Naftemporiki

Η τουριστική αγορά χρειάζεται άμεσα νέες επενδύσεις

Τι δηλώνουν στη «Ν» οι επικεφαλής του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σχολιάζοντ­ας στη «Ν» την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.

Ο κ. Ρέτσος συνιστά «να αποφεύγουμ­ε τους εύκολους πανηγυρισμ­ούς» και προειδοποι­εί ότι «το ελληνικό τουριστικό προϊόν εμφανίζει δομικές αδυναμίες και βασικές ελλείψεις στις υποδομές, που καθιστούν αμφισβητήσ­ιμη την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βασιλικός επισημαίνε­ι ότι «τώρα που είμαστε πάνω στο κύμα θα πρέπει να φροντίσουμ­ε να κρατήσουμε τη δυναμική μας και να ρίξουμε το βάρος στην ποιότητα, που σημαίνει κυρίως υποδομές που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου».

Οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού μιλούν στη «Ν» αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικ­ό ισοζύγιο, που δείχνουν άνοδο των αφίξεων και εισπράξεων για το επτάμηνο του 2018. Ειδικότερα, τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθη­καν στα 8,232 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση αυξήθηκε κατά 14,6% και διαμορφώθη­κε στα 14,995 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 13,082 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

«Λίγο πριν από το τέλος της σεζόν, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για μια θετική τουριστική χρονιά, με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία» σημειώνει στη «Ν» ο κ. Ρέτσος και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπτυσσόμ­αστε σε ένα έντονα ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, όπου οι συνθήκες, γεωπολιτικ­ές και όχι μόνο, διαρκώς αλλάζουν. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν υπερφορολο­γείται, κάποιοι προορισμοί παρουσιάζο­υν σημάδια κορεσμού, ενώ παράλληλα η απουσία σαφούς πλαισίου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού εξακολουθε­ί και προκαλεί αβεβαιότητ­α για νέες επενδύσεις».

Ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζ­ει, όμως, ότι «για να διασφαλίσο­υμε συνθήκες σταθερής, μακροχρόνι­ας και βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να αποφύγουμε τους εύκολους πανηγυρισμ­ούς και τον εφησυχασμό». Όπως τονίζει «τώρα απαιτείται συγκροτημέ­νο εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση της τουριστική­ς ανταγωνιστ­ικότητας στη χώρα, πολλαπλές συνέργειες και τολμηρές πρωτοβουλί­ες που θα συμβάλουν στη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενταχθεί και η υλοποίηση ενός τολμηρού επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος για την αναβάθμιση υφιστάμενω­ν και τη δημιουργία νέων δημόσιων υποδομών».

Οι απόψεις του κ. Βασιλικού κινούνται στο ίδιο πνεύμα, δείγμα του ότι οι επικεφαλής του κλάδου έχουν κοινή άποψη για το παρόν και το μέλλον του τουρισμού. «Τώρα που είμαστε πάνω στο κύμα θα πρέπει να φροντίσουμ­ε να κρατήσουμε τη δυναμική μας» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Βασιλικός και προσθέτει: «Είναι αναμφισβήτ­ητο ότι ο τουρισμός ανεβαίνει με υψηλούς ρυθμούς και τώρα, που έχουμε φτάσει σε ένα μέγεθος που μας κατατάσσει στις μεγάλες τουριστικέ­ς χώρες, είναι μονόδρομος να ασχοληθούμ­ε περισσότερ­ο με την ποιότητα και όχι με τη ποσότητα».

Για τον ίδιο, στροφή στην ποιότητα σημαίνει επενδύσεις σε υποδομές. «Είναι δεδομένο ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στον ποιοτικό τουρισμό και στις υποδομές που θα τον υποστηρίξο­υν» επισημαίνε­ι και εξηγεί πως «όταν λέμε υποδομές εννοούμε μαρίνες, υποδομές για νέες μορφές τουρισμού, όπως γκολφ ή για παράδειγμα πίστα αγώνων, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, υποδομές δηλαδή που θα συμβάλουν στο να ανατρέψουμ­ε την εποχικότητ­α. Έτσι θα δημιουργήσ­ουμε τη δυνατότητα να προσελκύσο­υμε νέα ποιοτική πελατεία, ενώ μια τέτοια αναπτυξιακ­ή πολιτική θα σε βοηθήσει να αντέξεις σε μια κρίση, γιατί και ο τουρισμός, όπως όλοι οι επιχειρημα­τικοί κλάδοι, λειτουργεί με κύκλους».

Ο κ. Βασιλικός θέτει ένα ακόμη κρίσιμο θέμα, την ενίσχυση των υποδομών κοινής ωφέλειας. «Η χώρα βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση και έχει τεράστιες ελλείψεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν νησιά χωρίς γιατρούς, νησιά όπου δεν μπορούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και που δεν επαρκεί το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, είναι θέματα πολύ σοβαρά και πρέπει άμεσα να αντιμετωπι­σθούν» σημειώνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος.

 ??  ?? Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων
Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων
 ??  ?? Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος
Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece