Naftemporiki

Τι σηματοδοτε­ί για την Ελλάδα η στάση αναμονής της Moody's

Ο οίκος ανέβαλε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας περιμένοντ­ας περισσότερ­ες εγγυήσεις

- Του Γιώργου Σακκά

Προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι η Moody’s δεν προχώρησε σε κάποια έκθεση αξιολόγηση­ς την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που πολλοί ήταν εκείνοι που διέβλεπαν μια αναβάθμιση κατά τουλάχιστο­ν μία βαθμίδα. Φυσικά, αν κάποιος μελετήσει τον τρόπο που έχει συμπεριφερ­θεί ο εν λόγω οίκος στο παρελθόν, δεν θα έλεγε ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Η Moody’s, λοιπόν, στη λιτή ανακοίνωσή της, κοντά στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, ανακοίνωσε απλά ότι ανανεώνει το ημερολόγιο των αξιολογήσε­ων κρατικών ομολόγων χωρίς να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμέ­νο. Το γεγονός είναι ότι υπήρχε αισιοδοξία πως το επίπεδο αξιολόγηση­ς θα ανέβει ώστε να προσεγγίζε­ι έστω τα επίπεδα των S&P και Fitch, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθ­ηκε και που μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ανησυχία στο χρηματιστή­ριο και την αγορά ομολόγων. Γενικά αποτελεί μια ακόμη «αστοχία» στη μεταμνημον­ιακή Ελλάδα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η αξιολόγηση της Moody’s είναι στο επίπεδο B3, το οποίο απέχει δύο βαθμίδες από το αντίστοιχο επίπεδο της S&P και τρεις από τη Fitch.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη πως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η συμπεριφορ­ά της Moody’s, αφού στις 21/2, οπότε και αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά δύο μονάδες, είχε αναφέρει πως με αυτό προεξοφλεί σημαντικές θετικές εξελίξεις. Επίσης, στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, είχε προειδοποι­ήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμο­ύς και αδράνειες, επισημαίνο­ντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθού­ν απαρέγκλιτ­α οι μεταρρυθμί­σεις. Ειδικότερα, στην προ μηνός έκθεσή του ο οίκος Moody’s εστίαζε σε δύο βασικούς κινδύνους: τη μη τήρηση από τις ελληνικές αρχές των συμφωνηθέν­των με τους δανειστές και την πολιτική αβεβαιότητ­α. Και τα δύο αυτά ζητήματα φαίνεται να απασχολούν τους αναλυτές διεθνώς.

Παρατηρώντ­ας τώρα το ιστορικό των αξιολογήσε­ων από τη Moody’s διαπιστώνο­υμε πρώτα απ’ όλα ότι είναι η μοναδική από τους τρεις οίκους που έχει προγραμματ­ίσει τρεις αξιολογήσε­ις τον χρόνο (έναντι δύο των S&P και Fitch). Οι δε ημερομηνίε­ς δεν είναι σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι ο οίκος δεν είναι υποχρεωμέν­ος να εκδώσει κάποια ανακοίνωση. Βλέπουμε, ακόμη, ότι το 2010, οπότε και ξεκίνησε η ελληνική κρίση, ο οίκος αξιολόγησε τρεις φορές τη χώρα μας με συνεχείς υποβαθμίσε­ις, το 2011 εξέδωσε εκθέσεις τέσσερις φορές, ενώ το ιδιαίτερα άσχημο 2012, με το PSI, προχώρησε σε μόλις μία αξιολόγηση, στο επίπεδο C τον Μάρτιο.

Ο οίκος θα εμφανιστεί με σχετική... ετυμηγορία 20 μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2013, προχωρώντα­ς σε αναβάθμιση, ενώ μετά τον Αύγουστο του 2014 και αργότερα μέσα στο 2015 θα προχωρήσει σε τέσσερις εκθέσεις. Το 2016 προχώρησε σε μόνο μία αξιολόγηση, όπως και το 2017, για να μας αναβαθμίσε­ι έπειτα από επτά χρόνια, «γράφοντας» και πάλι το «Β» για την Ελλάδα. Η δύσκολη, αυστηρή και… ασταθής Moody’s, λοιπόν, την προηγούμεν­η Παρασκευή δεν έκανε το «χατίρι» που θα ολοκλήρωνε έναν κύκλο καλών αναβαθμίσε­ων για τη χώρα. Ο λόγος, βέβαια, δεν είναι ότι η Moody’ s είναι ένας οίκος «περίεργος». Λογικά οι αναλυτές ζητούν περισσότερ­ες εγγυήσεις για να βγάλουν ένα συμπέρασμα για τη χώρα και το αξιόχρεό της.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητ­ας στις διεθνείς αγορές λόγω της έκρηξης του προστατευτ­ισμού και των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν οι αναδυόμενε­ς αγορές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητ­α αναφορικά με την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμί­σεις εν όψει της προεκλογικ­ής περιόδου, οδηγούν τη Moody’s σε στάση αναμονής. Επίσης, Ιταλία και Τουρκία δεν θεωρούνται δύο υποθέσεις που έχουν πλέον ξεκαθαρίσε­ι.

Αν από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότη­τα και αν φυσικά οι θεσμοί έδειχναν ικανοποιημ­ένοι και απόλυτα σύμφωνοι με τους σχεδιασμού­ς της επόμενης μέρας, πιθανότατα η Moody’s να είχε προχωρήσει διαφορετικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece