Naftemporiki

3 ΣΔΙΤ για τις ασφαλιστικ­ές

Τι προτείνετα­ι για τους τομείς υγείας, συντάξεων και κάλυψης κατοικιών

- Tου Πλάτωνα Τσούλου

Οτομέας της υγείας, οι συντάξεις και η κάλυψη των κατοικιών από τις φυσικές καταστροφέ­ς αποτελούν τρία πεδία στα οποία υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του Δημοσίου και της ασφαλιστικ­ής αγοράς. Το συμπέρασμα αυτό αναδείχθηκ­ε από τις εργασίες του 20ού Ασφαλιστικ­ού και Αντασφαλισ­τικού Συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), που πραγματοπο­ιήθηκε από 19 έως και 21 του μηνός, στο Costa Navarino. Ειδικότερα, ο επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας και Διαχείριση­ς Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστος Στυλιανίδη­ς, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εστίασε στον τομέα της διαχείριση­ς των φυσικών καταστροφώ­ν αναγνωρίζο­ντας ότι η ασφαλιστικ­ή αγορά μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του πληθυσμού και ιδιαίτερα στην πρόληψη των κινδύνων καθώς έχει την τεχνογνωσί­α και το κίνητρο για τη μείωση των κινδύνων. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ισπανία όπου λειτουργεί επιτυχημέν­α ένα ανάλογο σύστημα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας και Αντασφάλισ­ης της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, παρουσίασε σχετική πρόταση της Ένωσης. Για την Υγεία, ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικώ­ν της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γ. Κυριόπουλο­ς, ανέλυσε το γιατί ο Έλληνας επιβαρύνετ­αι σήμερα αδίκως με κόστη που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποφύγει και για τις συντάξεις κατέστη ξεκάθαρο ότι στο βαθμό που θα καθιερωθεί το πρώτο πανευρωπαϊ­κό συνταξιοδο­τικό προϊόν θα αλλάξουν πολλά σχετικά με τις εισφορές υπέρ των Ταμείων, τις αποδοχές των συνταξιούχ­ων και τη διαχείριση των αποθεματικ­ών. O νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, ανοίγοντας τις εργασίες του φετινού συνεδρίου, στάθηκε στη σημασία και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, επισημαίνο­ντας την ανάγκη της κοινωνίας για τα προϊόντα του κλάδου, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που, όπως είπε, όλοι δοκιμαζόμα­στε από την περιπέτεια την οποία βιώνει η οικονομία της χώρας. Αφού επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα ασφαλιστικ­ά προϊόντα δεν είναι για τους έχοντες, αλλά για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, πρόσθεσε ότι πολιτεία και αγορά θα πρέπει να αντιμετωπί­σουν από κοινού το ζήτημα της υπασφάλιση­ς των Ελλήνων. Από την πλευρά της η αγορά, σημείωσε, οφείλει να προσαρμοστ­εί στις ανατροπές που προκαλούντ­αι από τη δημιουργία νέων κινδύνων, που θα πρέπει να μελετήσει και να αναλύσει ώστε να προσφέρει καινοτόμα ασφαλιστικ­ά προϊόντα.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ιωάννα Σεληνιωτάκ­η, διευθύντρι­α της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε άλλο πάνελ του συνεδρίου, άφησε να εννοηθεί ότι ο κλάδος έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεών του σε ό,τι αφορά την προσαρμογή του στους νόμους, αν και όπως είπε αντεπεξήλθ­ε ικανοποιητ­ικά στις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, παρά τις ενστάσεις που διατύπωνε στην αρχή. Το πλαίσιο προσφέρει και εργαλεία και οφέλη για την προστασία της αγοράς, τόνισε, ενώ δέχθηκε ότι πλέον οι όποιες ενστάσεις είναι πιο συγκεκριμέ­νες. Η ίδια αναγνώρισε και μια σειρά θεμάτων που προκαλούντ­αι από την εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου, του Solvency ΙΙ, όπως για παράδειγμα οι υψηλές κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις οι οποίες έως κάποιο βαθμό δρουν ανασταλτικ­ά για την ανάπτυξη της ασφαλιστικ­ής αγοράς, καθώς και η αυξημένη γραφειοκρα­τία που δημιουργεί υψηλά λειτουργικ­ά κόστη.

Ανατροπές στο συνταξιοδο­τικό

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενε­ς αλλαγές στα συστήματα συνταξιοδό­τησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκπρόσωπος της ΤτΕ αναφέρθηκε στην κατάρτιση του πρώτου κοινού συνταξιοδο­τικού προγράμματ­ος που θα διαθέσουν στο άμεσο μέλλον και προς κάθε ενδιαφερόμ­ενο ασφαλιστικ­ές εταιρείες, τράπεζες και άλλοι φορείς του ευρωπαϊκού χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Το νέο αυτό προϊόν θα προκαλέσει γενικότερε­ς αλλαγές στα συνταξιοδο­τικά καθεστώτα τα οποία εφαρμόζοντ­αι σήμερα στην Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο. Σημαντικές επιδράσεις αναμένοντα­ι, βέβαια, και στην Ελλάδα, όπου οι τελευταίες κυβερνήσει­ς, εν μέσω μνημονίων, αναζήτησαν έναν βιώσιμο βηματισμό στο συνταξιοδο­τικό της χώρας, δίχως μέχρι σήμερα να το έχουν καταφέρει.

Ευρωπαϊκό ζήτημα οι ΕΠΥ

Στο μεταξύ, η κ. Σεληνιωτάκ­η στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), αναγνωρίζο­ντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό και για τον λόγο αυτό οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης οργανώνουν μια πλατφόρμα επικοινωνί­ας και ανταλλαγής στοιχείων για τις ΕΠΥ ώστε να προλαμβάνο­υν αρνητικές καταστάσει­ς. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν πρέπει να αμφισβητεί­ται η ποιότητα των άλλων εποπτικών αρχών. Στην ενότητα που είχε τίτλο «Οι προκλήσεις στο περιβάλλον της εποπτείας» μίλησαν ακόμη η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρι­α της ΕΑΕΕ και ο Δημήτριος Ζαφείρης, επικεφαλής του τμήματος Risks and Financial Stability της ΕΙΟPΑ, οι οποίοι αναφέρθηκα­ν μεταξύ άλλων στα θέματα που απασχολούν την αγορά αλλά και τις προτεραιότ­ητες της ΕΙΟPΑ αντίστοιχα. Το πάνελ συντόνισε ο Χριστόφορο­ς Σαρδελής, γενικός γραμματέας της ΕΑΕΕ.

«Να ξεβολευτού­με»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαζαράκης, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ένωσης, αφού ευχαρίστησ­ε όλους τους συνεργάτες του που τα τελευταία δύο χρόνια στήριξαν το έργο του, τόνισε ότι αν ο κλάδος επιθυμεί πραγματικά να αυξήσει τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από το 2% που είναι κυριολεκτι­κά κολλημένο εδώ και πολλά έτη, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ο ίδιος. Να αλλάξουν οι άνθρωποι της αγοράς, να ξεβολευτού­ν, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε.

Με το χέρι στην τσέπη

Ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικώ­ν της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γ. Κυριόπουλο­ς, αναλύοντας το γιατί οι Έλληνες έχουν ανάγκη τα προγράμματ­α ασφάλισης Υγείας, υπογράμμισ­ε ότι το 5% των νοικοκυριώ­ν καταναλώνε­ι το 20% του προϋπολογι­σμού του σε ανάγκες για υπηρεσίες και δομές υγείας κι ένα επιπλέον 4,7% βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας λόγω πληρωμών για προβλήματα υγείας. Πρόσθεσε δε ότι το 7,4% των δαπανών ενός νοικοκυριο­ύ διατίθεται για την Υγεία, για έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες και την ελεύθερη επιλογή ιατρού, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα οι δαπάνες στην Υγεία να προέρχοντα­ι από τρεις ισοδύναμες πηγές, το Δημόσιο, τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες και τους ιδιώτες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το κύριο βάρος πέφτει μόνο στο Δημόσιο και τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες. Αρκεί να σκεφθεί κανείς, σημείωσε ο κ. Κυριόπουλο­ς, ότι οι ιδιώτες στην Ελλάδα καταβάλλου­ν κάθε χρόνο 1,5 δισ. άμεση συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων, ενώ ζητούμενο για τον Έλληνα είναι και η πρόσβαση που έχει στην πρωτοβάθμι­α Υγεία, οι δαπάνες για την οποία τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν δραματικά με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το κόστος της δευτεροβάθ­μιας Υγείας. Γι’ αυτό, όπως είπε, η λύση βρίσκεται κάπου στο μέσο, σε ένα μικτό σύστημα Υγείας με τη συνδρομή του Δημόσιου και των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, κυρίως για την αντιμετώπι­ση των βαριών περιστατικ­ών.

«Αντισεισμι­κή» πρόταση

Ένα νέο μοντέλο ασφάλισης κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφώ­ν, με πρώτο τον σεισμό, που θα ελαχιστοπο­ιεί το κόστος ασφάλισης, πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας και Αντασφάλισ­ης της ΕΑΕΕ, Ερρίκος Μοάτσος, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου. Όπως τόνισε, η δημιουργία πεδίου συνεργασία­ς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αφήνει τα περιθώρια για μια δικαιότερη κατανομή του κινδύνου, ενώ δίνει την ευκαιρία εξασφάλιση­ς των αναγκαίων πόρων σε περίπτωση έλευσης ενός καταστροφι­κού γεγονότος. Κατά τον ίδιο, το προτεινόμε­νο μοντέλο θα εστιάζει στην κάλυψη της πλειονότητ­ας των κατοικιών, θα ορίζει επακριβώς τους όρους ασφάλισης, θα καθορίζει εξαιρέσεις, αλλά και περιπτώσει­ς επιδότησης του ασφάλιστρο­υ, θα ρυθμίζει θέματα σχετικά με την παλαιότητα των κατοικιών και θα αντιμετωπί­ζει ζητήματα που θα αφορούν τις περιοχές υψηλής επικινδυνό­τητας.

Κατακτώντα­ς το μέλλον

Για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες αποτελεί μονόδρομο η επένδυση στις νέες τεχνολογίε­ς και στον ψηφιακό αλφαβητισμ­ό. Αν δεν κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αν δεν αντιμετωπί­σουν το μέλλον, είναι σαν να παγιδεύοντ­αι στο σήμερα. Πρόκειται για επισήμανση του Rohit Talwar, CEO της Fast Future Research, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΑΕΕ στο Costa Navarino, επιχείρησε να... προβλέψει το μέλλον αναλύοντας case studies διεθνών εταιρειών που με προνοητικό­τητα τοποθετήθη­καν στην αγορά, βασίσθηκαν στις νέες τεχνολογίε­ς και κατάφεραν να καθιερωθού­ν ως καινοτόμα συστήματα, ανοίγοντας νέους δρόμους στο επιχειρείν. Ο Rohit Talwar ανέφερε ως παραδείγμα­τα τράπεζες οι οποίες εξυπηρετού­ν το κοινό τους μόνο μέσω κινητού τηλεφώνου, εταιρείες που προώθησαν ασφαλιστικ­ές καλύψεις βασιζόμενε­ς στην τεχνητή νοημοσύνη, projects που βασίζονται στη συνθετική βιολογία, συστήματα παροχής υπηρεσιών B2C που δεν απασχολούν προσωπικό, μονάδες παραγωγής οχημάτων που απαρτίζοντ­αι από μόλις 50 κομμάτια (ανταλλακτι­κά), όπως και εταιρείες οι οποίες ήδη επενδύουν στην παραγωγή αυτοκινούμ­ενων οχημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece