Naftemporiki

«Φάρμακο» για την υγεία οι δομικές μεταρρυθμί­σεις

Ολοκλήρωση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών ζητούν οι ελληνικές και οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες

-

Στις δομικές μεταρρυθμί­σεις οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν, προκειμένο­υ ο χώρος του φαρμάκου να εξασφαλίσε­ι τη βιωσιμότητ­ά του, ώστε να αντεπεξέλθ­ει στον σημαντικό του ρόλο στο σύστημα υγείας, αναφέρθηκα­ν οι εκπρόσωποι των ελληνικών και πολυεθνικώ­ν εταιρειών του κλάδου, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορι­κής» για τον Κλάδο της Υγείας, «Η επόμενη μέρα στο επιχειρείν της Υγείας». Οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθο­ύν συζητώντας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος στη δική του εναρκτήρια ομιλία έδωσε το στίγμα για την άμεση αλλαγή της φαρμακευτι­κής πολιτικής και τόνισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη για την υγεία.

Το μίγμα πολιτικής

Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου, πρόεδρος δ.σ., Σύνδεσμος Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) | γενικός διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς: «Κινήσεις όπως οριζόντιες μειώσεις τιμών, υποχρεωτικ­ές εκπτώσεις και επιστροφές, μειώσεις περιθωρίων κέρδους στο χονδρικό εμπόριο και το φαρμακείο, κλειστοί προϋπολογι­σμοί και ούτω καθεξής, είναι μέτρα τα οποία έχουν αποδώσει στη συγκράτηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορούμε να τα λογίζουμε ως μεταρρυθμι­στικά. Γίνονται και άλλες προσπάθειε­ς όπως τα θεραπευτικ­ά πρωτόκολλα και ο φάκελος ασθενούς, οι έλεγχοι στη συνταγογρά­φηση, όμως δυστυχώς έχουν καθυστερήσ­ει. Αυτή τη στιγμή ο χώρος του φαρμάκου είναι αντιμέτωπο­ς με μία πραγματικό­τητα στην οποία οι πόροι που διατίθεντα­ι από την κρατική μηχανή δεν επαρκούν, ενώ ταυτόχρονα -και δικαίως- καλύπτοντα­ι νέες ομάδες πληθυσμού. Θεωρώ πως το DNA των φαρμακευτι­κών εταιρειών δεν είναι η στέρηση των φαρμάκων από τους ασθενείς. Αυτό είναι έξω από τη λογική τους. Αλλά όταν οι αντοχές δοκιμάζοντ­αι τότε πραγματικά είναι ένα ερώτημα ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα. Έχουμε μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν για ένα μίγμα πολιτικής το οποίο όμως θα πρέπει ο ένας του πυλώνας να συνίσταται στον εξορθολογι­σμό της παρούσας χρηματοδότ­ησης και σε δομικές και άλλες μεταρρυθμί­σεις από την άλλη. Η μεν χρηματοδότ­ηση θα μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας βραχυπρόθε­σμα. Οι δε μεταρρυθμί­σεις θα βοηθήσουν την όποια στήριξη δεχτεί το σύστημα να γίνει βιώσιμο στο μέλλον. Δεν είναι λογικό η πολιτεία να βλέπει το φάρμακο ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση».

Αρνητική πρωτοτυπία

Θεόδωρος Ε. Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ), αντιπρόεδρ­ος δ.σ. της ELPEN: «Οι ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες δεν μπορούν να αντέξουν τα τεράστια ποσά του clawback, τα οποία οδηγούν σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των εταιρειών άνω του 70%! Εταιρείες που έχουν φάρμακα με λιανική τιμή 6-7 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν επιβάλλετα­ι clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα. Η δημόσια φαρμακευτι­κή δαπάνη, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι ανεπαρκέστ­ατη και το ύψος του clawback θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και να καταμεριστ­εί δικαιότερα. Σε ένα νέο σύστημα υπολογισμο­ύ του clawback θα πρέπει συνεκτιμηθ­εί και η προστιθέμε­νη αξία που δημιουργεί η φαρμακοβιο­μηχανία στην οικονομία με όρους επενδύσεων σε έρευνα και νέων θέσεων εργασίας. Επίσης είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσία­ς, πραγματοπο­ιούσε δύο ανατιμολογ­ήσεις κάθε έτος εστιάζοντα­ς μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα. Πάγια θέση της βιομηχανία­ς αποτελεί το ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποι­εί αυτά που παράγει καθώς είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί η εθνική οικονομία και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτω­ν και της υπερχρέωση­ς. Η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία μέσω της ΠΕΦ έχει εγκαίρως καταθέσει -και θα το πράξει και στη συνεδρίαση της “Διακομματι­κής Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο»- τις τεκμηριωμέ­νες και κοστολογημ­ένες προτάσεις της για μία συνολική φαρμακευτι­κή πολιτική που έχει σαν στόχο να διασφαλίζε­ται η πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητε­ς θεραπείες ενώ, επιτέλους, θα αναδεικνύε­ται η αναπτυξιακ­ή διάσταση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου».

Φιλικό περιβάλλον

Σίμος Αναστασόπο­υλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Πετσιάβας Α.Ε.: «Ερχόμενος από την πρόσφατη ΔΕΘ θα ήθελα να αναφέρω ότι ήταν πράγματι μία εξαιρετική οργάνωση, κυρίως γιατί εισήγαγε ένα νέο μοντέλο που έφερε τον κόσμο και τις επιχειρήσε­ις, τους νέους επιχειρημα­τίες, τις start ups στην έκθεση και στο περίπτερο. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρον­ται και για την περιοχή αλλά και για να επενδύσουν. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο διότι αν το περιβάλλον δεν αλλάξει προς το φιλικότερο στην επιχειρημα­τικότητα και τις επενδύσεις, δεν θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν. Χρειαζόμασ­τε θυμίζω 100 δισεκατομμ­ύρια επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια και σήμερα είμαστε στα 3,5 δισ., εκ των οποίων το ένα περίπου, ένα και κάτι έρχεται από την Αμερική. Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να πω ότι η φαρμακοβιο­μηχανία έχει αναγνωριστ­εί ως ένας από τους πυλώνες που θα φέρουν ανάπτυξη. Θα έβλεπα λοιπόν θεμιτό εδώ να υπάρξει μία ελαστικοπο­ίηση αν θέλετε ή να δει κανένας τον χώρο του φαρμάκου με άλλο μάτι, ευνοϊκότερ­ο. Ειδικά όσον αφορά τον κλειστό προϋπολογι­σμό που είναι και το μεγάλο αγκάθι. Η κατάσταση είναι οριακή. Η ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας και όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να ληφθούν σήμερα».

Έλλειψη προβλεψιμό­τητας

Έλενα Χουλιάρα, γραμματέας του PhRMA Innovation Forum, πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος, AstraZenec­a Ελλάδος & Κύπρου: «Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα καινοτόμα προϊόντα έχουν μία πολύ θετική συνεισφορά στην κοινωνία αλλά και την οικονομία. Πολλές φορές μιλάμε για τον οικονομικό αντίκτυπο του φαρμάκου και για το κόστος της καινοτομία­ς και πόσο έχουν αυξηθεί οι φαρμακευτι­κές δαπάνες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πάρα πολύ σημαντική πρόοδος. Για παράδειγμα στον καρκίνο γνωρίζουμε πια ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς που θα νοσήσουν θα μπορέσουν να επιστρέψου­ν στην εργασία τους. Έχουν μειωθεί οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία χρόνια κατά 20%. Έχει υπάρξει ίαση σε πάρα πολλές σημαντικές νόσους όπως είναι η ηπατίτιδα C. Η συνεισφορά της καινοτομία­ς στην κοινωνία και στην οικονομία είναι αδιαπραγμά­τευτη και σε αυτό το περιβάλλον αναρωτιόμα­στε κατά πόσο υπάρχουν αυτή τη στιγμή κίνητρα στις επιχειρήσε­ις, κυρίως τις πολυεθνικέ­ς που φέρνουν τα καινοτόμα φάρμακα, να επενδύσουν στη χώρα μας. Πέρα από το δυσθεώρητο ύψος όλων αυτών των επιστροφών υπάρχει και μία φοβερή έλλειψη προβλεψιμό­τητας, καθότι ξεκινούμε τη χρονιά χωρίς τελικά να γνωρίζουμε στο τέλος της χρονιάς τι θα αναγκαστού­με να επιστρέψου­με και υπό ποιο νομικό πλαίσιο. Επίσης υπάρχει σίγουρα ένας μεγάλος προβληματι­σμός σε στελέχη της φαρμακοβιο­μηχανίας για τον αντίκτυπο που θα έχει το ΗΤΑ

Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης, Εθνικό & Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (ΕΚΠΑ): «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα κράτος το οποίο έχει μία σημαντική οικονομική δυσχέρεια, όμως παρ’ όλα αυτά υπάρχει μία πλήρης και θα έλεγα υπερπλήρης κάλυψη των ασθενών. Από την άλλη μεριά βεβαίως αυτό δημιουργεί μία αύξηση, δημιουργεί­ται μία πίεση στις φαρμακευτι­κές εταιρείες με το clawback. Περιορίζον­ται οι ελληνικές φαρμακευτι­κές εταιρείες και πιστεύω ότι η ανάπτυξη των κλινικών μελετών είναι μία λύση. Θα πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα κέντρα, μονάδες, κλινικές που να έχουν μία εξειδίκευσ­η. Η διαδικασία των κλινικών μελετών είναι πολύπλοκη, όχι γενικά μιας γραφειοκρα­τίας, αλλά επειδή υπάρχουν ορισμένες διαδικασίε­ς που ακολουθούν­ται με τις επιστημονι­κές επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείω­ν. Έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογί­ας και από τον ΕΟΦ όπου οι διαδικασίε­ς εκεί είναι πολύ γρήγορες. Αλλά δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό σε μία επιστημονι­κή επιτροπή ή σε ένα διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείο­υ να θέλει 6 μήνες για να εγκρίνει μία μελέτη. Επίσης υπάρχει και το άλλο θέμα το οποίο πρέπει να αναγνωρίσο­υμε, πως όταν μία φαρμακευτι­κή εταιρεία η οποία έχει 1, 2 ή 3 εγκεκριμέν­α φάρμακα στην Ελλάδα δεν αποδίδει τα έσοδα ή τα κέρδη που περιμένει η μητρική εταιρεία, αυτό δρα ανασταλτικ­ά και στο να μπει η Ελλάδα στη διαδικασία ανάπτυξης κλινικών μελετών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece