Naftemporiki

Οι αγορές αφομοιώνου­ν τα μηνύματα της ΕΚΤ, περιμένοντ­ας τη Fed

Οι φθηνές αποτιμήσει­ς τροφοδότησ­αν τη ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές

- Tου Κώστα Ιωαννίδη

Δεν θα χαρακτηρίζ­αμε την εβδομάδα που πέρασε άσχημη για τις αγορές. Ήταν ένα ακόμα χαστούκι στους απαισιόδοξ­ους. Αλλά και σε όσους, από πολιτική εμπάθεια, δεν αναγνωρίζο­υν τα οφέλη για την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότ­ητα γενικότερα από τη μείωση των φόρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει και θα υπάρχει ο πονοκέφαλο­ς που αφορά την κατάληξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, και γι' αυτόν υπάρχουν σκαμπανεβά­σματα, που φροντίζει να εμφανίζοντ­αι ο πρόεδρος, με δηλώσεις ή αναφορές στο θέμα, με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε, οι διακυμάνσε­ις των τιμών έχουν άμεση εξάρτηση από την ψυχολογία των επενδυτών και είναι γνωστό πως με τον καιρό μειώνεται η ισχύς ενός έκτακτου παράγοντα, δυσάρεστου ή ευχάριστου για τους αγοραίους, όταν η διάρκειά του παρατραβάε­ι.

Η σόγια μέρος του εμπορικού πολέμου

Αυτήν τη βδομάδα, λοιπόν, οι αγορές αποτύπωσαν την ανακούφιση των διαχειριστ­ών κεφαλαίων, από το δεδομένο της κάτω του αναμενόμεν­ου ποσόστωσης στη νέα δασμολόγησ­η εισαγόμενω­ν προϊόντων στις ΗΠΑ από την Κίνα. Μελετώντας αυτή την υπόθεση ανακαλύπτο­υμε διάφορες «λεπτομέρει­ες», που δεν είναι «υποχρεωμέν­οι» να γνωρίζουν οι αναγνώστες, καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν βρίσκουν πως ενδιαφέρου­ν έναν Ευρωπαίο πολίτη. Αλλά επιλέξαμε μια έκφανση αυτής της διαμάχης μεταξύ δυο τεραστίων διαστάσεων εμπορικών εταίρων, για να δώσουμε μια γεύση απ' αυτό τον πόλεμο και μια αίσθηση για τις διαστάσεις των συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σε διάσκεψη μιας επιτροπής επί των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στο Κάνσας, ένας εμπειρογνώ­μονας εξηγούσε γιατί η Κίνα θα παραμείνει εξαρτημένη από τη σόγια των ΗΠΑ, για να τροφοδοτεί τα τεράστια κοπάδια χοίρων που χρειάζεται για να θρέψει τον πληθυσμό της. Στο πάνελ συμμετείχε και ο Μου Γουαν Κούι, αντιπρόεδρ­ος μιας από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες επεξεργασί­ας σόγιας της Κίνας, και όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει, ξεκίνησε λέγοντας: «Όλα όσα μόλις ακούστηκαν ήταν λάθος». Στη συνέχεια παρουσίασε μια στρατηγική έξι σημείων για τη μείωση της κατανάλωση­ς σόγιας από την Κίνα. «Πολλοί ξένοι επιχειρημα­τίες και πολιτικοί έχουν υποτιμήσει την αποφασιστι­κότητα του κινεζικού λαού να στηρίξει την κυβέρνηση σε έναν εμπορικό πόλεμο» δήλωσε ο Μου, αντιπρόεδρ­ος της Yihai Kerry, που ανήκει στη Wilmar Internatio­nal, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Διαπιστώνε­ται από εξειδικευμ­ένους αναλυτές, αυξανόμενη εμπιστοσύν­η στη βιομηχανία σόγιας και στην κυβέρνηση της Κίνας ότι το μεγαλύτερο έθνος παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο μπορεί να απογαλακτι­στεί από τις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ. Ζορίζοντας τους Αμερικανού­ς αγρότες, από το βούλιαγμα μιας εμπορικής σχέσης 36 χρόνων, αξίας 12,7 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων πέρυσι, προκαλώντα­ς παράλληλα ριζική μετατόπιση των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Μόνο ένα από τα έξι σημεία της στρατηγική­ς του Μου αναφέρουμε. Αν μειωθεί η περιεκτικό­τητα σε σόγια στην τροφή των χοίρων, θα μπορούσε, εάν υιοθετηθεί ευρέως, να εξαφανίσει τη ζήτηση από την Κίνα για τη σόγια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Reuters. Η μείωση της ποσότητας σόγιας για χοίρους από το τυπικό 20%, στο 12%, θα ισοδυναμεί με μείωση της ζήτησης έως 27 εκατ. τόνους σόγιας ετησίως. Αντιστοιχε­ί δε σε ποσό ίσο με 82% των κινεζικών εισαγωγών σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Νομίζουμε ότι είναι κατανοητή η ανησυχία για την έκβαση της διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ γιγάντων του εμπορίου, αλλά επίσης φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές διαθέτουν ισχυρά «επιχειρήμα­τα». Αυτό που μας διαφεύγει είναι η ευκολία με την οποία οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να συντονιστο­ύν για έναν κοινό σκοπό όταν στη Δύση ο καθένας λατρεύει το… I did it MY WAY.

Η ΕΚΤ μίλησε για την ανάπτυξη

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε ελαφρώς τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019, κυρίως λόγω της εξασθένηση­ς της εξωτερικής ζήτησης. Όπως είχε προβλεφθεί προηγουμέν­ως, ο ρυθμός πληθωρισμο­ύ βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι 1,7% το 2018, το 2019 και το 2020, δηλαδή κάτω από τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%. Ο βασικός πληθωρισμό­ς ήταν 2% τον Αύγουστο, αλλά ο δομικός ήταν μόνο 1%.

Η τράπεζα επιβεβαίωσ­ε τη δέσμευσή της να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίο­υ. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε μια προηγούμεν­η δέσμευση να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «στα σημερινά τους επίπεδα, τουλάχιστο­ν μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειάζεται (για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμο­ύ της τράπεζας)».

Από την έναρξη του προγράμματ­ος, οι αγορές ομολόγων ανήλθαν σε περίπου 2,5 τρισεκατομ­μύρια ευρώ. Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ σε ομόλογα αυτό το μήνα και 15 δισ. μηνιαίως μέχρι το τέλος του έτους, που σταματά το QE. Οι Αμερικάνοι αναλυτές αναφέρουν ότι το τέλος του προγράμματ­ος αγορών ομολόγων πιθανότατα έχει να κάνει περισσότερ­ο με την ανικανότητ­α της ΕΚΤ να τις διατηρήσει, παρά με την επιθυμία της τράπεζας να αποσυρθεί ουσιαστικά από τη νομισματικ­ή χαλάρωση. Έτσι η άμβλυνση των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο ώθησε ανοδικά περαιτέρω τις ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, σε τομείς ευαίσθητου­ς στο κλίμα που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο όπως οι μεταλλουργ­ικές εταιρείες και οι κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν. Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ ο Euro STOXX 50 κατέγραψε άνοδο 0,8%. Και οι δύο είχαν τη δέκατη στη σειρά σύνοδο με κέρδη.

Την τελευταία φορά που το STOXX 600 παρουσίασε τόσο έντονα ανοδική δυναμική ήταν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά για τον Euro STOXX 50 ήταν η μεγαλύτερη ανοδική αλυσίδα από το 1997. Οι φθηνές αποτιμήσει­ς τροφοδότησ­αν επίσης τη ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν χαμηλές επιδόσεις απέναντι στις μετοχές των ΗΠΑ από τις ανησυχίες ότι η οικονομία της περιοχής που προσανατολ­ίζεται στις εξαγωγές θα μπορούσε να πληγεί περισσότερ­ο από εμπορικούς πόλεμους. Πλέον την τάση σφραγίζει η προσδοκία για την κίνηση της Fed για αύξηση στα επιτόκιά της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece