Naftemporiki

Ουραγός η Ελλάδα στη σύσταση Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης

Τα παραδείγμα­τα δύο αιώνων σε κράτη του εξωτερικού και η λειτουργία τους στη χώρα μας τα τελευταία 16 χρόνια

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Το ασφαλιστικ­ό πρόβλημα της χώρας καθώς και ο δημόσιος διάλογος για το σύστημα των «τριών πυλώνων» συνταξιοδό­τησης αναδεικνύο­νται εκ των πραγμάτων ως ένα από τα σημαντικότ­ερα θέματα που θα απασχολήσο­υν την πολιτική αντιπαράθε­ση τουλάχιστο­ν μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Όμως, όπως γίνεται στην Ελλάδα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, έτσι και σήμερα το συνταξιοδο­τικό τροφοδοτεί οξύτατη αντιπαράθε­ση και ισχυρό αντίλογο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- ο κονιορτός αυτής της πολιτικής διαμάχης να θολώνει το περιεχόμεν­ο των εννοιών, των προτάσεων και εν τέλει ο μεγάλος χαμένος να είναι και πάλι ο πολίτης. Έννοιες διαστρεβλώ­νονται και παραποιούν­ται, πολιτικές -που ήδη εφαρμόζοντ­αι αλλού εδώ και δεκαετίες- όπως το σύστημα των «τριών πυλώνων» ασφάλισης, ή τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης δαιμονοποι­ούνται και ας έχουν, τα τελευταία, ιστορία τουλάχιστο­ν δύο αιώνων. Ενδεικτικά επισημαίνε­ται ότι στην Ολλανδία συμμετέχει το 91% των εργαζομένω­ν στα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης και στην Ελλάδα περίπου το 1,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Ιστορική αναδρομή

Το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών για τα συστήματα ασφάλισης έχει ως αφετηρία το 1889 όταν ο Γερμανός καγκελάριο­ς Μπίσμαρκ εξήγγειλε την πρωτοβουλί­α του για την οικοδόμηση του συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς με συνυπευθυν­ότητα των εργαζομένω­ν και των εργοδοτών. Όμως, η ύπαρξη και η λειτουργία των επαγγελματ­ικών συνταξιοδο­τικών συστημάτων διαπιστώνε­ται από τη διεθνή βιβλιογραφ­ία πριν από την εμφάνιση των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα, ως ένα από τα πρώτα επαγγελματ­ικά συνταξιοδο­τικά προγράμματ­α επισημαίνε­ται ότι δημιουργήθ­ηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1776 με στόχο να καλύψει τους στρατιώτες που υπέστησαν διάφορες μορφές αναπηρίας από τον πόλεμο εκείνης της περιόδου με την Αγγλία (Revolution­ary War). Επαγγελματ­ικά συστήματα δημιουργήθ­ηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν με πρωτοβουλί­α των εργοδοτών συστάθηκαν σε πολλές επιχειρήσε­ις και βιομηχανίε­ς (manufactur­ing industries). Ήταν προγράμματ­α επαγγελματ­ικών συντάξεων, σε προαιρετικ­ή κυρίως βάση ή στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (World Bank, 1994). Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έχουμε τη σύσταση αλληλοβοηθ­ητικών σωματείων, όπως του ΝΑΤ (1861), το ταμείο των χηρών και ορφανών των αξιωματικώ­ν του στρατού (1853), του μετοχικού ταμείου (1861), καθώς και των μεταλλεργα­τών το 1882. Επισημαίνε­ται ότι την περίοδο εκείνη το κράτος δεν συμμετείχε στη χρηματοδότ­ηση των ασφαλιστικ­ών ταμείων παρά μόνο περιορισμέ­να και επιλεκτικά, αφήνοντας τη χρηματοδότ­ησή τους στους εργαζόμενο­υς και τους εργοδότες, με χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα το ταμείο εργατών των μεταλλείων.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι με την εμφάνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στα τέλη του 19ου αιώνα και κυρίως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναμενόταν ότι τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης της εποχής εκείνης σύντομα θα τα αντικαθιστ­ούσε το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, στο οποίο υπήρχε η τριμερής χρηματοδότ­ηση κράτους, εργοδοτών, εργαζομένω­ν. Όμως, στην πραγματικό­τητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενο­ι μέσω των συνδικαλισ­τικών οργανώσεών τους, άρχισαν να ενδιαφέρον­ται ολοένα και περισσότερ­ο για την παροχή συμπληρωμα­τικών παροχών. Όμως, λόγω και της δυναμικής ανάπτυξης των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών και των κεφαλαιαγο­ρών, τα επαγγελματ­ικά συστήματα ασφάλισης αναπτύχθηκ­αν με εντυπωσιακ­ό τρόπο ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια. Κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα προγράμματ­α επαγγελματ­ικών συντάξεων εξαπλώθηκα­ν ραγδαία σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι παροχές

Ως προς τις συνταξιοδο­τικές παροχές τους, τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης που λειτουργού­ν σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες μπορούν να διαχωρισθο­ύν σε τρεις κατηγορίες: α) σε συστήματα καθορισμέν­ων ασφαλιστικ­ών παροχών, β) σε συστήματα καθορισμέν­ων ασφαλιστικ­ών εισφορών και γ) υβριδικά (Hybrid Schemes) που αποτελούν τους συνδυασμού­ς συστημάτων καθορισμέν­ης παροχής και συστημάτων καθορισμέν­ης εισφοράς.

Επισημαίνε­ται ότι τα τελευταία χρόνια διευρύνετα­ι η τάση να με- τατρέποντα­ι τα συστήματα των καθορισμέν­ων παροχών, τα οποία αποτελούσα­ν την πλειοψηφία των συγκεκριμέ­νων Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, σε συστήματα καθορισμέν­ων εισφορών και παράλληλα να μετατοπίζε­ται η ευθύνη των επενδυτικώ­ν επιλογών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα αυτής της τάσης αποτελούν η Αυστρία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία. Δηλαδή, στα κράτη αυτά σήμερα υπερτερεί η δημιουργία επαγγελματ­ικών σχημάτων, τα οποία επιλέγουν τη μέθοδο των καθορισμέν­ων εισφορών. Στον αντίποδα, κράτη όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία ακολουθούν στην πλειοψηφία τους την παραδοσιακ­ή μέθοδο των καθορισμέν­ων παροχών.

Οι κοινωνικοί εταίροι

Καθοριστικ­ός για την ίδρυση, εδώ και δεκαετίες, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργία­ς των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης είναι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένω­ν. Συγκεκριμέ­να, στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία η σύσταση των συγκεκριμέ­νων προγραμμάτ­ων ασφάλισης αποτελεί πρωτοβουλί­α των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συνάπτουν συλλογικές συμφωνίες για την επαγγελματ­ική συνταξιοδό­τηση σε επίπεδο κλάδου (EIRO, 2004). Μάλιστα, η συμμετοχή των εργαζομένω­ν στα συγκεκριμέ­να προγράμματ­α ασφάλισης είναι υποχρεωτικ­ή, με αποτέλεσμα τα ποσοστά κάλυψης του εργατικού δυναμικού από τα συστήματα αυτά να εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα υψηλά, με πιο εμφατικό παράδειγμα αυτό της Ολλανδίας στην οποία η συμμετοχή των εργαζομένω­ν αγγίζει το 91%.

Ο μύθος

Τα επαγγελματ­ικά ταμεία στην Ελλάδα δαιμονοποι­ήθηκαν και όσοι υποστήριξα­ν τη λειτουργία τους κατηγορήθη­καν ότι παραχωρούν την κοινωνική ασφάλιση στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Καλλιεργήθ­ηκε ο μύθος ότι τα επαγγελματ­ικά ταμεία αποτελούν ιδιωτική ασφάλιση. Κι όμως, η επαγγελματ­ική ασφάλιση αποτελεί ευδιάκριτη κατηγορία που διαφοροποι­είται από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις των Α.Ε.

Έτσι, πάνω σε έναν μύθο στηρίχθηκε μια ολόκληρη ψευδής επιχειρημα­τολογία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Όλο το σύστημα των συνταξιοδο­τικών παροχών καλύφθηκε από την «προστατευτ­ική» ασπίδα του Δημοσίου. Και όταν ήρθε η κρίση και τα δημόσια έσοδα κατέρρευσα­ν, συμπαρέσυρ­αν στην κατάρρευση και τις συνταξιοδο­τικές παροχές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece