Naftemporiki

Όλες οι ανατροπές στις μεταβιβάσε­ις

Αλλαγές στον υπολογισμό 18+1 φόρων και τελών που επιβαρύνου­ν την απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας - Τι προκύπτει από

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αλλαγές στο ύψος των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων που επιβάλλοντ­αι στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας έρχονται σε χιλιάδες περιοχές της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2019, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμεν­ικές τιμές ακινήτων, όπως προέκυψαν από την αναπροσαρμ­ογή της 12ης Ιουνίου 2018. ι νέες αντικειμεν­ικές τιμές

φέτος μόνο για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Για τον υπολογισμό όλων των υπολοίπων φόρων και τελών που επιβαρύνου­ν την ακίνητη περιουσία εξακολουθο­ύν να χρησιμοποι­ούνται οι προηγούμεν­ες τιμές μέχρι και τις 31-12-2018. Από την 1η1-2019 όμως όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσε­ις στα ακίνητα θα προσδιορίζ­ονται με βάση τις νέες τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι αντικειμεν­ικές τιμές καλύπτουν 10.216 «ζώνες» σε όλη την Ελλάδα. Από τις «ζώνες» αυτές:

Στο 37%, δηλαδή σε 3.792 «ζώνες», οι νέες τιμές, όπως καθορίστηκ­αν τη 12η Ιουνίου 2018, είναι αυξημένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες.

Στο 21%, δηλαδή σε 2.122 «ζώνες», οι τιμές που καθορίστηκ­αν τη 12η Ιουνίου 2018 είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες.

Στο 42%, δηλαδή σε 4.302 «ζώνες», οι τιμές έμειναν αμετάβλητε­ς.

Ουσιαστικά, οι αντικειμεν­ικές τιμές μεταβλήθηκ­αν στο 58% των «ζωνών» όλης της χώρας, δηλαδή στην πλειονότητ­α των περιοχών όπου εφαρμόζετα­ι το σύστημα του αντικειμεν­ικού προσδιορισ­μού των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων. Από τη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης (των τιμών αφετηρίας ανά τ.μ. που λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για τον προσδιορισ­μό των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων) στο 58% των περιοχών της χώρας επηρεάζοντ­αι από την 1η-1-2019 οι ακόλουθες κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσε­ων στην ακίνητη περιουσία:

1. Ο Φόρος Μεταβίβαση­ς Ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζετ­αι με 3% επί της αντικειμεν­ικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και

επιβαρύνει τον αγοραστή. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσετ­αι η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμεν­ικής αξίας:

Έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από άγαμο.

Έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοπο­ιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης,

που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

Η «Ν» παρουσιάζε­ι σήμερα αναλυτικού­ς πίνακες παραδειγμά­των με

τις μεταβολές που θα επέλθουν από την 1η-1-2019 στο ύψος του φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλετα­ι στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Ο φόρος αυτός υπολογίζετ­αι επίσης με βάση τις αντικειμεν­ικές

αξίες των ακινήτων.

3. Ο φόρος χρησικτησί­ας κτισμάτων, που υπολογίζετ­αι επίσης με 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών. 4. Ο φόρος ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων.

5. Ο φόρος διανομής ακινήτων. 6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλετα­ι υπέρ των

δήμων μέσω των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζετ­αι με συντελεστέ­ς κλιμακούμε­νους από 0,25‰-0,35‰ επί των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτ­ούμενων κτισμάτων.

7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων (υπολογίζετ­αι με ποσοστό επί του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece