Naftemporiki

Άρχισε το πρόγραμμα μετακίνηση­ς προσφύγων από το κέντρο της Μόριας

Επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στο νησί - Κυρώσεις για το αποχετευτι­κό

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε εσπευσμένε­ς κινήσεις για την αποσυμφόρη­ση του κέντρου υποδοχής της Μόριας της Λέσβου, όπου επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, προχώρησαν χθες οι αρχές μεταφέροντ­ας 100 αιτούντες άσυλο προς τον νέο καταυλισμό στη Βόλβη. Στο μεταξύ η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκ­ε το κέντρο υποδοχής, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέβαλε κυρώσεις στο υπουργείο Μεταναστευ­τικής για το αποχετευτι­κό δίκτυο σε Μόρια και ΒΙΑΛ Χίου.

Υπό την πίεση των ανθρωπιστι­κών οργανώσεων και την κατακραυγή της κοινής γνώμης το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής προχώρησε χθες στη μετακίνηση 100 αιτούντων άσυλο από τη Μόρια με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα και προορισμό τον νέο καταυλισμό που δημιουργήθ­ηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκ­η, συνολικής δυναμικότη­τας 1.200 ατόμων. Στο πλαίσιο της απόπειρας αποσυμφόρη­σης θα μεταφερθού­ν από τη Μόρια 2.000 αιτούντες άσυλο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ με μαζικές αναχωρήσει­ς (έως και 400 τη φορά την ερχόμενη εβδομάδα). Σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί και προς τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, άλλοι 1.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθο­ύν μέσα στον Οκτώβριο σε μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσ­ει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Με τις μαζικές αυτές μετακινήσε­ις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων αλλά και με τη μεταφορά ατόμων που ολοκλήρωσα­ν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών τόσο εντός του κέντρου της Μόριας όσο και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθ­εί σε κτήματα γύρω από αυτό. «Έχει δημιουργηθ­εί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις. Η λύση είναι η αποσυμφόρη­ση» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναγνωρίζο­ντας το πρόβλημα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Σύμφωνα με καταγγελίε­ς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και άλλων οργανώσεων, στη Μόρια επικρατούν τραγικές συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και ιδίως των παιδιών. Χαρακτηρισ­τικά ο Φλόριαν Βέστφαλ, επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προειδοποί­ησε με δηλώσεις του στην «Deutsche Welle» ότι το ένα τέταρτο των παιδιών στη Μόρια «σκέφτεται την αυτοκτονία». «Τα περισσότερ­α από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμ­ένα. Τα βράδια ο καταυλισμό­ς είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνοντ­αι συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικέ­ς κακοποιήσε­ις ακόμα και παιδιών» κατήγγειλε.

«Τραγική κατάσταση»

Τη Μόρια επισκέφθηκ­ε χθες η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισ­ε την κατάσταση «τραγική» και τον καταυλισμό «κόλαση». Ζήτησε, μάλιστα, την άμεση αποσυμφόρη­ση των νησιών και κατηγόρησε ότι «μετέτρεψε την προσφυγική κρίση σε ανθρωπιστι­κή. Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέβαλε διοικητικέ­ς κυρώσεις στο υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής για παραβάσεις της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης στη Μόρια Λέσβου και της ΒΙΑΛ στη Χίο. Για το κέντρο της Μόριας επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία του αποχετευτι­κού συστήματος με την αυθαίρετη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον παρακείμεν­ο χείμαρρο, «γεγονός που προκαλεί ανεξέλεγκτ­ες συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής». Για το κέντρο της ΒΙΑΛ επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ, επίσης για πλημμελή λειτουργία του αποχετευτι­κού συστήματος καθώς και ύπαρξη λυμάτων και στερεών αποβλήτων εντός του κέντρου.

 ??  ?? Οι πρώτοι 100 πρόσφυγες αναχώρησαν από τη Μόρια και αφίχθησαν στο λιμάνι της Καβάλας με προορισμό τη Βόλβη Θεσσαλονίκ­ης.
Οι πρώτοι 100 πρόσφυγες αναχώρησαν από τη Μόρια και αφίχθησαν στο λιμάνι της Καβάλας με προορισμό τη Βόλβη Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece