Naftemporiki

«Φουντώνει» η κόντρα για την περικοπή συντάξεων

Σκληρή κριτική της Ν.Δ. στον Ευ. Τσακαλώτο και αντεπίθεση του ΥΠΟΙΚ

-

Σγια ε υψηλούς τόνους ακόμη και

ζητήματα διατυπώσεω­ν συνεχίστηκ­ε χθες η πολιτική αντιπαράθε­ση σχετικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών για την άρση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Αφορμή για τους νέους διαξιφισμο­ύς στάθηκε η επιχειρημα­τολογία του υπουργού Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο Λονδίνο υπέρ της μη εφαρμογής των περικοπών. Η Ν.Δ. που είχε ασκήσει κριτική και στον πρωθυπουργ­ό για τις διατυπώσει­ς του στη ΔΕΘ σχετικά με τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού και το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχ­ων, εξαπέλυσε επίθεση στο ίδιο πνεύμα και κατά του κ. Τσακαλώτου. «Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσου­ν το γρηγορότερ­ο οι 1,5 εκατομμύρι­α συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικ­ό και ο υπουργός Οικονομικώ­ν» κατήγγειλε η Ν.Δ. και στηλίτευσε την αναφορά του κ. Τσακαλώτου ότι «οι παλαιοί συνταξιούχ­οι θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο», «ότι μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ» και ότι συνεπώς «δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α του συστήματος».

Στις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση εύχεται τον θάνατο των συνταξιούχ­ων απάντησε κ. Τσακαλώτος, καταλογίζο­ντάς της «ακραίο τσαρλατανι­σμό». «Ο κατήφορος της Ν.Δ. δεν έχει σταματημό. Σήμερα έφτασε στον ακραίο τσαρλατανι­σμό- γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανι­σμό είναι να ισχυρίζετα­ι κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι;» διερωτήθηκ­ε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε δηκτικά: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ν.Δ. έχει φτάσει στον πάτο».

Πάντως, επί της ουσίας των συζητήσεων για την περικοπή ή μη των συντάξεων ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισ­ε πως επανέλαβε στο Λονδίνο το πάγιο κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι το μέτρο είναι δημοσιονομ­ικό και όχι διαρθρωτικ­ό και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «δεν έχει τοποθετηθε­ί» για το θέμα. «Εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομ­ικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχ­ων και όχι όλους, όπως επανειλημμ­ένα έχει ισχυριστεί η Ν.Δ. και οι εφημερίδες της» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν και διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήμα­τα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχ­ων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece