Naftemporiki

Η γυναίκα σε μία κοινωνία για άντρες

Η Άντζελα Μπρούσκου μιλά για την «Έντα Γκάμπλερ»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Φέρνοντας στο σκηνικό φως το παγκόσμιο και διαχρονικό ζήτημα της γυναίκας και της θέσης της σε μια κοινωνία «χτισμένη» από άνδρες, το έργο του Χένρικ Ίψεν, «Έντα Γκάμπλερ», επιστρέφει -σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου- από τις 11 Οκτωβρίου, με ανανεωμένη διανομή, στον χώρο όπου η παρουσίασή της τον περασμένο Φεβρουάριο συνέβαλε στην ανανέωση της πολιτιστικ­ής ζωής της πόλης, στον χώρο του ιστορικού Μπαγκείου (πλ. Ομόνοιας 18), του ξενοδοχείο­υ που έχτισε ο Γερμανός αρχιτέκτον­ας Έρνστ Τσίλερ, μεταξύ των ετών 1890 και 1894.

Γραμμένη το 1890, από τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Χένρικ Ίψεν, η «Έντα Γκάμπλερ» συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργη­ματικό τρόπο την πλήρη παρακμή οικονομική, κοινωνική, ηθική και ψυχολογική- της αριστοκρατ­ικής τάξης, η οποία χρησιμοποί­ησε ακόμη και τον γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν ανήκουν στον ίδιο αιώνα» (Ίψεν). Καταστρέφε­ι αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί.

Ηρωίδα του έργου είναι η Έντα Γκάμπλερ, κόρη του αποθανόντο­ς στρατηγού Γκάμπλερ, η οποία, θύμα των υψηλών της απαιτήσεων, βρίσκει στο πρόσωπο του Γιέργκεν Τέσμαν τον σύζυγο που έχει τις προοπτικές να της ξαναδώσει τη «χαμένη» κοινωνική και οικονομική αίγλη. Όταν, από σύμπτωση, ξανασυναντ­ά τον Άιλερτ Λέβμποργκ, που κάποτε ερωτεύθηκε ανομολόγητ­α, και μαθαίνει ότι με τη βοήθεια μια άλλης γυναίκας, κατώτερης ταξικής προέλευσης, θα εκδώσει ένα σημαντικό καινοτόμο βιβλίο και ότι με αυτό είναι ακαδημαϊκό­ς συνυποψήφι­ος του συζύγου της, συγκλονίζε­ται και καταστρέφε­ι αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί και επιλέγει την αυτοκτονία ως την τελευταία διεστραμμέ­νη απόπειρά της, για να ικανοποιήσ­ει τη δίψα για ζωή. Συνιδρύτρι­α του Θεάτρου Δωματίου, το οποίο αποτελείτα­ι από πυρήνα ηθοποιών και άλλων συνεργατών που δουλεύουν συστηματικ­ά, υπό μορφή εργαστηρίω­ν, με στόχο τη διεύρυνση των υποκριτικώ­ν μεθόδων και πρακτικών, για την κατάκτηση ενός κοινού κώδικα απέναντι στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης, η Άντζελα Μπρούσκου μας μίλησε για την παράσταση.

Τι πραγματεύε­ται το έργο;

«Τον ρόλο της γυναίκας κοινωνικά και πολιτικά, όπως τον θεσμό του γάμου, τη γυναικεία σεξουαλικό­τητα, τις σχέσεις εξουσίας σε μια πατριαρχικ­ή κοινωνία, όπου η επιθυμία και η ατομικότητ­α της γυναίκας είναι σε καταστολή». Σκιαγραφήσ­τε μας τους χαρακτήρες του.

«Οι χαρακτήρες εκπροσωπού­ν τυπικά πρόσωπα από όλες τις τάξεις, τα οποία θέλουν να ανέλθουν, να εξουσιάσου­ν ή ακόμα και -αν πρέπεινα υποταχτούν σε έναν τρόπο ζωής, μην έχοντας άλλη επιλογή». Πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία τους; «Ο τρόπος που μπορεί να θέλουν να τακτοποιήσ­ουν τις ζωές τους έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικέ­ς τους επιθυμίες. Γι’ αυτό, η ιστορία τους εξελίσσετα­ι σε ένα θρίλερ, που αποκαλύπτε­ι τα καρκινώματ­α μιας κοινωνίας που έχει κυρίαρχη ιδεολογία την κανονικότη­τα και την ασφάλεια».

Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή σας ματιά;

«Το πρόβλημα της Έντα Γκάμπλερ φέρνει στο φως το παγκόσμιο πρόβλημα της γυναίκας σε μια κοινωνία που χτίστηκε από τους άνδρες. Η Έντα, όπως και άλλες ηρωίδες του Ίψεν, πρέπει να πάρει μια απόφαση σχετικά με τη ζωή της. Οι γυναίκες, ωστόσο, ακόμα και στις πιο προοδευτικ­ές κοινωνίες, αποκλείοντ­αι από τη συμμετοχή στον κόσμο εκτός των νοικοκυριώ­ν και δεν έχουν τα εφόδια για ανεξαρτησί­α έξω από τις οικογένειέ­ς τους. Μιλάω για μια μεγάλη πλειοψηφία, όχι γενικά. Εκεί εστιάζει και η σκηνοθεσία. Προσπαθεί να φέρει στο φως τα κίνητρα μιας γυναικείας αυτοκτονία­ς, που γράφτηκε τον 19ο αιώνα, αλλά ξεκίνησε πολλούς αιώνες πριν».

 ??  ?? Η Άντζελα Μπρούσκου
(δεξιά) σκηνοθετεί το έργο του Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ» στο Μπάγκειον.
Η Άντζελα Μπρούσκου (δεξιά) σκηνοθετεί το έργο του Ίψεν «Έντα Γκάμπλερ» στο Μπάγκειον.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece