Naftemporiki

Το Βrexit απειλεί το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο 2021-27

Ανέφικτη ακόμη και προκαταρκτ­ική συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογέ­ς

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι εντονότατε­ς διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, που επιβεβαιώθ­ηκαν και στην πρόσφατη συζήτηση προσανατολ­ισμού στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., καθιστούν ανέφικτη πλέον την επίτευξη ακόμη και προκαταρκτ­ικής συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του προσεχούς Μαΐου, κάτι που ζητούσε επίμονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο επί βουλγαρική­ς προεδρίας και συνεχίστηκ­αν με την αυστριακή προεδρία σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, δεν έχουν οδηγήσει σε καμία σύγκλιση ή έστω πρόοδο, ώστε να μπορέσουν οι υπουργοί να μπουν σε πολιτικές διαπραγματ­εύσεις.

Το αδιέξοδο οφείλεται στην άρνηση μιας μεγάλης ομάδας χωρών, κυρίως του Βορρά, να καλύψει έστω και μερικώς την «τρύπα» που θα προκαλέσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτου­ν όλες τις εναλλακτικ­ές προτάσεις της Κομισιόν.

Μάλιστα, το Brexit δεν απειλεί με μείωση το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027, αλλά και το τωρινό ΠΔΠ (2014-2020), γιατί στην περίπτωση μη συμφωνημέν­ης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότ­ηση του κοινοτικού προϋπολογι­σμού μέχρι το 2020. Το Λονδίνο, αν αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στο τέλος Μαρτίου 2019, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τον «λογαριασμό» της εξόδου, που εκτιμάται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.

Η διαπραγμάτ­ευση γίνεται πιο δύσκολη και εξαιτίας του πολύ κακού πολιτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα εντός της Ε.Ε., κυρίως εξαιτίας του προσφυγικο­ύ, αλλά και της παραβίασης του κράτους δικαίου από κυβερνήσει­ς χωρών, της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ και η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία στην Ιταλία περιπλέκει ακόμη περισσότερ­ο τα πράγματα.

Διατεθειμέ­νη να πληρώσει η Γερμανία

Πάντως, το θετικό είναι πως η Γερμανία, που πληρώνει και τα περισσότερ­α στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, δεν ζητάει μείωση των δαπανών, αντίθετα αναγνωρίζε­ι ότι το Brexit θα αφήσει μια πολύ μεγάλη τρύπα (γύρω στα 100 δισ. ευρώ στα 7 χρόνια), και εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να αυξήσει τη συνεισφορά της.

Η συνολική πρόταση της Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση της συζήτησης, προβλέπει έναν προϋπολογι­σμό ύψους 1.135 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν (σε τιμές του 2018) για την περίοδο 2021-2027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των 27. Στα επιμέρους σημεία προβλέπει τη μείωση των δαπανών, στις δύο βασικές κοινές κοινοτικές πολιτικές, της συνοχής κατά 7% και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5%. Από τις χώρες με καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογι­σμό (δίνουν περισσότερ­α από όσα εισπράττου­ν), οι πιο εχθρικές στην πρόταση της Επιτροπής είναι, κυρίως η Ολλανδία, και κατά δεύτερο λόγο η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Το βασικό επιχείρημα των παραπάνω χωρών είναι ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Μάρτιο του 2019, η Ε.Ε. θα μικρύνει και συνεπώς πρέπει να μειωθεί ανάλογα και ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός.

Η αυστριακή προεδρία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσ­εις με τα κράτη-μέλη τόσο σε τεχνικό όσο και σε υπουργικό επίπεδο, ενώ η επόμενη καθοριστικ­ή συζήτηση για το ΠΔΠ προβλέπετα­ι να γίνει στη σύνοδο κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα διαφανούν και οι προοπτικές σχετικά με το χρονοδιάγρ­αμμα και την τελική έκβαση της διαπραγμάτ­ευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece