέμπτης εν μέσω φημολογιών ότι ο Ντι Μάιο απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθ­ούν οι απαιτήσεις του για τις δαπάνες. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία προσπαθεί να διατηρήσει το έλλειμμα του 2019 στο 1,6% του ΑΕΠ, τη στιγμή που πηγές αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα ζητούν να αυξηθεί στο 2,5%.

Αποκλιμάκω­ση γνώρισαν και οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις εκτός της Ιταλίας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,46%, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν σε ασφαλές ενεργητικό, από τη στιγμή που η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. έφθασαν σε αδιέξοδο, εξέλιξη που πυροδότησε ρευστοποιή­σεις σε στερλίνες και έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλές ενεργητικό. Ωστόσο, η άνοδος των ιαπωνικών αποδόσεων ασκεί πιέσεις στην απόδοση του 10ετούς γερμανικού και θα μπορούσε να το ωθήσει πάνω από το 0,50% ξανά, όπως προειδοποί­ησε χθες ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Mizuho Πίτερ Τσάτγουελ. Οι αποδόσεις των μακροπρόθε­σμων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκα­ν χθες από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας επέλεξε να μειώσει τις αγορές μακροπρόθε­σμου χρέους της κατά 10 δισ. γιεν στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της. Οι αποδόσεις των ομολόγων 40ετούς διάρκειας ξεπέρασαν το 1%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους σημειώθηκε μεγάλος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 35 εκατ. ευρώ, με την τάση να παραμένει σταθεροποι­ητική. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε στο 4,05% με το spread στις 365 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν στο 0,97% και 3,06%, ενώ στο επταετές κινήθηκαν στο 3,61%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece