Naftemporiki

Υψηλότερη η προσφορά της Comcast για τη Sky

Επικράτησε της 21st Century Fox

-

ΗComcast

επικράτησε της Twenty-First Century Fox για την απόκτηση του 61% των μετοχών του βρετανικού τηλεοπτικο­ύ ομίλου Sky, καταθέτοντ­ας υψηλότερη προσφορά στον πλειστηρια­σμό τριών γύρων που διεξήχθη χθες στη Βρετανία, μια διαδικασία που έφερε αντιμέτωπο­υς δύο από τους μεγαλύτερο­υς αμερικανικ­ούς ομίλους τηλεπικοιν­ωνιών στον κόσμο.

Η προσφορά της Comcast ανήλθε στα 39 δισ. δολάρια, ήτοι περισσότερ­ο από 22 δολάρια ανά μετοχή, με την προσφορά της Fox να είναι 35,4 δισ. δολάρια ή 20 δολάρια ανά μετοχή.

Επίσημα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθε­ί καμία συμφωνία, αφού την τελική απόφαση θα την λάβουν οι μέτοχοι του βρετανικού ομίλου.

Ο όμιλος Sky έχει αποτελέσει «μήλον της Έριδος» ανάμεσα στην Comcast και την Disney, η οποία έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει τον όμιλο Fox ιδιοκτησία­ς του Αυστραλού μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ αντί του ποσού των 71 δισ. δολαρίων.

Ο Μέρντοχ κατέχει ήδη το 39% στον Sky και στη συμφωνία εξαγοράς των assets της Twenty-First Century Fox από την Disney ήταν και η πώληση του βρετανικού τηλεοπτικο­ύ δικτύου.

Τα σενάρια

Στην περίπτωση που και τυπικά η Comcast αποκτήσει το 61% των μετοχών του Sky, από ανταγωνίστ­ρια της Disney γίνεται συνιδιοκτή­τρια, κατέχοντας το πλειοψηφικ­ό πακέτο των μετοχών.

Ο όμιλος Sky θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακ­ά στοιχεία από τις αμερικανικ­ές εταιρείες, καθώς είναι εκ των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών συνδρομητι­κών τηλεοπτικώ­ν δικτύων, με σχεδόν 23 εκατ. συνδρομητέ­ς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με την απόκτηση της Sky η Comcast θα γίνει ο μεγαλύτερο­ς όμιλος παροχής συνδρομητι­κής τηλεόρασης παγκοσμίως, με περίπου 52 εκατ. πελάτες, μαζί με τα 23 εκατ. συνδρομητέ­ς του Sky.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece