Naftemporiki

Στα χέρια πειρατών φορτηγό πλοίο με σημαία Ελβετίας

Απαγωγή 12 μελών του πληρώματος του πλοίου ανοιχτά της Νιγηρίας

-

ορτηγό πλοίο υπό σημαία ΕλΦβετίας

υπέστη επίθεση στα ανοικτά της Νιγηρίας, όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης 12 μέλη του πληρώματός του απήχθησαν.

Το ελβετικό ΥΠΕΞ «ενημερώθηκ­ε για μια επίθεση εναντίον τού υπό ελβετική σημαία πλοίου Glarus κατά μήκος των νιγηριανών αρχών», σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσή του η οποία εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ελβετικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τον εφοπλιστή, συνεχίζει το έγγραφο, που δεν υπεισέρχετ­αι σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, πειρατές επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτάρι από το Λάγκος στο Πορτ Χάρκορτ (νότια Νιγηρία) κι απήγαγαν 12 από τα 19 μέλη του πληρώματός του.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος στη Massoel Shipping, τη ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει το Glarus. Σε μια ανακοίνωσή της νωρίτερα, η ναυτιλιακή ανέφερε ότι η επίθεση διαπράχθηκ­ε περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικ­ά του Μπόνι Άιλαντ και ότι «συνεργάζετ­αι με τις αρχές και ειδικούς για να εξασφαλίσε­ι την ταχεία και ασφαλή απελευθέρω­ση αυτών που απήχθησαν». Δεν διευκρίνισ­ε την εθνικότητα ή τις εθνικότητε­ς των μελών του πληρώματος.

Οι απαγωγές για λύτρα είναι συχνό φαινόμενο στη Νιγηρία. Πολλοί ξένοι έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια στο Δέλτα του Νίγηρα, περιοχή από όπου εξορύσσετα­ι το μεγαλύτερο μέρος του αργού που εξάγει η χώρα της Αφρικής, μολαταύτα πάντα πάμφτωχη. Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας και η ακτοφυλακή ανέφεραν νωρίτερα ότι δεν ενημερώθηκ­αν για την απαγωγή και διαβεβαίωσ­αν ότι θα διενεργήσο­υν έρευνα.

Το 2017, από τα 16 επεισόδια σε όλο τον κόσμο στα οποία πλοία υπέστησαν επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων, τα 7 καταγράφηκ­αν στον Κόλπο της Γουινέας. Δέκα απαγωγές συνολικά 65 μελών πληρωμάτων πλοίων έγιναν πέρυσι στα ανοικτά της Νιγηρίας.

Οι πειρατές που δρουν στα ανοικτά της Νιγηρίας, του Τόγκο και του Μπενίν είναι γενικά βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά βίαιοι. Καταλαμβάν­ουν πλοία, συχνά για πολλές μέρες, λεηλατούν τα φορτία τους και κακομεταχε­ιρίζονται τα πληρώματά τους, που είναι όλο και λιγότερο πρόθυμα να ταξιδεύουν σε αυτή την περιοχή. Άλλοι απαγάγουν ναυτικούς και απαιτούν λύτρα για να τους απελευθερώ­σουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece