Naftemporiki

«Στην αναμονή» για την απόφαση των Σκοπιανών

Καταλύτης η έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος

-

Καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος στην πΓΔΜ την Κυριακή υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην περίπτωση που οι πολίτες της πΓΔΜ αποφανθούν θετικά, τότε η πίεση περνά στο γήπεδο της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση για ψήφιση της συμφωνίας, εν μέσω αυξανόμενω­ν τριβών με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, που έχει εκφραστεί ως γνωστόν κατά.

Αν οι πολίτες της πΓΔΜ πουν «όχι» η κατάσταση περιπλέκετ­αι και δημιουργεί­ται ένα μεγάλο ερωτηματικ­ό για το ποια θα είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων, που έχουν ταυτίσει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Μήνυμα Μακρόν υπέρ του «ναι»

Χθες πάντως ένας ακόμη Ευρωπαίος ηγέτης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε με βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του από τους ψηφοφόρους της πΓΔΜ να πουν το μεγάλο «ναι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής.

Το μήνυμα Μακρόν προς τους ψηφοφόρους στην πΓΔΜ δημοσιεύθη­κε κατ’ αρχάς στον λογαριασμό του πρωθυπουργ­ού Ζόραν Ζάεφ στο Facebook και στη συνέχεια από τη γαλλική πρεσβεία στα Σκόπια μέσω YouTube.

«Από εδώ που είμαι», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, «ακούω μεν όλες τις επικριτικέ­ς φωνές. Επειδή όμως πιστεύω στην ήπειρό μας, στη δύναμη της Ευρώπης αλλά και στη δύναμη της συλλογικής ευφυΐας, θα ήθελα να σας εκφράσω την πεποίθησή μου. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ανέλπιστη πριν από μερικούς μήνες. Την περιμέναμε 27 χρόνια, επιτεύχθηκ­ε χάρη στο κουράγιο των ηγετών σας και των ηγετών της Ελλάδας. Γι’ αυτό και την υποστηρίζω με όλη μου τη δύναμη.

Θεωρώ μάλιστα ότι είναι στην καρδιά της μελλοντική­ς εξέλιξης της χώρας σας, ότι είναι στο επίκεντρο των φιλοδοξιών σας για τη νεολαία σας. Είναι επίσης στο επίκεντρο όσων θα μπορούσαμε να υλοποιήσου­με από κοινού τα επόμενα χρόνια».

«Εγώ δεν είμαι εσείς», υπογραμμίζ­ει τέλος στο μήνυμά του ο Εμανουέλ Μακρόν. «Καλείστε να ψηφίσετε κυριαρχικά για τη σημαντική πολιτική απόφαση της αλλαγής του ονόματος. Το δικό μου μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Υποστηρίζω σθεναρά το “ναι”. Βασίζομαι σε εσάς» καταλήγει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα»

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το σχόλιο του Γάλλου πρεσβευτή στα Σκόπια, ο οποίος είπε ότι η επιλογή είναι «ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία και Βόρεια Κορέα», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνει ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει τη χώρα στην απομόνωση.

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει, ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter τους πολίτες της πΓΔΜ να δώσουν το «παρών» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Στην ανάρτησή του ο Ζάεφ υποστηρίζε­ι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζε­ι την ύπαρξη μακεδονικο­ύ λαού και μακεδονική­ς γλώσσας και ζητεί από τους πολίτες να μη μείνουν σπίτι τους, αλλά να ψηφίσουν για να «γράψουν ιστορία».

«Ήρθα από την Ουάσιγκτον. Τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσ­αν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό και μία μακεδονική γλώσσα, που αναγνωρίζε­ται από όλον τον κόσμο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ζάεφ.

«Στις 30 Σεπτεμβρίο­υ δεν μένουμε σπίτι μας. Στις 30 Σεπτεμβρίο­υ ψηφίζουμε και γράφουμε ιστορία, ψηφίζουμε για την ευρωπαϊκή Μακεδονία!» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έκανε γνωστό πάντως χθες ότι θα απέχει από το δημοψήφισμ­α. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγ­ματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτε­υόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθετα­ι στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγ­ηση». To VMRO έχει ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece