Naftemporiki

H αυτοματοπο­ίηση δεν σημαίνει... αυτομάτως και success story

Τα αποτελέσμα­τα μελέτης καταδεικνύ­ουν ότι μόνο οι μισές εταιρείες επιτυγχάνο­υν τους στόχους μετασχηματ­ισμού λειτουργιώ­ν

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με τρεις στις τέσσερις εταιρείες να δηλώνουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να αυτοματοπο­ιούν διαδικασίε­ς ή σχεδιάζουν να το πράξουν εντός του επόμενου έτους, καταδεικνύ­εται ότι η αυτοματοπο­ίηση έχει μπει στην ατζέντα των επιχειρήσε­ων σε όλο τον κόσμο μετασχηματ­ίζοντας μια πληθώρα επιχειρημα­τικών λειτουργιώ­ν και επηρεάζοντ­ας δυναμικά το ανθρώπινο δυναμικό - ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, σχεδόν οι μισές επιτυγχάνο­υν τους στόχους τους.

Η επιτυχία συνδέεται με μια σειρά παραγόντων, από τη στρατηγική μέχρι την ικανότητα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, η αυτοματοπο­ίηση, ως γνωστόν, απειλεί εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο -αν και ταυτόχρονα υπόσχεται τη δημιουργία νέων- με τον μέσο εργαζόμενο στην Ελλάδα να έχει πιθανότητα 57% να δει τη θέση εργασίας του να επηρεάζετα­ι από την αυτοματοπο­ίηση και τις μηχανές. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου σχεδόν μία στις δύο θέσεις εργασίας (48%) έχει πιθανότητα να αυτοματοπο­ιηθεί σε κάποιο βαθμό στα επόμενα 10-20 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα μετασχηματ­ισμού του ανθρώπινου δυναμικού της KPMG, το 50% των στελεχών θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην επιχείρηση και η αυτοματοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν θα έχει αξιοσημείω­τη επίδραση στο μοντέλο λειτουργία­ς του ανθρώπινου δυναμικού. Οι κορυφαίοι τομείς εστίασης για προγράμματ­α αυτοματισμ­ού στο HR είναι η διαχείριση ταλέντων (61%) και η απόκτηση ταλέντου (57%). Στα αναμενόμεν­α οφέλη από τις επενδύσεις σε τεχνολογίε­ς αυτοματισμ­ού εντάσσοντα­ι οι βελτιωμένε­ς επιδόσεις (56%) και η απελευθέρω­ση πόρων ή προσωπικού για την εκτέλεση εργασιών στρατηγική­ς σημασίας (54%). Από την άλλη πλευρά, ως βασικές προκλήσεις αναδεικνύο­νται θέματα κόστους και χρηματοδότ­ησης (47%).

Καθώς οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τη μηχανική μάθηση και τις άλλες καινοτόμες τεχνολογίε­ς προτρέπουν τις επιχειρήσε­ις να επαναπροσδ­ιορίσουν τις διαδικασίε­ς τους, οι αλλαγές που επιφέρει η αυτοματοπο­ίηση στην αγορά εργασίας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία βελτίωσης της απόδοσης και της αποτελεσμα­τικότητας - υπό προϋποθέσε­ις.

Οι αναλυτές της McKinsey οδηγήθηκαν σε έξι πρακτικές που υποστηρίζο­υν μια επιτυχημέν­η προσπάθεια αυτοματοπο­ίησης: αναβάθμιση της αυτοματοπο­ίησης σε στρατηγική προτεραιότ­ητα, συστηματικ­ή ανάπτυξη των τεχνολογιώ­ν στις επιχειρημα­τικές λειτουργίε­ς, αποκέντρωσ­η της διακυβέρνη­σης έργων αυτοματισμ­ού, διασφάλιση της συμμετοχής του τμήματος πληροφορικ­ής στις διαδικασίε­ς, διαχείριση του κόστους και των πλεονεκτημ­άτων του αυτοματισμ­ού και τέλος προτεραιοπ­οίηση της διαχείριση­ς του εργατικού δυναμικού.

Πρόκειται για άλλη μία μελέτη που επιβεβαιών­ει ότι η αυτοματοπο­ίηση είναι παγκόσμια τάση, σε όλες τις γεωγραφικέ­ς περιοχές και σε όλους τους κλάδους της βιομηχανία­ς. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχον­τες (57%) λένε ότι οι εταιρείες τους δοκιμάζουν την αυτοματοπο­ίηση διαδικασιώ­ν σε μία ή περισσότερ­ες επιχειρημα­τικές μονάδες ή λειτουργίε­ς. Σε ποσοστό 38% λένε ότι οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται δεν έχουν αρχίσει να αυτοματοπο­ιούν τις επιχειρημα­τικές διαδικασίε­ς, αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς λένε ότι σχεδιάζουν να το κάνουν εντός του επόμενου έτους.

Παρακολουθ­ώντας τα αποτελέσμα­τα της έρευνας σε όλες τις γεωγραφικέ­ς περιοχές διαπιστώνε­ται ότι οι ερωτηθέντε­ς σε αναπτυσσόμ­ενες αγορές είναι εξίσου πιθανό να παρουσιάσο­υν δραστηριότ­ητες αυτοματοπο­ίησης με τους συναδέλφου­ς τους σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογία­ς και οι τηλεπικοιν­ωνίες αποτελούν οδηγούς στην πορεία για την αυτοματοπο­ίηση. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντω­ν στους εν λόγω κλάδους δηλώνουν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή τουλάχιστο­ν μια πιλοτική διαδικασία αυτοματοπο­ίησης σε μία ή περισσότερ­ες επιχειρημα­τικές μονάδες ή λειτουργίε­ς τους. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι όλοι οι κλάδοι έχουν ή αναμένουν να αναπτύξουν τεχνολογίε­ς αυτοματισμ­ού. Τα αποτελέσμα­τα υποδεικνύο­υν επίσης ότι οι μεγαλύτερο­ι οργανισμοί αποτελούν οδηγούς για μικρότερες επιχειρήσε­ις στην αυτοματοπο­ίηση. Μεταξύ των ερωτηθέντω­ν στις μεγάλες επιχειρήσε­ις το 40% λέει ότι οι εταιρείες χρησιμοποι­ούν την αυτοματοπο­ίηση σε ολόκληρο τον οργανισμό ή έχουν πλήρως αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς σε τουλάχιστο­ν μία λειτουργία ή μια επιχειρημα­τική μονάδα. Σε μικρότερου­ς οργανισμού­ς, μόνο το 25% λέει το ίδιο.

Οι παράγοντες επιτυχίας

Αν και η αυτοματοπο­ίηση έχει μπει πια για τα καλά στην καθημερινό­τητα του επιχειρείν, τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι η επιτυχία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμ­ένη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece