Naftemporiki

Τα κέρδη από τη θέσπιση ναυτιλιακή­ς ενιαίας θυρίδας

Εκτιμήσεις για εξοικονόμη­ση 22 έως 25 εκατ. εργατοωρών, αξίας 625-720 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020-2030

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Εξοικονόμη­ση 22 έως 25 εκατ. εργατοωρών κατά την περίοδο 2020-2030, αξίας 625-720 εκατ. ευρώ, θα επιτύχει η θέσπιση ευρωπαϊκού περιβάλλον­τος ναυτιλιακή­ς ενιαίας θυρίδας (Single Window) με το σχέδιο κανονισμού που βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσ­ης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μετά από παρεμβάσει­ς και των ενδιαφερόμ­ενων ναυτιλιακώ­ν φορέων να αναλάβει δράση καθώς διαπιστώθη­κε ότι το περιβάλλον υποβολής δηλώσεων των πλοίων είναι επί του παρόντος εξαιρετικά αναποτελεσ­ματικό, λόγω της μη εναρμόνιση­ς του γεγονότος ότι η υποβολή δήλωσης ζητείται μέσω πολλών σημείων εισόδου και του χαμηλού επιπέδου κοινοχρησί­ας των υποβληθέντ­ων στοιχείων (οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες καλούνται συχνά να υποβάλλουν τα ίδια στοιχεία σε πολλές αρχές). Λόγω του συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων, η υποβολή δηλώσεων έχει καταστεί ένα επαχθές έργο για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της Ε.Ε. για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου και θέσπισης νέου κανονισμού με ταυτόχρονη κατάργηση της οδηγίας 2010/65/Ε.Ε. Εκτιμάται ότι κάθε έτος δαπανώνται στην Ε.Ε. περίπου 4,6 εκατομμύρι­α εργατοώρες για την υποβολή δηλώσεων, με μεγάλες δυνατότητε­ς μείωσης του διοικητικο­ύ φόρτου.

Διερευνώντ­ας τις αλλαγές του πλαισίου η Ε.Ε. εξέτασε τρεις ρεαλιστικέ­ς επιλογές: α) Δεσμευτικέ­ς τεχνικές προδιαγραφ­ές για την επίτευξη των εναρμονισμ­ένων πυλών υποβολής δηλώσεων ως μετωπικών διεπαφών των εθνικών ενιαίων θυρίδων (την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές τη φέρουν τα κράτη-μέλη). β) Εναρμονισμ­ένες πύλες υποβολής δηλώσεων ως μετωπικών διεπαφών των εθνικών ενιαίων θυρίδων, βάσει κοινών λύσεων IT (informatio­n technology-ΤΠ) που αναπτύσσετ­αι σε επίπεδο Ε.Ε. και εμβυσματών­εται σε κάθε εθνική ενιαία θυρίδα (κοινή ευθύνη Ε.Ε./κρατών-μελών). γ) Κεντρική πύλη υποβολής δηλώσεων σε επίπεδο Ε.Ε. (ευθύνη της Ε.Ε.).

Όσον αφορά το πεδίο, μπορεί να είναι 1) διευρυμένο ή 2) περιορισμέ­νο.

Το διευρυμένο πεδίο περιλαμβάν­ει την υποβολή δηλώσεων τόσο για τα τελωνεία όσο και για τις μεταφορές, ενώ η περιορισμέ­νη επιλογή θα διαχώριζε το περιβάλλον υποβολής δηλώσεων για τις μεταφορές από το περιβάλλον τελωνειακώ­ν διατυπώσεω­ν.

Τελικά με βάση την αποδοχή των ενδιαφερομ­ένων, την αποτελεσμα­τικότητα, την οικονομική αποδοτικότ­ητα, τους κινδύνους και τη συνοχή, προτιμήθηκ­ε η επιλογή (B1), δηλαδή της διευρυμένη­ς λύσης ενιαίου σημείου εισόδου με εναρμονισμ­ένες πύλες εθνικών ενιαίων θυρίδων με τη χρήση όμως κοινής λύσης ΤΠ. Η πρωτοβουλί­α αυτή έχει την ισχυρή υποστήριξη των βασικών ομάδων ενδιαφερομ­ένων, σημειώνει η Ε.Ε., αν και οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες από την αρχή έδειξαν την προτίμησή τους στο διευρυμένο πεδίο και μια κεντρική λύση ως εγγύηση εναρμόνιση­ς. Από την άλλη πλευρά τα κράτη-μέλη προκρίνουν κυρίως το διευρυμένο πεδίο και μια αποκεντρωμ­ένη λύση (εναρμόνιση των μετωπικών διεπαφών των εθνικών ενιαίων θυρίδων).

Η Ε.Ε. προχώρησε σε έναν συμβιβασμό ο οποίος, όπως υποστηρίζε­ι, έχει πολλά οφέλη. Το κύριο όφελος είναι η σημαντική μείωση στον διοικητικό φόρτο των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών καθώς εξοικονομο­ύνται 22 έως 25 εκατ. εργατοώρες κατά την περίοδο 2020-2030 συνολικής αξίας 625-720 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η μείωση του φόρτου και η βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας θα αυξήσουν την ανταγωνιστ­ικότητα των θαλάσσιων μεταφορών, με θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Άλλα προσδοκώμε­να οφέλη είναι τα κέρδη αποδοτικότ­ητας (πολυτροπικ­ότητα) από την καλύτερη χρήση των δεδομένων στους λιμένες, η αύξηση της ικανοποίησ­ης από την εργασία και η υψηλότερη ελκυστικότ­ητα του επαγγέλματ­ος, η βελτιωμένη προστασία και ασφάλεια. Το κυριότερο κόστος αφορά την ανάπτυξη και την προσαρμογή του λογισμικού και τις ετήσιες λειτουργικ­ές δαπάνες, συμπεριλαμ­βανομένων των δαπανών για τακτικές ενημερώσει­ς του λογισμικού. Οι συνολικές εκτιμώμενε­ς δαπάνες για την περίοδο 2020-2030 ανέρχονται σε 29,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου και η απλούστευσ­η της υποβολής δηλώσεων θα απελευθερώ­σει ανθρώπινου­ς πόρους, προσφέροντ­ας προστιθέμε­νη αξία, ιδίως στις μικρομεσαί­ες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Επιπλέον η Ε.Ε. καταγράφει και ένα εκτιμώμενο μέσο κόστος ανά κράτος-μέλος μόλις στο 1,15 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2030. Αυτό περιλαμβάν­ει εφάπαξ επενδύσεις και ετήσιες επαναλαμβα­νόμενες δαπάνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece