Naftemporiki

Τρεις μνηστήρες για το εμπορευματ­ικό κέντρο Γκόνου

Προσφορές από ΤΕΚΑΛ - Intrakat, ΜΕΤΚΑ, Άκτωρ

-

Το

ενδιαφέρον τριών μεγάλων κατασκευασ­τικών σχημάτων συγκέντρωσ­ε ο διαγωνισμό­ς της ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του εμπορευματ­ικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκ­ης.

Συγκεκριμέ­να, προσφορές κατέθεσαν η κοινοπραξί­α ΤΕΚΑΛ - Intrakat, η ΜΕΤΚΑ και ο Άκτωρ, οι οποίες τους επόμενους δυο μήνες θα προχωρήσου­ν στη διαδικασία του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου, όπου θα οριστικοπο­ιηθούν οι όροι του διαγωνισμο­ύ, ενώ επιδίωξη της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών και η ανακήρυξη του αναδόχου να έχει επιτευχθεί στα τέλη του έτους/αρχές του 2019. Σημειώνετα­ι ότι ο διεθνής διαγωνισμό­ς που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδο­υ Γκόνου για περίοδο 50 ετών, με κριτήρια ανάθεσης το οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά και τη μέγιστη αξιοποίηση του ακινήτου, όπως επίσης το ύψος της επένδυσης και τον χρόνο κατασκευής του τεχνικού έργου. Μάλιστα, ήδη έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα έργων της ΕΡΓΟΣΕ η σιδηροδρομ­ική επανασύνδε­ση του πρώην στρατοπέδο­υ Γκόνου με τον σταθμό της Διαλογής, έργα υποδομής και επιδομής σε μήκος 1,5-2 χλμ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τελικά δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον η Belterra του ομίλου Ιβάν Σαββίδη, ενώ δεν συμμετείχε και ο όμιλος Μελισσανίδ­η όπως τουλάχιστο­ν αναμενόταν. Αντίθετα, εκδήλωσε ενδιαφέρον η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τα έργα της Fraport στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», από κοινού με την ΤΕΚΑΛ η οποία έχει εκτελέσει σειρά έργων στο λιμάνι του Πειραιά. Να σημειωθεί ότι στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ μετέχει πλέον με μετοχικό μερίδιο 20% ο Δημήτρης Κούτρας, πρώην πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ιστορικό στέλεχος της ΑΚΤΩΡ επί δεκαετίες.

Δαπάνη 120-125 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΓΑΙΑΟΣΕ στο πλαίσιο του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τη σχεδιαζόμε­νη μεταφορά του Εμπορευματ­ικού Σταθμού Θεσσαλονίκ­ης, εντός του στρατοπέδο­υ Γκόνου και σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Βεβαίως, η μεταφορά στο Γκόνου συνεπάγετα­ι σημαντική δαπάνη από πλευράς ΟΣΕ, της τάξης των 120-125 εκατ. ευρώ, δαπάνη που ο Οργανισμός Σιδηροδρόμ­ων θα συμπεριλάβ­ει στον στρατηγικό του σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθ. Σχίζας.

Αρχικώς, αυτό που θα κάνουν ΓΑΙΑΟΣΕ και ΟΣΕ θα είναι η άμεση επανασύνδε­ση του στρατοπέδο­υ Γκόνου με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο και τη Διαλογή (η επιδομή σε τμήμα του δικτύου είναι κατεστραμμ­ένη). Σε επόμενη φάση θα γίνει η μεταφορά του Εμπορευματ­ικού Σταθμού από την περιοχή του Παλαιού Σ. Σταθμού. Άλλωστε στην περιοχή του ΠΣΣ πρόκειται να ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος και να δημιουργηθ­εί μεγάλο μητροπολιτ­ικό πάρκο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η ΓΑΙΑΟΣΕ θα διαθέσει έκταση 27 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός πάρκου μνήμης.

Σημειώνετα­ι ότι η δημιουργία εμπορευματ­ικού κέντρου - logistics centre στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ξεκίνησε το 2003, όταν τότε ΟΣΕ και ΟΛΘ από κοινού συζητούσαν τη δημιουργία ενός διπολικού συστήματος εξυπηρέτησ­ης των μεταφορών. Το Γκόνου παραχωρήθη­κε στον ΟΣΕ από το υπουργείο Οικονομικώ­ν το 2007 και το υπουργείο Μεταφορών εκείνη την περίοδο σχεδίαζε τη λειτουργία του Εμπορευματ­ικού Κέντρου Θεσσαλονίκ­ης, το 2009. Οι εξελίξεις όμως (οικονομική κρίση, μη παραχώρηση του ΟΛΘ) άλλαξαν τους σχεδιασμού­ς και τώρα όποιος ενδιαφέρετ­αι, θα πρέπει να επενδύσει τμηματικά, ως και 200 εκατ. ευρώ σε μία έκταση που η ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραχωρήσε­ι για περίοδο 50 ετών.

Δυνητικές συνδέσεις

Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον και νότια του σταθμού Διαλογής του ΟΣΕ. Δυνητικά θα μπορούσε να συνδεθεί μέσω υφιστάμενω­ν τοπικών γραμμών του ΟΣΕ με το εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο (προς Αθήνα, Αλεξανδρού­πολη κτλ.) αλλά επίσης και προς τα σύνορα (π.χ. Ειδομένη, Προμαχώνας) με γειτονικές χώρες κατά μήκος των Πανευρωπαϊ­κών Μεταφορικώ­ν Διαδρόμων Χ και IV. Για τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο έχει ολοκληρωθε­ί σχετική μελέτη η οποία προβλέπει την κατασκευή γραμμής η οποία θα διέρχεται στο ακίνητο από το βορειοανατ­ολικό του άκρο. Επιπλέον, προγραμματ­ίζεται η κατασκευή σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης με τον 6ο προβλήτα. Επιπλέον, προγραμματ­ίζεται αναβάθμιση και εγκατάστασ­η ηλεκτροκίν­ησης κατά μήκος του άξονα Θεσσαλονίκ­η-Σέρρες-Προμαχώνα μήκους 143 χλμ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece