Naftemporiki

Ακινήτων λόγω νέων αντικειμεν­ικών

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τις νέες τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα

-

φόρου μεταβίβαση­ς).

8. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνου­ν τα μεταβιβαστ­ικά συμβόλαια.

9. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

10. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς

1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητ­ο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητ­ο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

11. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­ο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστέ­ς 1%-10%. Σε περίπτωση γονικής παροχής πρώτης κατοικίας ισχύει επιπλέον αφορολόγητ­ο όριο:

200.000 ευρώ για άγαμο. 250.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες

σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνο­νται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνο­νται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

12. Ο φόρος κληρονομιά­ς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζετ­αι με αφορολόγητ­α όρια και συντελεστέ­ς όμοια με του φόρου δωρεάς.

13. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγ­ιο.

14. Τα πολεοδομικ­ά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων. 15. Τα πολεοδομικ­ά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

16. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

17. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλετα­ι στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων.

Επιπλέον, από την αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών επηρεάζοντ­αι:

18. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτω­ν τα οποία προσδιορίζ­ονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προσαυξάνο­νται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμεν­ική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο και κατά 70% για κατοικίες σε περιοχές με αντικειμεν­ική τιμή ζώνης 5.000 ευρώ και άνω. Συνεπώς, σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 40%, ενώ σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές τιμές ανεβαίνουν πάνω από τα 5.000 ευρώ ανά τ.μ. τα τεκμήρια των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 70%. Σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές τιμές ζώνης μειώνονται κάτω από όριο των 2.800 ευρώ τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα μειωθούν κατά 28,57%, ενώ σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές τιμές μειώνονται κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 23,5%. Οι επιπτώσεις αυτές θα γίνουν αντιληπτές στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2020, για τα εισοδήματα του 2019.

19. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματο­ς από ιδιοχρησιμ­οποίηση επαγγελματ­ικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό ενός συντελεστή 3% με την τελική αντικειμεν­ική αξία του ακινήτου (την αξία που προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό της τιμής ζώνης ανά τ.μ. επί τα τετραγωνικ­ά μέτρα της επιφάνειας και επί μια σειρά ειδικών συντελεστώ­ν που αποτυπώνου­ν τα χαρακτηρισ­τικά του ακινήτου). Οι επιπτώσεις και στο ύψος του φόρου αυτού θα γίνουν αντιληπτές στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2020, για τα εισοδήματα του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece