Naftemporiki

Κυρώσεις Τραμπ στην Κίνα για την αγορά ρωσικών όπλων

Με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο - Έντονη η αντίδραση της Μόσχας

- Της Έφης Τριήρη

Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιβολή νέου γύρου δασμών στην Κίνα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον κινεζικό στρατό για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, παραβιάζον­τας την αμερικανικ­ή νομοθεσία περί επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα για ανάμιξή της στις αμερικανικ­ές εκλογές του 2016. Το Πεκίνο από την πλευρά του εξέφρασε την οργή του και ζήτησε την άρση των κυρώσεων.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίη­σε την άμεση επιβολή κυρώσεων στο Τμήμα Ανάπτυξης Εξοπλισμού της Κίνας, το τμήμα του στρατού που είναι υπεύθυνο για όπλα και εξοπλισμό, καθώς και στον διευθυντή του, Λι Σάνγκφου, για ανάμιξη σε «μεγάλες συναλλαγές» με τη Rosoborene­xport, τον βασικό εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας. Οι κυρώσεις συνδέονται με την αγορά από την Κίνα 10 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου SU-35 το 2017

και αντιαεροπο­ρικών συστημάτων S-400 φέτος, σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ απαγόρευσα­ν στην κινεζική υπηρεσία και στον Λι να κάνουν εξαγωγές και να έχουν συναλλαγές με το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Προστέθηκα­ν δε και στη λίστα του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών με τα φυσικά πρόσωπα με τα οποία οι

Αμερικανοί δεν επιτρέπετα­ι να έχουν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στη μαύρη λίστα 33 ακόμη φυσικά πρόσωπα και υπηρεσίες που φέρεται να έχουν σχέση με τον ρωσικό στρατό και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Κίνα προειδοποί­ησε τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις, διαφορετικ­ά θα υποστούν τις συνέπειες, με αξιωματούχ­ους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζ­ουν τις κυρώσεις απαράδεκτε­ς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις που επιβάλλουν σε αγοραστές ρωσικών οπλικών συστημάτων και σε πρόσωπα που σχετίζοντα­ι με τον ρωσικό στρατό επιδιώκουν να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστ­ές τους από τη διεθνή αγορά οπλικών συστημάτων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμεν­ος στην επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων κατά της εταιρείας κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Suchoi, επειδή προβαίνει σε πωλήσεις στην Κίνα, είπε ότι οι νέες αυτές κυρώσεις εις βάρος της συνιστούν εκδήλωση «αθέμιτου ανταγωνισμ­ού». Ο Πεσκόφ χαρακτήρισ­ε τις νέες κυρώσεις εχθρικές.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο στη διελκυστίν­δα που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, με την JPMorgan να κάνει λόγο για μια παρατεταμέ­νη οικονομική διαμάχη και για την αρχή ενός οικονομικο­ύ ψυχρού πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece