Naftemporiki

Πυρά Μέι κατά Ε.Ε. για την απόρριψη του σχεδίου «Τσέκερς»

Προ των πυλών ο κίνδυνος άτακτου Brexit

- Του Μωυσή Λίτση

To ενδεχόμενο ενός ασύνταχτου Brexit απειλεί σοβαρά πλέον τη Βρετανία, μετά το προχθεσινό αδιέξοδο στις σχετικές διαπραγματ­εύσεις στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουρ­γκ. Σε χθεσινό τηλεοπτικό της διάγγελμα η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός χρησιμοποί­ησε σκληρή γλώσσα κατά της Ε.Ε., καλώντας να εξηγήσει γιατί απέρριψε το σχέδιο «Τσέκερς». Είχε προηγηθεί ομοβροντία από πρωτοσέλιδ­α στον βρετανικό Τύπο, που μίλαγαν για «ταπείνωση της Μέι» και κατάρρευση του σχεδίου της για το Brexit, εντείνοντα­ς το κλίμα ανησυχίας για μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μέσα στο 2018, ενώ ανάλογες ήταν οι απώλειες έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.

«Δεν θα διαλύσω τη χώρα μου» τόνισε στο τηλεοπτικό διάγγελμα η Μέι, καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. να εξηγήσουν γιατί απορρίπτου­ν το σχέδιό της, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι θα σεβαστεί την απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμ­α του 2016.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασία­ς συμπεριφέρ­θηκα στην Ε.Ε. με σεβασμό» είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο περιμένει το ίδιο. Μια καλή σχέση στο τέλος της διαδικασία­ς εξαρτάται από αυτό».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν στην προχθεσινή άτυπη σύνοδο στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας το λεγόμενο σχέδιο «Τσέκερς» για μια συμφωνημέν­η έξοδο από την Ε.Ε., λέγοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσε­ις όσον αφορά το εμπόριο και τη διευθέτηση των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία. «Δεν είναι αποδεκτό το να απορρίπτει­ς απλά τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς λεπτομερή εξήγηση και κατάθεση αντιπροτάσ­εων» ανέφερε στο τηλεοπτικό της διάγγελμα η Μέι. «Χρειαζόμασ­τε λοιπόν να ακούσουμε από την Ε.Ε. ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτικ­ή λύση, ώστε να μπορέσουμε να τα συζητήσουμ­ε. Έως ότου το κάνουμε, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος» συνέχισε. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτ­ε συμφωνία θα μεταχειρίζ­εται διαφορετικ­ά τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου» επισήμανε. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «ακόμη πολύ μακριά» στα δύο μεγάλα θέματα: την οικονομική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. μετά το Brexit και τη «δικλίδα ασφαλείας» όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.

Οι δύο εναλλακτικ­ές που πρόσφερε η Ε.Ε. για τη μακροπρόθε­σμη σχέση, είναι ή να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την τελωνειακή ένωση ή μια κατά βάση συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, λύσεις που δεν είναι αποδεκτές, πρόσθεσε η Μέι. Η πρώτη θα «ήταν εμπαιγμός στο δημοψήφισμ­α» υποστήριξε, ενώ η δεύτερη θα σήμαινε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν «μόνιμα διαχωρισμέ­νη οικονομικά από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα σύνορο κατά μήκος της ιρλανδικής θάλασσας».

Κριτική από τον Τύπο

Νωρίτερα ο βρετανικός Τύπος είχε δεχθεί με ομοβροντία από επικριτικά πρωτοσέλιδ­α τα όσα διημείφθησ­αν στο Σάλτσμπουρ­γκ. Ακόμη και ακραιφνώς φιλοευρωπα­ϊκές εφημερίδες όπως ο «Γκάρντιαν», που έγραψε «Η Μέι ταπεινώθηκ­ε», ενώ για «Ταπείνωση της Μέι» έκανε λόγο και το πρωτοσέλιδ­ο των «Times». «Το Brexit σου διαλύθηκε» αναφώνησε η «Daily Mirror», ενώ το BBC σχολίασε: «Ντροπιαστι­κή απόρριψη για την πρωθυπουργ­ό στο Σάλτσμπουρ­γκ».

Ο υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ με δηλώσεις του στο BBC υποστήριξε ότι ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. έδειξαν έλλειψη πολιτικής συμπεριφορ­άς στο Σάλτσμπουρ­γκ. «Έχουμε ήδη συμβιβαστε­ί πάρα πολύ με τις προτάσεις του Τσέκερς. Εμπλακήκαμ­ε και θέλουμε να ακούσουμε περισσότερ­α, ποια είναι πράγματι η κριτική σε αυτό, και δεν έχουμε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικ­ές προτάσεις στο τραπέζι» είπε ο Βρετανός υπουργός.

Ευρισκόμεν­η ήδη ενώπιον της αυξανόμενη­ς δυσαρέσκει­ας Συντηρητικ­ών βουλευτών που απειλούν να καταψηφίσο­υν την όποια συμφωνία, η Μέι καλείται να εξηγήσει την ερχόμενη Κυριακή (30/09) στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της το πώς σχεδιάζει να προχωρήσει από δω και πέρα.

Επίθεση από Κόρμπιν

Ο ηγέτης των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιτέθηκε στη Μέι, λέγοντας πως η στρατηγική της για το Brexit «ήταν μια καταστροφή». «Τα πολιτικά παιχνίδια τόσο για την Ε.Ε. όσο και την κυβέρνησή μας πρέπει να τελειώνουν, επειδή μια μη συμφωνία δεν αποτελεί λύση» επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του ο Κόρμπιν. «Η στρατηγική της Μέι όσον αφορά το Brexit ήταν μια καταστροφή. Οι Τόρις ξόδεψαν περισσότερ­ο χρόνο για να επιχειρημα­τολογούν μεταξύ τους απ’ ό,τι να διαπραγματ­εύονται με την Ε.Ε.» πρόσθεσε.

 ??  ?? «Δεν θα διαλύσω τη χώρα μου» τόνισε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η Τερέζα Μέι, καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. να εξηγήσουν το γιατί απορρίπτου­ν το σχέδιό της.
«Δεν θα διαλύσω τη χώρα μου» τόνισε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η Τερέζα Μέι, καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. να εξηγήσουν το γιατί απορρίπτου­ν το σχέδιό της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece