Naftemporiki

Νέες επενδύσεις στα containers­hips από τον όμιλο Τσάκου

Στα σκαριά παραγγελία σε ναυπηγείο της Ν. Κορέας

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Να υπερδιπλασ­ιάσει τον στόλο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στοχεύει ο όμιλος Τσάκου, που -σύμφωνα με πληροφορίε­ςσχεδιάζει να τοποθετήσε­ι παραγγελία σε ναυπηγείο της Νότιας Κορέας. Ο όμιλος Τσάκου διαθέτει ένα διαφοροποι­ημένο στόλο, που περιλαμβάν­ει δεξαμενόπλ­οια και πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, τα οποία ελέγχει και διαχειρίζε­ται η εισηγμένη Tsakos Energy Navigation (ΤΕΝ), στόλο από πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, αλλά και στόλο από 10 containers­hips.

Στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτ­ήτων του στον κλάδο των containers­hips, ο όμιλος Τσάκου βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με τα ναυπηγεία της Hyundai Mipo Dockyard για τη ναυπήγηση μέχρι και 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων μεταφορική­ς ικανότητας 2.800 teu το ένα.

Ναυλώσεις στη ΗΜΜ

Σύμφωνα με πηγές της ναυπηγικής βιομηχανία­ς, που επικαλείτα­ι το Tradewidns, ο ελληνικός ναυτιλιακό­ς όμιλος στοχεύει να ναυλώσει τα εν λόγω πλοία με μεγάλης χρονικής διάρκειας συμβάσεις στη Hyundai Merchant Marine (HMM). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η HMM σκοπεύει να παραδώσει τα υπό ναυπήγηση πλοία στο διάστημα μεταξύ 2020 και 2021.Σημειώνετα­ι ότι οι δύο όμιλοι συνδέονται επιχειρημα­τικά, καθώς -εκτός του ότι πολλά πλοία ο ελληνικός όμιλος τα «έχτισε» στα ναυπηγεία της Hyundai- στο τέλος του 2016 ίδρυσαν από κοινού την Tsakos Hyundai Shipmanage­ment, η οποία ανέλαβε, όπως είχε γράψει η «Ν», την τεχνική διαχείριση των δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) που ανήκουν ήδη στον όμιλο. Μέχρι δε να αυξηθεί ο αριθμός των LNG Carriers, θα διαχειρίζε­ται και δεξαμενόπλ­οια και bulk carriers. Η συμμαχία με τη Hyundai έγινε καθώς τα δύο LNG Carriers έχουν κατασκευασ­τεί στα ναυπηγεία της νοτιοκορεα­τικής εταιρείας, ενώ και τα πληρώματα είναι από τη Νότια Κορέα.

Όπως σημείωσε τότε ο κ. Νίκος Τσάκος, με τη συμφωνία αυτή «φέρνουμε τους Κορεάτες στην Ελλάδα αντί να πάμε εμείς στην Κορέα. Εμείς μένουμε εδώ και διαχειριζό­μαστε από εδώ τον στόλο μας».

Brokers σχολιάζουν ότι ο όμιλος Τσάκου, εφόσον παραμένει στα containers­hips, έχει ανάγκη να ανανεώσει τον στόλο του, καθώς το μικρότερης ηλικίας πλοίο είναι ήδη 10 ετών.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι και η Hyundai Merchant Marine χρειάζεται containers­hips μεταφορική­ς ικανότητας 2.800 teu ως μέρος του προγράμματ­ος ανανέωσης του στόλου της. Πλοία του μεγέθους αυτού χρησιμοποι­εί κυρίως στην Ασία.

 ??  ?? Νίκος Τσάκος, πρόεδρος και δ.σ. της ΤΕΝ.
Νίκος Τσάκος, πρόεδρος και δ.σ. της ΤΕΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece