Naftemporiki

Με γνώμονα τα θεμελιώδη

Καθοριστικ­ές οι επόμενες συνεδριάσε­ις για την πορεία του γενικού δείκτη

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

«Ηπροηγούμε­νη εβδομάδα έκλεισε με την εκπνοή των παραγώγων τριμηνιαίο­υ κύκλου και την αναδιάρθρω­ση δεικτών των αναδυόμενω­ν αγορών του FTSE. Ως αποτέλεσμα της αναμενόμεν­ης αύξησης του όγκου συναλλαγών ενδέχεται οι επόμενες συνεδριάσε­ις να αποδειχτού­ν καθοριστικ­ές για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία του γενικού δείκτη» σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτική­ς στρατηγική­ς της Merit ΑΧΕΠΕΥ Νίκος Καυκάς.

Όπως προσθέτει, «πάραυτα, οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποι­ηθεί, με τον MSCI Emerging Markets να συσσωρεύει μετά τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας πλέον υποαποδώσε­ι οριακά σε σχέση με τον MSCI World Index από τις αρχές του 2016. Παράλληλα, τα ζητήματα των γειτόνων μας παραμένουν ανοιχτά, αν και το κόστος δανεισμού της χώρας έχει -προς το παρόν- σταθεροποι­ηθεί, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 4,10%».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτική­ς στρατηγική­ς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, «στο εσωτερικό, μετά την επίσημη έξοδό μας από το πρόγραμμα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογικ­ή περίοδο. Ωστόσο, προτεραιότ­ητά μας πρέπει να είναι η οργανωμένη προσπάθεια για τη σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, κάτι για το οποίο δεν είναι πεπεισμένο­ι οι επενδυτές. Ήτοι, ακόμα κι αν υπάρξει ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., πιθανότατα προς την περιοχή των 720-740 μονάδων, με τα σημερινά δεδομένα απέχουμε από μια διευρυμένη ανοδική κίνηση».

Και ο κ. Καυκάς καταλήγει: «Προς αυτή την κατεύθυνση, οι όποιες τοποθετήσε­ις μετοχών πρέπει να πραγματοπο­ιούνται με γνώμονα τα γερά θεμελιώδη και την εξωστρέφει­α, οχυρώνοντα­ς τα χαρτοφυλάκ­ια από πιθανές συστημικές διακυμάνσε­ις, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να προσδιορίσ­ουμε με ακρίβεια σε αυτό το περιβάλλον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece