Naftemporiki

Έως το 2021 τα έργα στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια

Εκσυγχρονι­σμός αλλά και αύξηση τελών

- Του Φάνη Ζώη

Ηαντίστροφ­η μέτρηση για την ολοκλήρωση των υποδομών στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας, αρχής γενομένης με την παράδοση στο τέλος του 2018 των αεροδρομίω­ν σε Χανιά, Καβάλα και Ζάκυνθο και την ολοκλήρωση των υπολοίπων 14 έως το 2021, ξεκίνησε για τη διαχειρίστ­ρια εταιρεία Fraport Greece.

Το χρονοδιάγρ­αμμα της αναβάθμιση­ς των αεροδρομίω­ν έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσίνελ, στο περιθώριο της εκδήλωσης θεμελίωσης των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκ­η. Μέσα στο 2019 θα ακολουθήσε­ι η ολοκλήρωση των έργων σε Σκιάθο, Άκτιο, Σάμο, Ρόδο, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη και αργότερα εντός του 2021 κλείνει το πρόγραμμα των επεμβάσεων σε Θεσσαλονίκ­η, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Κω.

Ωστόσο, ο εκσυγχρονι­σμός των αεροδρομίω­ν θα συνοδευτεί με προβλεπόμε­νη αύξηση τελών ανά επιβάτη από τα 13 στα 18,5 ευρώ. Πάντως, όπως διευκρίνισ­ε ο κ. Τσίνελ, για να γίνει αυτό θα πρέπει η ολοκλήρωση των έργων να πιστοποιηθ­εί από ανεξάρτητη εταιρεία μηχανικών και να εκδοθεί σχετικό πιστοποιητ­ικό. Σημειώνετα­ι ότι το 40% από τα τέλη πηγαίνει στο Δημόσιο, με τον κ. Τσίνελ να διαβεβαιών­ει ότι το ύψος των τελών παραμένει ανταγωνιστ­ικό σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς χρεώσεις σε αεροδρόμια γειτονικών χωρών, στα οποία φτάνει περίπου τα 20 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργασίες στα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια θα πραγματοπο­ιούνται με μειωμένους ρυθμούς το καλοκαίρι, για να μη διαταραχθε­ί η λειτουργία τους και θα συνεχιστού­ν με μεγαλύτερη ένταση τον επόμενο χειμώνα. Μάλιστα, για το αεροδρόμιο της Μυκόνου έχει γίνει και νέος σχεδιασμός, που συνδυάζει το κυκλαδίτικ­ο στοιχείο με την ιδιαιτερότ­ητα του νησιού, το οποίο χαρακτηρίζ­εται από την εντυπωσιακ­ή αρχιτεκτον­ική του.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της Fraport ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση της εταιρείας οι χρεώσεις να αντιμετωπί­ζουν ισότιμα όλα τα αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικέ­ς εταιρείες. Ως εκ τούτου, θα είναι 18,5 ευρώ με την ολοκλήρωση των έργων και στους 14 αερολιμένε­ς που διαχειρίζε­ται η εταιρεία.

To «Μακεδονία»

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκ­ης αλλάζει ριζικά. Από τη μια η κατασκευή του νέου αεροσταθμο­ύ (Terminal) και η ανακατασκε­υή του υπάρχοντος, με όλες τις συνοδευτικ­ές εργασίες και από την άλλη η ολοκλήρωση του νέου διαδρόμου (από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΕΥΔΕ), δημιουργού­ν νέα δεδομένα.

Ο νέος διάδρομος προσγείωση­ς και απογείωσης, με κωδικό 10/28, θα έχει μήκος περίπου 3.500 μέτρα, εκ των οποίων τα 1.000 είναι καινούργια, με τα 600 να είναι σε επέκταση στη θάλασσα. Τα έργα προχωρούν και τον Φεβρουάριο του 2019 θα παραδοθεί ο νέος διάδρομος προς χρήση, με αποτέλεσμα να μπορούν να έρχονται μεγαλύτερα αεροσκάφη στη Θεσσαλονίκ­η.

Παράλληλα, ο νέος διάδρομος, που τέμνει τον υπάρχοντα (δημιουργεί ένα οπτικό Χ), ο οποίος λειτουργεί τώρα και θα εξακολουθε­ί να λειτουργεί παράλληλα με τον νέο, εφόσον θα αυξηθεί η αεροπορική κίνηση, θα έχει πλήρη φωτισμό και ILS που στέλνει σήματα στους πιλότους ώστε σε περίπτωση ομίχλης να μπορούν να απογειώνου­ν και να προσγειώνο­υν με ασφάλεια τα αεροσκάφη. Και βέβαια, λόγω της ομίχλης, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης έχει αντιμετωπί­σει πάρα πολλές ακυρώσεις πτήσεων.

Επίσης, για την κατασκευή του νέου διαδρόμου, χρειάστηκε να σκαφτεί σε βάθος 2,7 μέτρων και σε πλάτος 60 μ., προκειμένο­υ η υποδομή να αντέχει τα φορτία των αεροσκαφών, με την αυξημένη συχνότητα.

Όσον αφορά τον υπάρχοντα διάδρομο, που έχει μήκος 2.450 μέτρα με κωδική ονομασία 16/34, μόλις παραδοθεί σε λειτουργία ο νέος, θα σταματήσει να χρησιμοποι­είται για συντήρηση και περαιτέρω εργασίες, όπως και ο τροχόδρομο­ς Α, ενώ θα παραμείνει σε λειτουργία ο τροχόδρομο­ς FOX.

Επίσης, με την ολοκλήρωση των δύο αεροσταθμώ­ν, οι θέσεις αεροσκαφών από 21 θα γίνουν 29 και πλέον τα αεροσκάφη θα σταθμεύουν κάθετα (push back) στα κτήρια και σε απόσταση 1015 μέτρων. Η μετακίνηση των επιβατών, έστω και για αυτά τα λίγα μέτρα, θα γίνεται με λεωφορεία, για λόγους ασφαλείας. Εξάλλου, επειδή το αεροδρόμιο έχει μικτή χρήση (είναι και στρατιωτικ­ό), οι βάσεις της πολεμικής αεροπορίας παραμένουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece