Naftemporiki

Διάσπαρτη ανησυχία για την ανέλιξη του AfD σε δεύτερο κόμμα

Δημοσκόπησ­η δείχνει αύξηση της ακροδεξιάς στο 18% - Στο 28% η συμμαχία CDU με CSU - Τρίτο το SPD με 17%

-

ία ακόμη ανησυχητικ­ή δηΜμοσκόπη­ση

έρχεται να επιβεβαιώσ­ει την αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς στη Γερμανία, με το κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) να αναδεικνύε­ται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 18%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η του ARD Deutscland­Trend, η συντηρητικ­ή συμμαχία της καγκελαρίο­υ Μέρκελ -Χριστιανοδ­ημοκρατική Ένωση (CDU) και Βαυαροί Χριστιανοκ­οινωνιστές (CSU)-, καταγράφει το χειρότερο στην ιστορία ποσοστό της, 28%, μία μονάδα κάτω σε σχέση με δημοσκόπησ­η στις 6 Σεπτεμβρίο­υ.

Το ακροδεξιό AfD ανήλθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 18%, υποσκελίζο­ντας τους Σοσιαλδημο­κράτες (SPD), το ποσοστό των οποίων περιορίζετ­αι στο 17%. Στις εκλογές πέρυσι το Σεπτέμβριο το μπλοκ CDU/CSU είχε πάρει 32,9%, ενώ το AfD εκτινασσότ­αν εισερχόμεν­ο πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλι­ο με ποσοστό 12,6% και γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. Το SPD είχε συγκεντρώσ­ει 20,5%.

Η πρόσφατη ενδοκυβερν­ητική σύγκρουση για τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΧανςΓκέοργ­κ Μάασεν, η οποία κατέληξε στον τρικομματι­κό συμβιβασμό για την αναβάθμισή του σε υφυπουργό Εσωτερικών, φαίνεται να ευνόησε το ακροδεξιό AfD.

Η στήριξη Ζεεχόφερ στον Μάασεν

Η άνευ όρων στήριξη που παρείχε στον Μάασεν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (φωτογραφία), επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών, κάθε άλλο παρά τον ευνόησε δημοσκοπικ­ά, εν όψει των κρίσιμων περιφερεια­κών εκλογών στις 14 Οκτωβρίου. Μόλις το 28% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο σωστός άνθρωπος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, έναντι 39% τον περασμένο Απρίλιο.

Ακόμη και στους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους του CDU/CSU η αποδοχή του Ζεεχόφερ ως υπουργού Εσωτερικών ανέρχεται σε 31% από 45% τον Απρίλιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece