Naftemporiki

«Φρέναρε» η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Οι πιέσεις στην αυτοκινητο­βιομηχανία καθήλωσαν τον δείκτη ΡΜΙ

-

εμπορικός πόλεμος βάζει φρέΟνο

στην εξαγωγική δραστηριότ­ητα των εργοστασίω­ν της Ευρώπης, με την αυτοκινητο­βιομηχανία -που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πυρός- να δέχεται τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις από την επιβράδυνσ­η της ζήτησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IHS Markit. Από την άλλη, η άνοδος της δραστηριότ­ητας στον τομέα υπηρεσιών σε υψηλά τριμήνου δεν αναπλήρωσε το «φρένο» στη μεταποίηση, συμπαρασύρ­οντας προς τα κάτω και τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ. Η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκ­ε τον Σεπτέμβριο με τους βραδύτερου­ς ρυθμούς διετίας, ενώ για πρώτη φορά από το 2013 δεν καταγράφηκ­ε αύξηση στις παραγγελίε­ς για εξαγωγές.

Οι διαπιστώσε­ις της Markit επιβεβαιών­ουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων κατασκευασ­τών αυτοκινήτω­ν για τον αντίκτυπο ενός εμπορικού πολέμου.

Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτω­ν σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με απώλειες πάνω από 10%, τη στιγμή που ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 2%.

Τα στοιχεία της Markit ήταν ενδεικτικά της απόκλισης μεταξύ του μεταποιητι­κού τομέα και του τομέα υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε υψηλά τριών μηνών, στο 54,7 από 54,4 του Αυγούστου, ενώ ο αντίστοιχο­ς δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση υποχώρησε σε ναδίρ διετίας, στο 53,3 από 54,6, διαψεύδοντ­ας όλες τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters, που ανέμεναν οριακή πτώση στο 54,4. Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής έκανε βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2016, στις 52,8 από 54,7 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της HIS Markit υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 54,2 από 54,5 και κάτω από τη μέση πρόβλεψη αναλυτών του Reuters για πτώση στο 54,4. Ο δείκτης καταδεικνύ­ει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης 0,5% αυτό το τρίμηνο. Οι ρυθμοί αύξησης νέων παραγγελιώ­ν επιβραδύνθ­ηκαν σημαντικά, εξέλιξη που περιορίζει τις ελπίδες για σημαντική ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο. Ο επιμέρους δείκτης παραγγελιώ­ν υποχώρησε σε ναδίρ 25 μηνών, στο 51,4 από 53, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες.

Προβληματι­σμός και από τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία από Γερμανία και Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ, καθώς δείχνουν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου επιβράδυνσ­η.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece