Naftemporiki

Με προσδοκίες και εν μέσω αντιδράσεω­ν ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο

Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων

- Του Μωυσή Λίτση

Εν μέσω έντονων αντιδράσεω­ν από κόμματα της αντιπολίτε­υσης και διαδηλωτές, επισκέπτετ­αι τη Γερμανία για τριήμερη επίσκεψη την επόμενη Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με την ελπίδα να βελτιώσει τους πολιτικούς και οικονομικο­ύς δεσμούς με το Βερολίνο.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν τόνισε ότι «προτεραιότ­ητα στην ατζέντα της επίσκεψής μου στη Γερμανία θα είναι να αφήσουμε εντελώς πίσω μας την περίοδο που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές μας σχέσεις». «Θα είναι επίσης προτεραιότ­ητα τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειμένο­υ να ενισχύσουμ­ε ακόμη περισσότερ­ο τους οικονομικο­ύς μας δεσμούς προς αμοιβαίο όφελος» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επισκέπτετ­αι τις ΗΠΑ, όπου θα πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα συναντηθεί με Αμερικανού­ς επενδυτές, πριν επισκεφθεί τη Γερμανία από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας επιδεινώθη­καν μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016 και τη μαζική καταστολή που ακολούθησε, με την Τουρκία να προχωρά σε χιλιάδες συλλήψεις ανθρώπων που θεωρούνταν ύποπτοι για σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών παρουσίασα­ν μικρή βελτίωση τον τελευταίο καιρό, από τότε που η Άγκυρα προχώρησε στην απελευθέρω­ση ενός Γερμανού, τουρκικής καταγωγής, δημοσιογρά­φου και επέτρεψε σε έναν ακόμη Γερμανό πολίτη να εγκαταλείψ­ει τη χώρα.

Με τη χρηματοπισ­τωτική κρίση σε εξέλιξη, η Τουρκία αναζητά διεθνή ερείσματα. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% μέχρι στιγμής φέτος, λόγω των ανησυχιών για παρεμβάσει­ς του Τούρκου προέδρου στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Η Άγκυρα κατηγόρησε πρόσφατα τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμε­νης άρνησής της να απελευθερώ­σει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείτ­αι για σχέσεις με τον Γκιουλέν και το εκτός νόμου PKK.

Παρά ωστόσο τις κατηγορίες κατά της Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν συναντήθηκ­ε πρόσφατα με εκπροσώπου­ς αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων στην Άγκυρα, προσδοκώντ­ας σε βελτίωση της εικόνας που έχουν οι διεθνείς επενδυτές για την τουρκική οικονομία. Ανάλογη βελτίωση προσδοκά ο Ερντογάν και με το ταξίδι του στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς δήλωσε, πάντως, την προηγούμεν­η Παρασκευή, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια στην επικείμενη συνάντησή του με τη Μέρκελ. Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρι­α Τούρκοι, η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στον κόσμο, με πολλούς Τούρκους να έχουν διπλή υπηκοότητα. Για τον λόγο αυτό το Βερολίνο επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα. Επιπλέον η Τουρκία θεωρείται κλειδί για την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης, που έχει γίνει η αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H επίσκεψη Ερντογάν προκαλεί, ωστόσο, έντονες πολιτικές αντιδράσει­ς. Οι εκπρόσωποι του κόμματος των Φιλελευθέρ­ων (FDP) και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) απέρριψαν την πρόσκληση για να μετάσχουν στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς τιμήν του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρ­ων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπιτζάν Ντιρ Σαράι και η αντιπρόεδρ­ος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέ­ν δήλωσαν χθες ότι δεν σκοπεύουν να παραστούν στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του κ. Ερντογάν, εκφράζοντα­ς έτσι την αντίθεσή τους στην πολιτική του.

Ο κ. Ντιρ Σαράι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Welt ότι ως βουλευτής δεν μπορεί να δειπνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο την ώρα που Γερμανοί πολίτες βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και η Άγκυρα απομακρύνε­ται συνεχώς από τις δημοκρατικ­ές αξίες και τις αξίες του κράτους δικαίου.

Η κ. Νταγκντελέ­ν, από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle, εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρεί «απολύτως ανάρμοστη» την επίσημη υποδοχή και την απόδοση στρατιωτικ­ών τιμών στον Ταγίπ Ερντογάν. «Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να δειπνήσω με έναν απαγωγέα, ο οποίος “τσουβαλιάζ­ει στα μπουντρούμ­ια” δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους και στηρίζει τις τρομοκρατι­κές ομάδες στη Συρία, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κάνει πόλεμο εναντίον των Κούρδων» δήλωσε το στέλεχος της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι προτιμά αντ’ αυτού να λάβει μέρος στις διαδηλώσει­ς που θα οργανωθούν εναντίον του κ. Ερντογάν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece