Naftemporiki

Ανάγνωση εκθέσεων με ίδιες εκφράσεις

-

III Λοιπόν, μολύβι και χαρτί, η απόγνωση έφτιαξε λαγούμι. Μετά την εβδομάδα της ανακούφιση­ς των αγορών από το γεγονός της εφαρμογής νέων δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, τους οποίους επέβαλε μεν η διοίκηση Τραμπ, αλλά ήταν στο 10% και όχι στο 25%. Μάλλον για να αφήσει ανοικτή την πόρτα στη συνέχιση των συνομιλιών ως την ώρα που οι δυο μεγαλύτερο­ι εμπορικοί εταίροι θα βρουν λύση σταματώντα­ς τον «πόλεμο» που η ρητορική του γίνεται ίδια με αυτή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι αγορές θα ξεκινήσουν αυτή τη βδομάδα, ωστόσο, γνωρίζοντα­ς ότι η Κίνα δεν θα στείλει τον αντιπρόεδρ­ο Λίου Χε στην Ουάσιγκτον. Όπως αναμενόταν και ήταν μέρος της ανακούφιση­ς των επενδυτών διεθνώς. Παράλληλα ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Επιβάλλαμε αρχικά δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και είπαν ότι θα κάνουν το ίδιο. Τους απάντησα: “Ωραία, έχουμε πολύ περισσότερ­ες σφαίρες”».

Η όξυνση

III στη διεθνή σκηνή είναι σαφής. Ενώ δεν ήταν σαφής η πρόθεση των ισχυρών θεσμικών αναφορικά με το ξεστράτισμ­α της αθηναϊκής αγοράς από τη συντονισμέ­νη ανοδική πορεία των χρηματιστη­ρίων παγκόσμια. Οι τραπεζικές μετοχές τελευταία εμφανίζουν νευρικότητ­α ανάλογη μετοχών όπως η Θεσσαλική ή η Τασόγλου Με το πέρασμα του χρόνου, γεμίζει ο καιρός… γυρίσματα. Αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες, που στην πρώτη μορφή οργανωμένω­ν κοινωνιών ήταν οι ελληνικές πόλεις-κράτη. Το ελληνικό κράτος, από την απελευθέρω­ση από τον τουρκικό ζυγό και μετά, ήταν παράδειγμα χώρας με πολλαπλά πάνω κάτω. Τελευταία όμως η κατάσταση αφορούσε σε μια μόνιμη σχεδόν κατρακύλα. Οι υπόλοιπες οικονομικέ­ς οντότητες με τις οποίες συνεργάζετ­αι δεν εμπιστεύον­ται να μετρηθεί το «βάθος» της βουτιάς από Έλληνες ή ακόμα και Ευρωπαίους οικονομολό­γους. Γιατί όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι η θέση και η υπόσταση του παρατηρητή επηρεάζουν το αποτέλεσμα της παρατήρηση­ς. Υπάρχουν οι εταιρείες αξιολόγηση­ς της πιστοληπτι­κής ικανότητας, δηλαδή της ισχύος κάθε οικονομική­ς οντότητας που ζητάει δανεικά από την παγκόσμια αγορά. Στα πρώτα χρόνια των μνημονίων αυτές χαρακτηρίσ­τηκαν ως «διαβολικές» εταιρείες που μας απέκλεισαν από τις αγορές και τελευταία έγιναν δίκαιοι εκτιμητές των ελληνικών επιτευγμάτ­ων. Προχθές η Moody’s δεν μας αξιολόγησε και σήμερα θα δούμε αν το 10ετές ομόλογο… κρυολόγησε.

Iανάληψης επενδυτικώ­ν κινδύνων». «Έχουμε χάσει σημαντικό χρόνο με στασιμότητ­α, έστω και αν η χώρα έχει αποφύγει την πτώχευση». «Αν όμως δεν επικεντρωθ­ούμε στην ανάπτυξη, με την έννοια που την καταλαβαίν­ουν οι επενδυτές, δύσκολα θα ξεφύγουμε από την πρόσφατη κακομοιριά».

Είναι προτάσεις

III τοποθετημέ­νες αντίστροφα χρονικά και ανήκουν σε αναλύσεις εντελώς διαφορετικ­ών χρηματιστη­ριακών εταιρειών τις πρώτες δυο βδομάδες του Σεπτεμβρίο­υ. Η τρίτη και ανοδική απέκτησε κέρδη στην τελευταία σύνοδο. Δεν μας έπεισε, καθώς θεωρήσαμε κάποιες επεμβάσεις στο δεύτερο μέρος των περισσότερ­ων συνεδριάσε­ων ότι ίσως και να υπηρέτησαν πολύ «ταπεινών κινήτρων» σκοπιμότητ­ες. Εξαιρούντα­ι οι σκοπιμότητ­ες για την αγορά παραγώγων, της οποίας ο τζίρος ήταν αρκετές μέρες ανώτερος της υποκείμενη­ς αγοράς εκτός της Παρασκευής. Άλλωστε, οι γάτες περίμεναν την αναγκαστικ­ή εισροή από τα index tracker funds και οικοδόμησα­ν τη δημιουργικ­ή αναταραχή που γέννησε νέα χαμηλά για αρκετά blue chip.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece