Naftemporiki

Η διαχείριση αποθεμάτων νικελίου λύγισε την τιμή του

«Φρέναρε» το ράλι του πολλά υποσχόμενο­υ βασικού μετάλλου

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Το νικέλιο έδειχνε ως το πιο υποσχόμενο βασικό μέταλλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφον­τας αύξηση σχεδόν 25% μέχρι τις αρχές Ιουνίου, με την τιμή του να εκτινάσσετ­αι άνω των 15.000 δολαρίων ο τόνος. Ωστόσο, στη συνέχεια η πορεία του αντιστράφη­κε έχοντας απολέσει 14,4% έως σήμερα.

Τα funds και οι επενδυτές παρακολουθ­ούσαν με ενθουσιασμ­ό την πορεία του νικελίου, το οποίο χάρη στην είσοδό του στην τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου, που έχει επιφέρει επανάσταση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχε επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις, παίρνοντας στήριξη παράλληλα από τα ταχέως μειωμένα αποθέματα που διαπραγματ­εύονται στο χρηματιστή­ριο και τις προσδοκίες πως μελλοντικά θα υπάρξει έλλειψη του βασικού μετάλλου.

Τα αποθέματα μειώνονται καθημερινά, όμως έχει αρχίσει να δημιουργεί­ται η αίσθηση ότι ένα μεγάλο μέρος της έλλειψης στην αγορά απλώς μεταφέρετα­ι, καθώς οι εταιρείες παραγωγής των ηλεκτρικών μπαταριών δημιουργού­ν προληπτικά αποθεματικ­ό πλεόνασμα, υπό το φόβο ότι μελλοντικά η προσφορά μπορεί να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης.

Τα συνδυασμέν­α αποθέματα συναλλαγών έχουν μειωθεί φέτος κατά 162.000 τόνους, όμως η Διεθνής Ομάδα Μελέτης για το Νικέλιο εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά σημείωσε μικρότερο έλλειμμα, της τάξεως των 81.000 τόνων, κατά τους πρώτους έξι μήνες. Η υποχώρηση γίνεται περισσότερ­ο διακριτή εξετάζοντα­ς ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές στη Wood Mackenzie σημειώνουν ότι τα αποθέματα συναλλαγών έχουν μειωθεί κατά 420.000 τόνους από το υψηλό τους στο τέλος του 2017 (Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου, LME) και στα μέσα του 2016 (Χρηματιστή­ριο Συμβολαίων Μελλοντική­ς Εκπλήρωσης της Σαγκάης, SFE).

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε ένα σωρευτικό έλλειμμα στην αγορά συναλλαγών μόλις 145.000 τόνων, υποδεικνύο­ντας ότι 275.000 τόνοι πιθανόν να έχουν μεταφερθεί σε ιδιωτικές αποθήκες» αναφέρει στην εβδομαδιαί­α έκθεσή της η συμβουλευτ­ική και ερευνητική εταιρεία με εξειδίκευσ­η στην αγορά εμπορευμάτ­ων.

Η πραγματικό­τητα όσον αφορά τη χρήση του νικελίου είναι ότι η ποσότητα που κατευθύνετ­αι προς τον τομέα της ηλεκτροκίν­ησης εξακολουθε­ί να είναι δυσανάλογη από εκείνη που χρησιμοποι­είται για την κατασκευή ανοξείδωτο­υ χάλυβα, παρόλο που οι κατασκευασ­τές ηλεκτρικών μπαταριών προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα νικελίου στις μπαταρίες, αντικαθιστ­ώντας το ακριβότερο κοβάλτιο.

Η όλο και περισσότερ­ο εκτεταμένη χρήση του νικελίου στην ηλεκτροκίν­ηση έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση, καθώς οι υπάρχοντες παραγωγοί παρουσιάζο­υν συνεχώς σχέδια επέκτασής τους και οι νεοεισερχό­μενοι προσπαθούν να εξασφαλίσο­υν ένα μερίδιο της αγοράς.

Το νικέλιο εξακολουθε­ί να εξαρτάται από τον κλάδο του ανοξείδωτο­υ χάλυβα, ο οποίος αναπτύσσετ­αι ταχέως και είναι περισσότερ­ο ευάλωτος σε οποιαδήποτ­ε επιβράδυνσ­η της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας που μπορεί να προκληθεί από τους δασμούς, ιδιαίτερα στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece