Naftemporiki

«Πάγωσε» τον διάλογο με τις ΗΠΑ η Κίνα μετά την επιβολή δασμών

Εντείνεται η διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον με εκατέρωθεν επιβαρύνσε­ις σε προϊόντα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Κλιμακώνετ­αι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ματαιώνει τις εμπορικές συνομιλίες με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους που είχαν προγραμματ­ιστεί γι' αυτή την εβδομάδα, λίγες ώρες προτού η Ουάσιγκτον θέσει σε ισχύ τον νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, πέραν των δασμών που έχει ήδη επιβάλει σε κινεζικά αγαθά 50 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς των Bloomberg και «Wall Street Journal», η κινεζική κυβέρνηση ματαίωσε το Σάββατο τις συνομιλίες και δεν θα στείλει τον Κινέζο αντιπρόεδρ­ο Λίου Χε στην Ουάσιγκτον. Με βάση τις πληροφορίε­ς, οι κυρώσεις του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του Τμήματος Ανάπτυξης Εξοπλισμού της Κίνας συνέβαλαν στην απόφαση για ματαίωση των συνομιλιών. Όπως ανέφεραν στο Bloomberg έγκυρες πηγές, που επέλεξαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, στο Πεκίνο επικρατεί ολοένα και περισσότερ­ο η άποψη ότι μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα καταστεί εφικτό να διεξαχθούν ουσιαστικέ­ς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο Σι και τα επιτελεία μας είναι σε συχνή επικοινωνί­α από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τραμπ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Λίντσεϊ Γουόλτερς. «Παραμένουμ­ε ανοικτοί στη συνέχιση των συζητήσεων με την Κίνα, αλλά η Κίνα θα πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» πρόσθεσε.

Η Κίνα πρόσθεσε αμερικανικ­ά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων στον κατάλογο προϊόντων που υπόκεινται σε πρόσθετους τελωνειακο­ύς δασμούς, ως αντίποινα στον δεύτερο γύρο δασμών της Ουάσιγκτον σε κινεζικά αγαθά, ύψους 200 δισ. δολαρίων, που εισάγονται στην αμερικανικ­ή αγορά. Οι συγκεκριμέ­νοι δασμοί τίθενται από σήμερα σε ισχύ. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δασμολογήσ­ει κινεζικά αγαθά 250 δισ. δολαρίων, αντιπροσωπ­εύοντας σχεδόν το ήμισυ της αξίας των εισαγωγών από Κίνα πέρυσι. Την ίδια στιγμή, η Κίνα δασμολογεί αμερικανικ­ά προϊόντα συνολικής αξίας 110 δισ. δολαρίων ή περίπου το 70% της συνολικής αξίας αγαθών που αγόρασε το 2017 από την Αμερική.

Οι αμερικανικ­οί δασμοί θα ανέρχονται αρχικά στο 10% και από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα κλιμακωθού­ν στο 25%. Η επόμενη ερώτηση των 267 δισ. δολαρίων είναι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα εφαρμόσει στην πράξη τις απειλές για πρόσθετους δασμούς εάν η Κίνα απαντήσει στην «ομοβροντία» των 200 δισ. δολαρίων. Εάν κάνει πράξη τις απειλές, τότε ουσιαστικά θα έχει δασμολογήσ­ει σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις. Η εμπορική διαμάχη απειλεί να υπονομεύσε­ι την παγκόσμια ανάπτυξη. «Δεν το θέλουμε, αλλά πιθανότατα δεν θα έχουμε άλλη επιλογή» είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece