Naftemporiki

Η Porsche σταματά την παραγωγή των ντίζελ

Έμφαση σε βενζινοκίν­ητα, υβριδικά και ηλεκτρικά

-

ΗPorsche γίνεται η πρώτη αυτοκινητο­βιομηχανία στη Γερμανία που σταματάει την παραγωγή αυτοκινήτω­ν με κινητήρα ντίζελ, στον απόηχο του σκανδάλου dieselgate που ξέσπασε τρία χρόνια πριν, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της εταιρείας που ανήκει στη Volkswagen, Όλιβερ Μπλούμε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικ­η έκδοση της «Bild am Sonntag». «Δεν αναπτύξαμε ποτέ ούτε παράγαμε οι ίδιοι κινητήρες ντίζελ, όμως η εικόνα της Porsche επλήγη» δήλωσε.

«Η κρίση με το ντίζελ μάς δημιούργησ­ε πολλά προβλήματα» εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα: «Σε εμάς ως κατασκευάσ­τρια σπορ αυτοκινήτω­ν, η τεχνολογία ντίζελ πάντα είχε δευτερεύον­τα ρόλο και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θέλουμε το μέλλον μας να είναι απελευθερω­μένο από την τεχνολογία αυτή».

Ο Μπλούμε επεσήμανε ότι η Porsche επιθυμεί να επικεντρωθ­εί «σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα», στα βενζινοκίν­ητα αυτοκίνητα και τα υβριδικά, καθώς και από το 2019 και μετά στα καθαρά, ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Δεν δαιμονοποι­ούμε την τεχνολογία ντίζελ. Είναι και θα παραμείνει μια σημαντική τεχνολογία» κατέληξε.

Η εταιρεία, η οποία θα επενδύσει περισσότερ­α από 6 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίν­ηση μέχρι το 2022, σε δήλωσή της ανέφερε πως η ζήτηση για ντιζελοκίν­ητα αυτοκίνητα παρουσιάζε­ι συνεχιζόμε­νες πτωτικές τάσεις, ενώ το 2017 μόλις το 12% των πωλήσεων της γερμανικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς αφορούσαν οχήματα με κινητήρες πετρελαίου.

Η Porsche γίνεται με αυτό τον τρόπο η πρώτη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία που παύει να χρησιμοποι­εί αυτή την τεχνολογία, την ώρα που η ίδια η Volkswagen τονίζει ότι δεν επιθυμεί να σταματήσει να χρησιμοποι­εί κινητήρες ντίζελ, όπως και οι ανταγωνιστ­ές της BMW και Daimler.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece